DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA Codi 19224214
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer la resposta de la vinya front l’estrès. Análisis dels Factors abiòtics i biòtics. Avaluar les repercussions de l’estrès hídric en el creixement i composició del raïm. Finalment, preveure el maneig del cultiu adient front el canvi climàtic per a millorar la qualitat

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
 A5 Participar en programes d'innovació vitivinícola
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Programar calendari de tractaments necessària per a la protecció sanitària de la vinya, donar els consells i les alternatives adequades.
 A5 Interpretar els resultats de diferents assaigs d'investigació i donar els consells i les prescripcions necessàries
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4 Proposa millores a les orientacions relatives de com realitzar el treball amb qualitat
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Factors de qualitat en viticultura
Introducció: El medi vitícola i la qualitat del raïm. Rol de la varietat, del medi (clima i sòl) i del maneig antròpic del cultiu de la vinya. Millora de la qualitat: diversificació en tipologies de vins, valor afegit del territori, vins de terroir i valorització de varietats viníferes autòctones.

2. Ecofisiologia vitícola. Agents estressants. Factors que afavoreixen el Creixement.
L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips. Concepte de l’estrès a les plantes. Agents estressants en la vinya; abiòtics, biòtics i antropogènics. Mesura de l’estrès: Mètodes destructius i no destructius. Reflectància i fluorescència de les clorofil·les.
Condicionants del creixement durant el període herbaci en el cep. Fotosíntesi: Factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica.

3. Relacions hídriques en la vinya. Efectes de l’estrès hídric en planta i raïm
Factors determinants de l’estrès hídric en el cep. Reguladores del Creixement.
Mesures ecofisiològiques i de l’estrès hídric en vinya. Potencial hídric foliar. Respostes isohídriques i anisohídriques a l’estrès hídric. Processos fisiològics durant la maduració del raïm
Efectes de l’estrès en la fenologia i qualitat del raïm (maduració fenòlica). Determinació de la data de verema.

4. Canvi climàtic. Mesures pal·liatives en el maneig del cultiu de la vinya
Canvi climàtic: Evolució i situació actual. Prediccions futures a nivell mundial.
Adaptacions del cultiu de la vinya en el nou escenari actual: adaptació de marcs de plantació, sistema de conducció i poda en verd. Competència. Manteniment del sòl i cobertes vegetals. Gestió de la canòpia, equilibri entre vegetació i collita.
Models de producció vitícola de la producció vitícola (des del model artesanal a la mecanització integral. Viticultura de precisió: Sistemes geogràfics d’informació.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
23 25 48
Pràctiques de camp
A3
A5
B4
12 12 24
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A3
A5
B4
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries
Sessió Magistral
Pràctiques de camp
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Contactar via correu electrònic per la resolució de dubtes.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp
A3
A5
B4
Es faran informes i fòrums sobre les visites realitzades. 50%
Proves mixtes
A3
A5
B4
25% qüestionari de preguntes curtes dels temes impartits en l’assignatura i 25% interpretació de gràfics sobre la temàtica: estrés hídric, fenologia i canvi climàtic, 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Segona convocatòria: es realitzarà una prova escrita de les parts no superades amb un 4,5 a la primera convocatòria.


Fonts d'informació

Bàsica

- Argillier JP, Interdépendence des facteurs de la qualité, CAH, Montpellier, 1989.

- Azcón-Bieto, J., Talón, M., Fundamentos de Fisiología Vegetal, Mc Graw-Hill,  U Barcelona, 2000l

- Champagnol, F., Élements de physiologie de la vigne et viticulture générale, editat per l'autor, Montpellier, 1984.

- García de Luján, A., Bustillo, JM., Puertas, B., INIA, Sèrie Producción Vegetal, Comportamiento de variedades de vid universales en zona cálida española, Madrid, 1991

- Gladstones, J., Viticulture and environment, Ed Wine Titles, 1992

- Jackson, D., Climate, Monographs in Cool Climate Viticulture-2, Daphne Brasell Associates, New Zealand, 2001

- Jackson, D., Schuster, D., The production of Grapes and wine in cool climates, Daphne Brasell Associates, New Zealand, 2001

- Junta de Andalucía, Consejería de Agriculltura y Pesca, Aptitudes agronómicas y enológicas de cultivares de vinos tintos en clima cálido (Montilla Moriles), Red andaluza de experimentación agraria 2/96, 2002

- Hidalgo L., Viticultura general, Mundi-prensa, 1993.

- Huglin P., Biologie et écologie de la vigne, Paris, Lavoisier, 1986

- Nilsen, E., Orcutt, D. Physiology of Plants Under Stress, John Wiley and Sons, 1996

- Krstic, M., Moulds, G., Panagliotopoulos, B., West, S. Growing Quality Grapes to Winery Specification, Ed Wine Titles, 2003

- Reigosa, M., Pedrol, N., Sánchez, A., La Ecofisiología, Una ciència de síntesis, Ed Thomson, 2004

- Proceedings of the fifth International Synposium on Grapevine Physiology, 25-30 may 1997, Jerusalem Ed BA Bravdo, 2000

- Smart R., Robinson M, Sunlight into wine, MAF of New Zealand, Adelaide, 1991

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent