IDENTIFYING DATA 2020_21
Subject (*) SELECTING AND IMPROVING WINE INOCULANTS Code 19224204
Study programme
Bachelor's Degree in Oenology (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Optional 2Q
Language
Català
Department Biochemistry and Biotechnology
Coordinator
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
E-mail mjesus.torija@urv.cat
Lecturers
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
General description and relevant information En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. Conèixer quins son els criteris per la selecció de microorganismes enològics i com es poden millorar les seves característiques

Competences
Type A Code Competences Specific
 A3 Use quality criteria and knowledge of edaphology, climatology and viniculture to monitor raw material production in accordance with the regulations
 A10 Integrate historical, geographic, social and health aspects into the ambit of oenology and wine production
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A3 Conèixer els criteris més importants per a la selecció dels microorganismes implicats en la fermentació del vi i la seva aplicació en celler.
 A10 Conèixer els principals mètodes de millora de microorganismes, tant clàssics com de DNA recombinant.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1. Estudi dels criteris i estratègies per a la selecció de microorganismes per al seu ús en la vinificació.

- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables).
- Procès de selecció
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada
2. Estudi de les tècniques existents per a la millora de microorganismes, així com la seva possible aplicació al món enològic - Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
- Mètodes de modificació genètica mitjançant DNA recombinant o enginyeria genètica
- Aplicacions en enologia
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A3
A10
10 22.5 32.5
Laboratory practicals
A3
A10
12 6 18
Seminars
A3
A10
8 14 22
Personal attention
1 0 1
 
Mixed tests
A3
A10
2 0 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació
Lecture Explicació dels continguts teòrics per part del professor
Laboratory practicals Aplicació dels continguts teòrics al laboratori
Seminars Discussió d'articles divulgatius o cientifics, realització de debats i treballs relacionats amb els continguts explicats a les sessions magistrals
Personal attention Resolució de dubtes per part del professor

Personalized attention
Description
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic.

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Laboratory practicals
A3
A10
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques 15%
Seminars
A3
A10
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (10%)

Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (25%)
35%
Mixed tests
A3
A10
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes 50%
Others  
 
Other comments and second exam session

La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà un bon coneixement dels continguts del curs


Sources of information

Basic Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H,, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones

Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science

Fleet, G.H, Wine microbiologyand biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.

Carrascosa, A.V.,Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones

Complementary

Recommendations


Subjects that it is recommended to have taken before
OENOLOGICAL MICROBIOLOGY AND BIOCHEMISTRY I/19224102
OENOLOGICAL MICROBIOLOGY AND BIOCHEMISTRY II/19224109
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.