DATOS IDENTIFICATIVOS 2019_20
Asignatura (*) SELECCIÓN Y MEJORA DE INÓCULOS ENOLÓGICOS Código 19224204
Titulación
Grado en Enología (2014)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Optativa
Lengua de impartición
Català
Departamento Bioquímica y Biotecnología
Coordinador/a
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Correo-e mjesus.torija@urv.cat
Profesores/as
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
Descripción general e información relevante Conèixer quins son els criteris per la selecció de microorganismes enològics i com es poden millorar les seves característiques

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A3 Controlar el sistema productivo de la materia prima con criterios de calidad y siguiendo los imperativos reglamentarios integrando los conocimientos de edafología, climatología y viticultura
 A10 Integrar los aspectos históricos, geográficos, sociales y sanitarios en el ámbito de la enología y la viticultura
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A3 Conèixer els criteris més importants per a la selecció dels microorganismes implicats en la fermentació del vi i la seva aplicació en celler.
 A10 Conèixer els principals mètodes de millora de microorganismes, tant clàssics com de DNA recombinant.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Contenidos
tema Subtema
1. Estudi dels criteris i estratègies per a la selecció de microorganismes per al seu ús en la vinificació.

- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables).
- Procès de selecció
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada
2. Estudi de les tècniques existents per a la millora de microorganismes, així com la seva possible aplicació al món enològic - Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
- Mètodes de modificació genètica mitjançant DNA recombinant o enginyeria genètica
- Aplicacions en enologia
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
1 0 1
Sesión magistral
A3
A10
10 22.5 32.5
Prácticas en laboratorios
A3
A10
12 6 18
Seminarios
A3
A10
8 14 22
Atención personalizada
1 0 1
 
Pruebas mixtas
A3
A10
2 0 2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació
Sesión magistral Explicació dels continguts teòrics per part del professor
Prácticas en laboratorios Aplicació dels continguts teòrics al laboratori
Seminarios Discussió d'articles divulgatius o cientifics, realització de debats i treballs relacionats amb els continguts explicats a les sessions magistrals
Atención personalizada Resolució de dubtes per part del professor

Atención personalizada
descripción
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic.

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Prácticas en laboratorios
A3
A10
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques 15%
Seminarios
A3
A10
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (10%)

Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (25%)
35%
Pruebas mixtas
A3
A10
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes 50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà un bon coneixement dels continguts del curs


Fuentes de información

Básica Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H,, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones

Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science

Fleet, G.H, Wine microbiologyand biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.

Carrascosa, A.V.,Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones

Complementaria

Recomendaciones


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
MICROBIOLOGÍA Y BIOQUÍMICA ENOLÓGICAS I/19224102
MICROBIOLOGÍA Y BIOQUÍMICA ENOLÓGICAS II/19224109
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.