IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) QUALITY CONTROL IN SPARKLING WINE PRODUCTION Code 19224205
Study programme
Bachelor's Degree in Oenology (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Optional
Language
Català
Department Biochemistry and Biotechnology
Coordinator
GRAMONA MARTÍ, JAUME
E-mail jaume.gramona@urv.cat
Lecturers
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Web
General description and relevant information

Competences
Type A Code Competences Specific
 A12 Produce different types of sparkling wines and other fermented drinks
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A12 Conèixer els punts clau en el control de qualitat en l'elaboració de vins escumosos.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic

1. Elaboració del vi base. El raïm, paràmetres crítics de qualitat, grau alcohòlic / acidesa, sanitat del raïm, mesura d'aquesta. Premsat: rendiment, minimització de polifenols. Estabilització tartàrica: paper i mesura de l'oxigen.

2. Control de qualitat en la matèria seca. Conceptes bàsics; control de qualitat de productes: ampolles (envàs-mesura), tap corona, tap suro i les seves alternatives, bentonita, aigua. Etiquetes i packaging.

3. Preparació tiratge. Peu de cuba: com comptar els llevats. Pràctiques de contatge. Hidratació, aclimatació, manteniment del peu de cuba. Mesura del sucre en el tiratge. Cinètica de la 2FA: com influeixen els paràmetres del vi (etanol, sulfurós, pH, Nitrogen) i el CO2. Control del procés, paràmetres a considerar (pressió, paràmetres del vi com l'àcid màlic, sucres residuals). Programació de tiratges mitjançant càlculs avançats. Problemes pràctics de malolàctica i de fermentacions incompletes. Solucions (els meus en cercle).

4. Preparació de l'ampolla, final del procés. Criança: efectes de la posició sobre l'envelliment. Degollament, control del procés, paràmetres a considerar (Oxidació-reducció) homogeneïtat. Oxigen, estratègies per evitar el contacte. Robots de línia en el control de qualitat. Sistemes de Stock després del degollament: box, caixa 6, caixa 12, pack-màster. El seguiment de les vendes: xarxa de distribució. Codificació dels lots, condicions de conservació

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A12
12 10 22
Problem solving, exercises in the classroom
A12
8 10 18
Laboratory practicals
A12
9 6 15
Work experience in producing wine, beer and cava
A12
4 4 8
Personal attention
1 0 1
 
Extended-answer tests
A12
2 8 10
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Emmarcar la importància del control de qualitat en la elaboració dels vins escumosos per mètode tradicional
Lecture Els professors explicaran els conceptes bàsics de l'assignatura, quins són els punts claus per obtenir un escumós de qualitat en quatre punts essencials: la elaboració del vi, el control de qualitat en els materials secs que s'empren en el procés, l'èxit en el tiratge i la presa d'escuma, el final de proces incloent-ne el seguiment en el mercat.
Problem solving, exercises in the classroom Com diagnosticar possibles problemes de tiratge, com controlar la qualitat dels productes i quines estratègies s'han d'adoptar.
Laboratory practicals Controls microbiologics en el procés. Seguiment de la 2ona fermentació.
Work experience in producing wine, beer and cava
Personal attention Resolució de dubtes del alumne

Personalized attention
Description
Per mitjà de l'horari de tutories s'intentararn resoldre els dubtes de l'alumne.

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Problem solving, exercises in the classroom
A12
Problemes inclosos a la prova de desnvolupament 15%
Laboratory practicals
A12
Informe de resultats al laboratori 15%
Extended-answer tests
A12
Per mitja de la prova de desenvolupament 70%
Others  
 
Other comments and second exam session

La no assistència a les pràctiques de l'assignatura impedirà la qualificació ja sigui en primera o segona convocatòria. Al segona convocatòria s'avaluarà per mitjà d'una proba de desenvolupament que serà el 85% de la nota, continuant essent l'informe de pràctiques la resta de la nota.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Sources of information

Basic
 Le vigneron Champenoise, , 
 Viader, Ramon, Control de calidad en vinos espumosos, , 
 Suárez Lepe, José Antonio, Microbiologia enologica : fundamentos de vinificación , , 
Complementary

Recommendations


Subjects that it is recommended to have taken before
OENOLOGICAL MICROBIOLOGY AND BIOCHEMISTRY I/19224102
OENOLOGICAL MICROBIOLOGY AND BIOCHEMISTRY II/19224109
SPARKLING WINE PRODUCTION/19224123
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.