DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) TÈCNIQUES MOLECULARS D'ANÀLISI I CONTROL MICROBIOLÒGIC Codi 19605213
Ensenyament
Enologia (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Anglès
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
Adreça electrònica mariafrancesca.fort@urv.cat
cristina.reguant@urv.cat
mjesus.torija@urv.cat
Professors/es
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi de les tècniques basades en mètodes moleculars d'anàlisi i control microbiològic aplicades a l'enologia.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR2 Perfecta capacitació per incorporar-se productivament a un departament universitari per tal de desenvolupar les tasques pròpies d’una Tesis doctoral.
  AR4 L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia.
  AR7 La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC12 Aprendre a aprendre.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer les tècniques de biologia molecular emprades en la identificació dels microorganismes del vi. AR2
AR4
AC2
BC2
BC12
CC2
Capacitat d'interpretar els resultats generats per les tècniques d'identificació estudiades. AR7
AR8
BC2
BC6
CC2
CC4

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a l'aplicació de tècniques moleculars per al control de microorganismes amb interès enològic. 1.1. Mètodes d’identificació clàssics vs mètodes moleculars.
1.2. Mètodes moleculars depenents i independents de cultiu: avantatges i inconvenients.


2. Mètodes d’identificació i tipificació de microorganismes d’interès enològic
depenents de cultiu
2.1. Seqüenciació i anàlisi de gens
2.2. Caracterització basada en perfils restricció
2.3. Caracterització basada en polimorfismes per PCR: RAPD, ERIC,
REP – PCR

3. Mètodes d’identificació i tipificació de microorganismes d’interès enològic
independents de cultiu
3.1. Real Time PCR
3.2. DGGE / TGGE
3.3. FISH




Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
20 20 40
Treballs
0 14 14
Presentacions / exposicions
19 0 19
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripció general dels continguts.
Descripció dels criteris d'avaluació.
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts de l'assignatura.
Treballs Treballs relacionats amb els continguts de l'assignatura a desenvolupar pels alumnes.
Presentacions / exposicions Presentació a l'aula dels treballs realitzats.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Presentacions / exposicions
Treballs
Atenció personalitzada
Descripció
Assessorament sobre les tasques a realitzar al llarg de l'assignatura.

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Resolució de preguntes sobre revisions bibliogràfiques

Resolució de preguntes de revisió sobre els continguts exposats a les classes.
20%



25%
Presentacions / exposicions Presentació d'un article científic relacionat amb els continguts de l'assignatura.

Presentació treball bibliogràfic
30%



25%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

·     Beltran, G , Torija, M.J., Novo, M., Ferrer, N., Poblet, M., Guillamon, J.M., Rozès, N. y Mas, A. (2002) Analysis of yeast populations during alcoholic fermentation: a six year follow-up study. Systematic and Applied Microbiology 25: 287-293.

·     Blasco, L., Ferrer, S. y Pardo, I.(2003) Development of specific fluorescent oligonucleotide probes for in situ identification of wine lactic acid bacteria. FEMS Microbiol. Lett., 225, 115-123.

·     Daniel, H.M. y Meyer, W. (2003) Evaluation of ribosomal RNA and actin gene sequences for the identification of ascomycetous yeasts. International Journal of Food Microbiolology 86, 61-78.

·     Esteve-Zarzoso, B., Belloch, C., Uruburu, F. y Querol, A., (1999). Identification of yeasts by RFLP analysis of the 5.8S rRNA gene and the two ribosomal internal transcribed spacers. International Journal of Systematic  Bacteriolology 49, 329-337.

·     González, Á. , N. Hierro, M. Poblet, N. Rozès, A. Mas y J. M. Guillamón. (2004).

Application of molecular methods for the differentiation of acetic acid bacteria in a red wine fermentation. Journal of Applied Microbiology 96: 853-860

·     González, A., Guillamón, J.M., Mas A. y Poblet, M., (2006). Application of molecular methods for routine identification of acetic acid bacteria. Int J Food Microbiol 108, 141-146.

·     Querol, A., E. Barrio, T. Huerta, y D. Ramón. 1992. Molecular monitoring of wine fermentations conducted by active dry yeast strains. Applied and Environmental Microbiology  58:2948-2953.

·     Reguant, C , A Bordons. (2003) Typification of Oenococcus oeni strains by multiplex RAPD-PCR and study of population dynamics during malolacic fermentation. Journal of Applied Microbiology, 95, 2: 344-353.

·     Rodas, A.M., Ferrer, S. y Pardo, I.(2003) 16S-ARDRA, a tool for identification of lactic acid bacteria isolated from grape must and wine. Syst. Appl. Microbiol., 26, 412-422.

·     Ruiz, M. Poblet, A. Mas y J.M. Guillamón. (2000) Identification of acetic acid bacteria by RFLP of the PCR-amplified 16S rDNA and 16S-23S rDNA intergenic spacers. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 50: 1981-1987

·     Sabaté, J, J Cano, B Esteve-Zarzoso y JM Guillamón. (2002) Isolation and identification of yeasts associated with vineyard and winery by RFLP analysis of ribosomal genes and mitochnrial DNA. Microbiological Research 157: 1-8.

·     Torija. M.J., Rozès, N., Poblet, M., Guillamón, J.M. y Mas, A. (2001) Yeast population dynamics in spontaneous fermentations: Comparison between two different wine-producing areas over a period of three years. Antonie van Leeuwenhoek 79:345-352.

·     Zapparoli, G, C Reguant, A Bordons, S Torriani, F Dellaglio. (2000) Genomic DNA fingerprinting of Oenococcus oeni strains by pulsed-field gel electrophoresis and randomly PCR-amplified polymorphic DNA. Current  Microbiology 40: 351-355.

·     Zapparoli, G., Torriani, S., Pesente, P., Dellaglio, F. (1998) Design and evaluation of malolactic enzyme gene targeted primers for rapid identification and detection of Oenococcus oeni in wine. Letters in Applied Microbiology, 27, 243-246.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent