IDENTIFYING DATA 2020_21
Subject (*) TECHNOLOGY OF WINE SERVING: HARMONY BETWEEN WINES AND FOOD Code 19224224
Study programme
Bachelor's Degree in Oenology (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Optional 1Q
Language
Català
Department Biochemistry and Biotechnology
Coordinator
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
E-mail antonio.sanchezo@urv.cat
Lecturers
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
Web
General description and relevant information En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. Presentació dels vins en l'àmbit de la restauració i el turisme. Harmonia i maridatge de vins i menjars.

Competences
Type A Code Competences Specific
 A10 Integrate historical, geographic, social and health aspects into the ambit of oenology and wine production
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A10 Coneix la presentació dels vins en l'àmbit comercial.
Adquireix criteris de compra i ordenació dels vins, així com la forma de tarifar en funció dels diversos paràmetres.
Aprèn a crear una carta de vins i els condicionants que representa.
Adquireix la capacitat de presentar vins en diferents idiomes.
Adquireix la capacitat de presentar vins en diferents idiomes.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1. Tecnologia del servei de vins. Introducció. La presentació dels vins. Conceptes bàsics del servei de vins en l’àmbit de la restauració i el turisme. Relació amb el client.
2. Gestió del celler del restaurant.

Compra de vins i classificació. Condicions de guarda dels vins. Gestió, rotació dels vins i begudes. Política de preus.
3. Funcions del Sommelier
Elaboració d’una carta de vins. Nocions de tecnologia de sala. Mise-en-place al restaurant. Servei de vins. Temperatures de servei i la decantació dels vins.
4. Coneixements sobre els vins i presentació de vins a nivell comercial. Interacció vi i consumidor. Presentació de vins en l’àmbit de la restauració i en l'àmbit comercial.
Elaboració de fitxes tècniques i comercials de vins.
Descripcions i notes de tast en diferents idiomes.
Interpretació d'etiquetes de vins nacionals i internacionals.
5. Jornades i activitats enolúdiques. Rutes del vi. Moviment Slow Food i mercats de proximitat. Vins naturals. Mercats i tendències actuals.
6. Harmonia de vins i menjars Coneixements base sobre la cuina tradicional i la nouvelle cuisine. Bases de l’harmonia de vins i menjars. Maridatge amb plats internacionals.
7. Harmonia d’afinitat i de contrast. Textures. Vins i espècies. El vi com a procés creatiu dels plats. Selecció de menús i vins. Harmonia amb altres begudes: cerveses i destil-lats.
Experiències pràctiques (es realitzaran progressivament al llarg de l'assignatura) I. Tecnologia de servei: In situ en un restaurant “mise en place”
II. Experiència real sobre l’harmonia de vins i menjars. Proves d’afinitat i de contrast. (En aula tast, 2 dies).
III. Exposició i presentació hedònica de vins (realitzada com enòleg o propietari).
IV. Visita a un centre enolúdic.
V. Debats i pitch a classe de treball individual.


Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
2 0 2
Lecture
A10
12 11 23
Laboratory practicals
A10
10 8 18
Assignments
A10
2 22 24
Personal attention
3 0 3
 
Short-answer objective tests
A10
5 0 5
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Com ha de presentar i vendre el vi, l'enòleg
Lecture classes teoria amb presentacions ppt i navegació per internet; amb debats i fòrums
Laboratory practicals Tast i maridatges a l'aula de tast
Assignments informes de pràctiques i Prova de desenvolupament amb preguntes curtes resposta a problemes
Personal attention Tutorització i Consultes dels treballs

Personalized attention
Description
Resolució de dubtes i guió del treball personal de l'alumne

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Assignments
A10
Test moodle: vins i maridatge, visites tècniques i elaboració de fitxes tècniques i comercials de vins (30%).
Treball d'anàlisis d'una carta de vins i anàlisis d'una etiqueta d'un vi (30%).
60%
Short-answer objective tests
A10
Prova escrita (30%) 30%
Others  

Assistència a les sortides

10%
 
Other comments and second exam session

La segona convocatòria sera una prova escrita de les parts no superades en primera convocatòria amb un 5.


Sources of information

Basic

Felipe Gallego, Jesús, 1998. Manual Práctico de Restaurante. Ediciones Paraninfo S.A.,1ª ed., 11ª imp.

Johnson / Robinson, 2008. El vino. Atlas Mundial, Aula Magna, 1ª ed.

Food & Wine Pairing, 2006 – A Sensory Experience. Robert J Harrington -Wiley Ed.

Perfect Pairings. A Master Sommelier’s Practical Advice for partnering wine and food. Evan Goldstein and Joyce Goldstein. Univerity of California Press, 2010

What to drink and what to eat. Andrew Drornenburg. Karen Page. Bulfinch Press, 2014

Papilas y moléculas: la ciencia aromática de los alimentos y el vino. François Chartier. Planeta Gastro, 2017.

Les parfums du vin, sentir et comprendre le vin. Richard Pfrister. Ed. Delachaux et niestlé, 2013

Complementary

Recommendations


 
Other comments
Nivell bàsic de francès i anglès
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.