DATOS IDENTIFICATIVOS 2017_18
Asignatura (*) EL VINO COMO ALIMENTO Código 19224213
Titulación
Grado en Enología (2014)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Optativa 1Q
Lengua de impartición
Català
Departamento Bioquímica y Biotecnología
Coordinador/a
SALVADÓ ROVIRA, MARIA JOSEPA
Correo-e mariajosepa.salvado@urv.cat
Profesores/as
SALVADÓ ROVIRA, MARIA JOSEPA
Web
Descripción general e información relevante Composició del vi des del punt de vista alimentari. Compostos fenòlics. Etano

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A10 Integrar los aspectos históricos, geográficos, sociales y sanitarios en el ámbito de la enología y la viticultura
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A10 Coneix el valor del vi com un aliment i els problemes associats amb un consum excessiu.
Disposa dels criteris científics per revaloritzar els residus que contenen compostos fenòlics
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Contenidos
tema Subtema
1. Composició del vi des del punt de vista alimentari. Macro i microcomponents. Balanç energètic. Dosis moderades i excessives.
2. Paradoxa francesa. Estudis epidemiològics.
3. Perquè el vi produeix plaer. Metabolisme de l'alcohol
4. Toxicitat de l'alcohol
5. Absorció i metabolisme dels compostos fenòlics
6. Els compostos fenòlics com a antioxidants
7. Els compostos fenòlics com a molècules senyalitzadores i controladores del metabolisme.
8. Els compostos fenòlics i malalties cròniques
9. Components polèmics del vi. Sulfits, amines
10. Bases de dades i fonts d'informació. Interpretació de resultats.

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
1 1 2
Sesión magistral
A10
20 20 40
Seminarios
A10
9 22.5 31.5
Atención personalizada
1 0 1
 
Pruebas mixtas
A10
1 1 2
Pruebas prácticas
A10
0.2 10 10.2
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Plantejament de l'assignatura
Sesión magistral Desenvolupament dels continguts teòrics
Seminarios Aprenentatge de la utilització de bases de dades
Atención personalizada Resolució de dubtes i assessorament per la realització del treball

Atención personalizada
descripción
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Desptax 108 Tel: 977556597 mariajosepa.salvadó@urv.cat

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Pruebas mixtas
A10
Examen dels continguts teòrics 50%
Pruebas prácticas
A10
Treball en profunditat d'un tema 50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

S'ha d'obtenir un mínim de 5 sobre 10 en cada prova per fer mitjana. L'avaluació de la segona convocatòria serà la mateixa que a la primera.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluadora d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluadora. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fuentes de información

Básica

Woller, Richard, Vino y nutrición : composición, metabolismo, salud y consumo, 2004, Rubes Editorial, cop. 2004

Complementaria

Recomendaciones


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.