DATOS IDENTIFICATIVOS 2011_12
Asignatura (*) TRATAMIENTOS PREFERMENTATIVOS Y POSFERMENTATIVOS EN LA ELABORACIÓN DE VINOS Código 19605201
Titulación
Enología (2010)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Optativa Único anual
Lengua de impartición
Català
Departamento Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Correo-e francisco.lopez@urv.cat
Profesores/as
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web http://www.etseq.urv.es/personal/flopez/flopez.html
Descripción general e información relevante Introducció a la recerca enològica relacionada amb l’aplicació de la tecnologia als processos d’elaboració del vi.

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comun
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Profesionalizador
  Investigador
  AR1 Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic.
  AR2 Perfecta capacitació per incorporar-se productivament a un departament universitari per tal de desenvolupar les tasques pròpies d’una Tesis doctoral.
  AR3 La concepció, planificació, execució i direcció de projectes de R+D+I.
  AR4 L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia.
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR6 Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia.
  AR7 La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comun
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC3 Flexibilitat. Disponibilitat per a l’adaptació en ambients canviants.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC5 Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a la seva àrea específica.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC7 Considerar l’ètica i la integritat intel•lectual com a valors essencials a la pràctica professional.
  BC9 Lideratge.
  BC10 Treballar en equip i gestionar equips.
  BC11 Assertivitat. Comunicar de manera clara i sense ambigüitats tant a audiències expertes com no expertes.
  BC12 Aprendre a aprendre.
  BC13 Planificació i organització.
  BC14 Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat.
  BC15 Sensibilitat pel medi ambient.
  BC16 Presa de decisions.
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comun
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.
  CC5 Desenvolupament de processos d’incorparació al món del treball (compte d’altres i/o empreneduria).

Objetivos de aprendizaje
Objetivos Competencias
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a clarificació del most. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC4
BC10
BC13
CC1
CC2
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la destartarització del vi. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC4
BC10
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la estabilització tartàrica i protèica del vi. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC4
BC10
BC11
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la desmetalització del vi. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC4
BC10
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
Aprofundir en el coneixement de les tècniques de separació líquid-solid aplicades al most i al vi. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC3
BC4
BC5
BC6
BC10
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
Adquirir criteris pel desenvolupament de noves tecnologies. AR1
AR2
AR3
AR4
AR5
AR6
AR7
AR8
AC2
BC1
BC2
BC3
BC4
BC5
BC6
BC7
BC9
BC10
BC11
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
CC4
CC5

Contenidos
tema Subtema
1.Tratamientos prefermentativos de mostos de uva. Alternativas a la clarificación de mostos.
2.Clarificación y filtración de vinos. Filtración tangencial.
3.Estabilización proteica de vinos blancos.
4.Estabilización tartárica de vinos. Nuevos métodos de predicción de la estabilidad tartárica. Desarrollo tecnológico de los métodos de tratamiento y procedimiento de mejora.
5.Desmetalización de vinos. Desferrización de vinos mediante la aplicación de técnicas de intercambio protónico. Eliminación de metales pesados.

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Actividades introductorias
2 2 4
 
Sesión magistral
6 7.5 13.5
Debates
7.5 11.25 18.75
Presentaciones/exposiciones
7.5 11.25 18.75
Seminarios
5 5 10
 
Atención personalizada
1 0 1
 
Pruebas orales
1.5 1.5 3
Pruebas de desarrollo
3 3 6
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Presentació de l’assignatura.
Sesión magistral Explicació dels continguts teòrics.
Debates Discussió sobre temes concrets relacionats amb els continguts de l’assignatura via internet.
Presentaciones/exposiciones Exposició oral per part del alumnes d'un tema concret o d'un treball (recensió d’articles científics), prèvia presentació escrita.
Seminarios Aprofundiment sobre un tema tractat monogràficament.

Atención personalizada
 
Seminarios
Presentaciones/exposiciones
Debates
Sesión magistral
descripción
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats.

Evaluación
  descripción Peso
Debates grado de participación 10%
Presentaciones/exposiciones capacidad de síntesis
claridad exposición
20%
Seminarios asistencia
grado de participación
10%
Pruebas de desarrollo grado de conocimiento
capacidad de síntesis
claridad razonamiento
precisión resultados
25%
Pruebas orales grado de conocimiento
capacidad de síntesis
claridad exposición
25%
Otros

Visites

10%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

actividades complmentaris


Fuentes de información

Básica
  • BOULTON R.B., SINGLETON V.L., BISSON L.F., KUNKEE R.E. Principles and practices of winemaking. Ed. Chapman & Hall, Nueva York, 1996. Traducción al español ‘Teoría y práctica de la elaboración del vino’, Ed. Acribia, Zaragoza, 2002.
  • FLANZY, C. (2000). Enología. Fundamentos científicos y tecnológicos. AMV / Mundiprensa, Madrid.
  • RIBEREAU-GAYON, P., GLORIES, Y., MAUJEAN, A., DUBOURDIEU. Traité d’Enologie. Vol.2. Chimie du vin. Stabilisation et traitements. Ed. Dunod, Paris, 1998 (versión en francés). Handbook of Enology. Vol.2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Ed. John Wiley & Sons, Londres, 2000 (versión en inglés).
  • Les acquisitions récentes dans les traitements physiques du vin. Incidences sus la composition chimique et les qualités organoleptiques des vins, Ed. Lavoisier Tec&Doc , Paris, France.
Complementária
  • Achaerandio, I., V. Pachova, C. Güell, F. López (2001) Protein adsorption by bentonite in a white wine model solution: effect of protein molecular weight and ethanol concentration, American Journal of Enology and Viticulture, 52(2) 122-126.
  • Czekaj, P., F. López, C. Güell (2000) Membrane fouling during microfiltration of fermented beverages, Journal of Membrane Science, 166, 199-212.
  • Ferrando, M., C. Güell, F. López (1998) Industrial Wine Making: Comparison of Must Clarification Treatments, Journal of Agricultural and Food Chemistry 46(4), 1523-1528.
  • Ferreira, RB; Piçarra-Pereira, MA; Monteiro, S; Loureiro, VB; Teixeira, AR The wine proteins. Review. Trends Food. Sci.Tech. 2002, 12, 230-239.
  • Gómez Benítez, J. (2000). Desarrollos de nuevas alternativas tecnológicas en la estabilización tartárica de vinos de Jerez. Tesis Doctoral. Universidad de Cádiz.
  • Gómez, J.; Palacios, V.M.; Sánchez, J.A.; Pérez, L. (2002). Industrial development of proton exchange for tartrate stabilization of sherry wines. European Food Research and Technology, 27, 1-8.
  • Gomez, J.; Palacios, V.M.; Szekely, P.; Veas, R.; Pérez, L. (2003). Comparison of electrodialysis and cold treatment on an industrial scale for tartrate stabilization of sherry wine, Journal of Food Engineering. 58(4) 373-378.
  • Gómez, J.; Palacios, V.M.; Veas, R.; Pérez, L. (2003). Prediction of tartrate stability of Sherry wines by a conductimetric system with rapid response. Food Chemistry, 81(3) 457-462.
  • Güell, C., M.A. Pérez Bardón, A. Rolán, E. Moreno, F. López (1999) Aplicación de técnicas de separación por membrana en la industria enológica, Alimentación. Equipos y Tecnología, 10, 89-96.
  • Mesquita P.R.; Picarra-Pereira M.A.; Monteiro S.; Loureiro V.B.; Teixeira A.R.; Ferreira T.B. Effect of wine composition on protein Stability. Am. J. Enol. Vitic. 52 (4): 324-330 (2001).
  • Pachova, V.; Ferrando, M.; Güell, C. ; López , F. (2002) Protein Adsorption onto Metal Oxide Materials in White Wine Model Systems, Journal of Food Science, 67(6) 2118-2121.
  • Palacios Macías, V.M.; Caro Pina, I.; Pérez Rodríguez, L. (2001). Application of ion exchange techniques to industrial process of metal ion removal from wine. Adsorption, 7, 2, 131-138.
  • Versari-A; Barbanti-D; Parpinello-GP; Galassi-S (2002) Effect of refrigeration on the potassium bitartrate stability and composition of Italian wines , Italian-Journal-of-Food-Science; 14 (1) 45-52.
Recomendaciones

Asignaturas que continúan el temario
ESTADA PROFESSIONAL EN EMPRESA/195131208
TREBALL DE FI DE MÀSTER/195131216

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
LA INVESTIGACIÓN EN ENOLOGÍA EN ESPAÑA/195131212

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/195131101
ENOLOGIA GENERAL/195131105
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.