Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC2 |
Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi. |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
|
AR1 |
Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic. |
|
AR2 |
Perfecta capacitació per incorporar-se productivament a un departament universitari per tal de desenvolupar les tasques pròpies d’una Tesis doctoral. |
|
AR3 |
La concepció, planificació, execució i direcció de projectes de R+D+I. |
|
AR4 |
L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia. |
|
AR5 |
La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats. |
|
AR6 |
Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia. |
|
AR7 |
La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats. |
|
AR8 |
L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
|
BC1 |
Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals. |
|
BC2 |
Treballar autònomament amb iniciativa. |
|
BC3 |
Flexibilitat. Disponibilitat per a l’adaptació en ambients canviants. |
|
BC4 |
Resoldre problemes de manera efectiva. |
|
BC5 |
Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a la seva àrea específica. |
|
BC6 |
Actuar amb un esperit crític i responsable. |
|
BC7 |
Considerar l’ètica i la integritat intel•lectual com a valors essencials a la pràctica professional. |
|
BC9 |
Lideratge. |
|
BC10 |
Treballar en equip i gestionar equips. |
|
BC11 |
Assertivitat. Comunicar de manera clara i sense ambigüitats tant a audiències expertes com no expertes. |
|
BC12 |
Aprendre a aprendre. |
|
BC13 |
Planificació i organització. |
|
BC14 |
Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat. |
|
BC15 |
Sensibilitat pel medi ambient. |
|
BC16 |
Presa de decisions. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
|
CC1 |
Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau. |
|
CC2 |
Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau. |
|
CC4 |
Desenvolupament d’habilitats informacionals. |
|
CC5 |
Desenvolupament de processos d’incorparació al món del treball (compte d’altres i/o empreneduria). |
Objectius |
Competències |
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a clarificació del most. |
AR2 AR5 AR6 AR8 AC2
|
BC1 BC2 BC4 BC10 BC13
|
CC1 CC2
|
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la destartarització del vi. |
AR2 AR5 AR6 AR8 AC2
|
BC1 BC2 BC4 BC10 BC12 BC13 BC14 BC15 BC16
|
CC1 CC2
|
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la estabilització tartàrica i protèica del vi. |
AR2 AR5 AR6 AR8 AC2
|
BC1 BC2 BC4 BC10 BC11 BC12 BC13 BC14 BC15 BC16
|
CC1 CC2
|
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la desmetalització del vi. |
AR2 AR5 AR6 AR8 AC2
|
BC1 BC2 BC4 BC10 BC12 BC13 BC14 BC15 BC16
|
CC1 CC2
|
Aprofundir en el coneixement de les tècniques de separació líquid-solid aplicades al most i al vi. |
AR2 AR5 AR6 AR8 AC2
|
BC1 BC2 BC3 BC4 BC5 BC6 BC10 BC12 BC13 BC14 BC15 BC16
|
CC1 CC2
|
Adquirir criteris pel desenvolupament de noves tecnologies. |
AR1 AR2 AR3 AR4 AR5 AR6 AR7 AR8 AC2
|
BC1 BC2 BC3 BC4 BC5 BC6 BC7 BC9 BC10 BC11 BC12 BC13 BC14 BC15 BC16
|
CC1 CC2 CC4 CC5
|
Tema |
Subtema |
1.Tratamientos prefermentativos de mostos de uva. Alternativas a la clarificación de mostos. |
|
2.Clarificación y filtración de vinos. Filtración tangencial. |
|
3.Estabilización proteica de vinos blancos. |
|
4.Estabilización tartárica de vinos. Nuevos métodos de predicción de la estabilidad tartárica. Desarrollo tecnológico de los métodos de tratamiento y procedimiento de mejora. |
|
5.Desmetalización de vinos. Desferrización de vinos mediante la aplicación de técnicas de intercambio protónico. Eliminación de metales pesados. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
2 |
4 |
|
Sessió Magistral |
|
6 |
7.5 |
13.5 |
Debats |
|
7.5 |
11.25 |
18.75 |
Presentacions / exposicions |
|
7.5 |
11.25 |
18.75 |
Seminaris |
|
5 |
5 |
10 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves orals |
|
1.5 |
1.5 |
3 |
Proves de desenvolupament |
|
3 |
3 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Explicació dels continguts teòrics. |
Debats |
Discussió sobre temes concrets relacionats amb els continguts de l’assignatura via internet. |
Presentacions / exposicions |
Exposició oral per part del alumnes d'un tema concret o d'un treball (recensió d’articles científics), prèvia presentació escrita. |
Seminaris |
Aprofundiment sobre un tema tractat monogràficament. |
Atenció personalitzada |
|
|
Seminaris |
Presentacions / exposicions |
Debats |
Sessió Magistral |
|
Descripció |
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats. |
|
|
Descripció |
Pes |
Debats |
Participació classes
|
10% |
Presentacions / exposicions |
Sintesi presentació
Habilitat comunicació
Resposta preguntes |
20% |
Seminaris |
Participació
Resultats treballs |
10% |
Proves de desenvolupament |
Metodologia
Precissió resulttas |
25% |
Proves orals |
Coneixements
Resposat preguntes |
25% |
Altres |
Visites |
10% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
- BOULTON R.B., SINGLETON V.L., BISSON L.F., KUNKEE R.E. Principles and practices of winemaking. Ed. Chapman & Hall, Nueva York, 1996. Traducción al español ‘Teoría y práctica de la elaboración del vino’, Ed. Acribia, Zaragoza, 2002.
- FLANZY, C. (2000). Enología. Fundamentos científicos y tecnológicos. AMV / Mundiprensa, Madrid.
- RIBEREAU-GAYON, P., GLORIES, Y., MAUJEAN, A., DUBOURDIEU. Traité d’Enologie. Vol.2. Chimie du vin. Stabilisation et traitements. Ed. Dunod, Paris, 1998 (versión en francés). Handbook of Enology. Vol.2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Ed. John Wiley & Sons, Londres, 2000 (versión en inglés).
- Les acquisitions récentes dans les traitements physiques du vin. Incidences sus la composition chimique et les qualités organoleptiques des vins, Ed. Lavoisier Tec&Doc , Paris, France.
|
Complementària |
|
- Achaerandio, I., V. Pachova, C. Güell, F. López (2001) Protein adsorption by bentonite in a white wine model solution: effect of protein molecular weight and ethanol concentration, American Journal of Enology and Viticulture, 52(2) 122-126.
- Czekaj, P., F. López, C. Güell (2000) Membrane fouling during microfiltration of fermented beverages, Journal of Membrane Science, 166, 199-212.
- Ferrando, M., C. Güell, F. López (1998) Industrial Wine Making: Comparison of Must Clarification Treatments, Journal of Agricultural and Food Chemistry 46(4), 1523-1528.
- Ferreira, RB; Piçarra-Pereira, MA; Monteiro, S; Loureiro, VB; Teixeira, AR The wine proteins. Review. Trends Food. Sci.Tech. 2002, 12, 230-239.
- Gómez Benítez, J. (2000). Desarrollos de nuevas alternativas tecnológicas en la estabilización tartárica de vinos de Jerez. Tesis Doctoral. Universidad de Cádiz.
- Gómez, J.; Palacios, V.M.; Sánchez, J.A.; Pérez, L. (2002). Industrial development of proton exchange for tartrate stabilization of sherry wines. European Food Research and Technology, 27, 1-8.
- Gomez, J.; Palacios, V.M.; Szekely, P.; Veas, R.; Pérez, L. (2003). Comparison of electrodialysis and cold treatment on an industrial scale for tartrate stabilization of sherry wine, Journal of Food Engineering. 58(4) 373-378.
- Gómez, J.; Palacios, V.M.; Veas, R.; Pérez, L. (2003). Prediction of tartrate stability of Sherry wines by a conductimetric system with rapid response. Food Chemistry, 81(3) 457-462.
- Güell, C., M.A. Pérez Bardón, A. Rolán, E. Moreno, F. López (1999) Aplicación de técnicas de separación por membrana en la industria enológica, Alimentación. Equipos y Tecnología, 10, 89-96.
- Mesquita P.R.; Picarra-Pereira M.A.; Monteiro S.; Loureiro V.B.; Teixeira A.R.; Ferreira T.B. Effect of wine composition on protein Stability. Am. J. Enol. Vitic. 52 (4): 324-330 (2001).
- Pachova, V.; Ferrando, M.; Güell, C. ; López , F. (2002) Protein Adsorption onto Metal Oxide Materials in White Wine Model Systems, Journal of Food Science, 67(6) 2118-2121.
- Palacios Macías, V.M.; Caro Pina, I.; Pérez Rodríguez, L. (2001). Application of ion exchange techniques to industrial process of metal ion removal from wine. Adsorption, 7, 2, 131-138.
- Versari-A; Barbanti-D; Parpinello-GP; Galassi-S (2002) Effect of refrigeration on the potassium bitartrate stability and composition of Italian wines , Italian-Journal-of-Food-Science; 14 (1) 45-52.
|
Assignatures que en continuen el temari |
ESTADA PROFESSIONAL EN EMPRESA/195131208 | TREBALL DE FI DE MÀSTER/195131216 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
LA INVESTIGACIÓ EN ENOLOGIA A ESPANYA/195131212 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/195131101 | ENOLOGIA GENERAL/195131105 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|