DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) EL VI COM A ALIMENT Codi 19224213
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ESCOTE MIRÓ, XAVIER
Adreça electrònica xavier.escote@urv.cat
Professors/es
ESCOTE MIRÓ, XAVIER
Web
Descripció general i informació rellevant Composició del vi des del punt de vista alimentari. Compostos fenòlics. Etanol

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A10 Integrar els aspectes històrics, geogràfics, socials i sanitaris en l'àmbit de l'enologia i la viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A10 Coneix el valor del vi com un aliment i els problemes associats amb un consum excessiu.
Disposa dels criteris científics per revaloritzar els residus que contenen compostos fenòlics
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Composició del vi des del punt de vista alimentari. Macro i microcomponents. Balanç energètic. Dosis moderades i excessives.
2. Paradoxa francesa. Estudis epidemiològics.
3. Perquè el vi produeix plaer. Metabolisme de l'alcohol
4. Toxicitat de l'alcohol
5. Absorció i metabolisme dels compostos fenòlics
6. Els compostos fenòlics com a antioxidants
7. Els compostos fenòlics com a molècules senyalitzadores i controladores del metabolisme.
8. Els compostos fenòlics i malalties cròniques
9. Components polèmics del vi. Sulfits, amines
10. Bases de dades i fonts d'informació. Interpretació de resultats.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A10
20 20 40
Seminaris
A10
9 22.5 31.5
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A10
1 1 2
Proves pràctiques
A10
0.2 10 10.2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Plantejament de l'assignatura
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts teòrics
Seminaris Aprenentatge de la utilització de bases de dades
Atenció personalitzada Resolució de dubtes i assessorament per la realització del treball

Atenció personalitzada
Descripció
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Despatx 108 Tel: 977556597 mariajosepa.salvadó@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves mixtes
A10
Examen dels continguts teòrics 50%
Proves pràctiques
A10
Treball en profunditat d'un tema 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'ha d'obtenir un mínim de 5 sobre 10 en cada prova per fer mitjana. L'avaluació de la segona convocatòria serà la mateixa que a la primera.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluadora d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluadora. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Woller, Richard, Vino y nutrición: composición, metabolismo, salud y consumo, Rubes Editorial, 2004
Gracia-Sancho, Jordi; Salvadó, M. Josepa, Gastrointestinal tissue: oxidative stress and dietary antioxidants, Amsterdam : Academic Press, 2017

Complementària

Renato Vasconcelos Botelho, Gabriela Datsch Bennemann, Yohandra Reyes Torres and Alessandro Jefferson Sato. Potential for Use of the Residues of the Wine Industry in Human Nutrition and as Agricultural Input. Intech 2018.

Iva Fernandes, Rosa Pérez-Gregorio, Susana Soares, Nuno Mateus * and Victor de Freitas. Wine Flavonoids in Health and Disease Prevention. Molecules 2017, 22, 292

Hua Zhang and Rong Tsao. Dietary polyphenols, oxidative stress and antioxidant and anti-inflammatory effects. Current Opinion in Food Science 2016, 8:33–42

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent