DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) NOVES TENDÈNCIES EN L'ANÀLISI INSTRUMENTAL DEL VI Codi 19605202
Ensenyament
Enologia (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Coneixement de les metodologies més actual en l’anàlisi químic del most i del vi.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR6 Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC10 Treballar en equip i gestionar equips.
  BC16 Presa de decisions.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Aplicació de la cromatografia de gasos a l’anàlisis del most i del vi. AR5
AR8
BC4
BC10
BC16
CC1
CC2
Aplicació de la HPLC a l’anàlisis del most i del vi. AR5
AR8
BC4
BC10
BC16
CC1
CC2
Aplicació de IR-TF a l’anàlisi del most i del vi. AR5
AR8
BC4
BC10
BC16
CC1
CC2
Aplicació del nas electrònic a l’anàlisi del most i del vi. AR5
AR6
AR8
BC4
BC10
BC16
CC1
CC2
Introducció de les tècniques quimiomètriques. AR5
AR6
AR8
BC4
BC10
BC16
CC1
CC2
Aplicació d’altres tècniques analítiques. AR5
AR8
BC4
BC10
BC16
CC1
CC2

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció.
2. La qualitat de la mesura enològica. Validació de mètodes d'anàlisi.
3. Tècniques de separació en l'anàlisi enològica.
4. Cromatografia de gasos: aplicacions enològiques.
5. Cromatografia líquida: aplicacions enològiques.
6. Mètodes multiparamètrics: NIR, FTIR i nas electrònic (EN).

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
5 5 10
Seminaris
5 2.5 7.5
Debats
5 2.5 7.5
Presentacions / exposicions
4.5 4.5 9
Pràctiques a laboratoris
10 5 15
Treballs
0 12 12
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves orals
1 4 5
Proves de desenvolupament
3 4 7
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics.
Seminaris Aprofundiment monogràfic sobre un tema.
Debats Discussió (via moodle) sobre temes concrets relacionats amb els continguts de l’assignatura.
Presentacions / exposicions Presentacions orals per part dels alumnes a partir de l'estudi i discussió d'articles científics.
Pràctiques a laboratoris Aplicació pràctica d'algunes anàlisis intrumentals habituals.
Treballs Qüestonaris, discussió d'articles científics, tasques curtes i concretes,...
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Treballs
Pràctiques a laboratoris
Presentacions / exposicions
Seminaris
Debats
Sessió Magistral
Descripció
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats.

Avaluació
  Descripció Pes
Seminaris Assistència 5%
Debats Participació activa en els debats. 10%
Presentacions / exposicions Exposició oral dels alumnes sobre un tema a concretar 20%
Pràctiques a laboratoris Assistència 5%
Treballs Es faran quatre treballs. 40%
Proves de desenvolupament Qüestionaris online. 20%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

a) Bibliografía genérica:

  • B. W. Zoecklein, K. C. Fugelsang, B. H. Gump, F. S. Nury. Wine Analysis & Production. Chapman & Hall. 1995.
  • Doneche (ed). Les acquisitions récentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.
  • B.G. Osborne, T. Fearn, P.H. Hindle. Practical NIR Spectroscopy with Applications in Food and Beverage Analysis. Longman, 1993.
  • M.H. Gordon (Ed). Principles and Applications of Gas Chromatography in Food Analysis. Ellis Horwood, 1990.
  • L.M.L. Nollet (Ed). Food Analysis by HPLC. Marcel Dekker, 1992.
  • A.G. Gaonkar (Ed). Characterization of Food. Emerging Methods. Elsevier, 1995.
  • M. Feinberg (Ed). L’assurance de la Qualité dans les laboratoires agroalimentaires et pharmaceutiques. Lavoisier, Tec&Doc, 1998.
  • D. Bertrand (coord). E. Dufour. La spectroscopie infrarouge et ses applications analytiques. Tec & Doc. 2000.
  • R. Wood, A. Nilsson, H. Wallin. Quality in the Food Analysis Laboratory. Royal Society of Chemistry, 1998.
  • W. Bates (Ed). Rapid Methods for Analysis of Food and Food Raw Material. Technomic, 1990.
  • M.M. Massoba (Ed). Spectral Methods in Food Analysis. Instrumentation and Applications. M. Dekker, 1999.
  • R. Marsili. Techniques for Analysing Food Aroma. M. Dekker, 1997.
  • R. Marsili (ed). Flavors, Fragrance and Odor Analysis. M. Dekker, 2002.
  • J.V. Leland, P. Schieberle, A. Buettner y T.E. Acree (ed). Gas Chromatography Olfactometry. ACS Symposium Series, 2001.
  • J.F. Jackson and H.F. Linskens (ed.). Analysis of taste and aroma. Molecular Methods of Plant Analysis. Volume 21. Springer, 2002.

B) Manuales prácticos:

  • Recueil des méthodes internationales d’analyse des vins et des moûts. OIV, 1990.
  • Métodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Reglamento (CEE) nº 2676/90. Oficina de publicaciones oficiales de las Comunidades Europeas, 1990.
  • Official Methods of the Association of Official Analytical Chemists (15th ed). W. Horwitz (ed). AOAC, 1990.
  • Recueil des méthodes internationales d’analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons. OIV, 1994.
  • Métodos oficiales de análisis (tomo II). Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA), 1993.
Complementària
  • EURACHEM guided. The fitness for purpose of Analytical methods. A laboratory guide to method validation and related topics. Eurachem Secretariat, Teddington. Dec. 1998.
  • P. van Zoonen, R. Hoogerbrugge, S.M. Gort, H.J. van de Wiel, Henk A. van’t Klooster. Some practical examples of method validation in the analytical laboratory. Trends in Analytical Chemistry, 18 (199) 584-593.
  • OIV. Recomendaciones armonizadas para el control interno de calidad en los laboratorios de ensayo (informe técnico). Resolución OENO 19/2002.

Preparación muestra:

  • M. Ortega; M.L. González; S. Beltran. Aroma composition of wine studied by different extraction methods. Anal. Chim. Acta. 458 (2002) 85-93.

Cromatografía de gases:

  • C. Saenz; T. Cedron. Microextraction of volatile compounds from wine samples and their determination by GC-FID. Chromatographia. 51 (2000) 221-225.

HPLC:

  • M. Castellari; A. Versari; U. Spinabelli; S. Galassi; A. Amati. An improved HPLC method for the analysis of organic acids, carbohydrates, and alcohols in grape musts and wines. J. Liq. Chromatogr. 23 (2000) 2047-2056.
  • V. Carnevillier; C. Charpentier. Chromatographie en phase liquide. Rev. Oenologues 79 (1996) 25-27.

Nariz electrónica:

  • M.P. Martí; M. Mestres; O. Busto; J. Guasch. Aplicación de la nariz electrónica en el control de calidad de vinos. Alimentación, Equipos y Tecnología, 19 (2000) 129-133.

FTIR:

  • M. Dubernet; M. DUbernet; V. Dubernet; S. Coulomb; M. Lerch; I. Traineau. Objective analysis of harvest qualityby Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and neuron networks. Bull. OIV 74 (2001) 15-24.

Autenticidad:

  • R. Wittkowski. Analytical and statistical possibilities to check for wine authenticity. Bull. OIV 72 (1999) 762-771.

Compuestos azufrados:

  • M. Mestres; M.P. Martí; O. Busto; J. Guasch. Simultaneous analysis of thiols, sulphides and disulphides in wine aroma by headspace solid-phase microextraction-gas chromatography. Journal of Chromatography A,849 (1999) 293-297.
  • M. Mestres; M.P. Martí; O. Busto; J. Guasch. Application of HS-SPME to determination of sulphur compounds with low volatility in wines. Journal of Chromatography A, 945 (1-2) (2002) 211-219.

TCA:

  • M. Riu, M. Mestres, O. Busto, J. Guasch. Determination of 2,4,6-trichloroanisole (TCA) in wines by HS-SPME and GC-ECD. J. Chromatogr. A, 977 (2002) 1-8.
  • M.P. Martí, R. Boqué, M. Riu, O. Busto, J. Guasch. Fast screening method for determining 2,4,6-trichloranisole in wines using a headspace-mass spectrometry (HS-MS) system and multivariate calibration. ABC. Enviado para su publicación.

Aminas biógenas:

  • O. Busto, M. Miracle, J. Guasch, F. Borrull. Determination of biogenic amines in wines by HPLC with on-column fluorescence derivatization. J. Chromatogr. A, 757 (1997) 311-318.

Pesticidas:

  • C. Sala; O. Busto; J. Guasch. Quick capillary gas chromatographic method for determining usual pesticides in musts and wines. Chromatographia, 44 (1997) 320-324.

Fenoles:

  • N. Martorell, M.P. Martí, M. Mestres, O. Busto, J. Guasch. Determination of 4-ethyl guaiacol and 4-ethyl phenol in red wines using headspace solid-phase microextraction gas chromatography. J. Chromatogr. A, 975 (2002) 349-354.

Pirazinas:

  • C. Sala; M. Mestres; M.P. Martí; O. Busto; J. Guasch. Headspace solid-phase microextraction analysis of 3-alkyl-2-methoxy-pyrazines in wines. J. Chromatogr. A, 953 (2002) 1-6.
Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent