DATOS IDENTIFICATIVOS 2011_12
Asignatura (*) BIOTECNOLOGÍA DE LOS MICROORGANISMOS ENOLÓGICOS Código 19605214
Titulación
Enología (2010)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Optativa Único anual
Lengua de impartición
Anglès
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Correo-e montserrat.poblet@urv.cat
gemma.beltran@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
Profesores/as
POBLET ICART, MARIA MONTSERRAT
BELTRAN CASELLAS, GEMMA
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripción general e información relevante a)Familiarizar al alumnado con las técnicas clásicas y emergentes de la biotecnología enológica. b)Reforzar el razonamiento crítico hacia las soluciones biotecnologías en el sector de la enología c)Estimular la curiosidad por la investigación científica en aquellos aspectos vinculados con este curso

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comun
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Profesionalizador
  Investigador
  AR4 L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia.
  AR7 La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comun
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC12 Aprendre a aprendre.
  BC14 Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat.
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comun
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau.

Objetivos de aprendizaje
Objetivos Competencias
a) Familiaritzar a l'alumnat amb les tècniques clàssiques i emergents de la biotecnologia enológica. AC2
BC14
CC3
b) Reforçar el raonament crític cap a les solucions biotecnològiques en el sector de l'enologia. AR4
AR7
AR8
BC1
BC4
BC12
CC1
c) Estimular la curiositat per la investigació científica en aquells aspectes vinculats amb aquest curs. AR4
BC2
CC2

Contenidos
tema Subtema
1. Aspectes biotecnològics de l'enologia moderna Remediaciones tecnològiques i biotecnològiques
2. Tècniques per a la creació de ceps vínicas Selecció natural
Híbrids
Evolució dirigida
Transgènics
3. Modificació genètica de les vies metabólicas microbianes MétMètodes fisiològics
Recombinació genètica

4. Eficiència fermentativa dels mosts problemàtics Biocorrección dels mosts
5. Reducció del etanol en vi Reducció del azucar total
Reducció del etanol produït
Enginyeria metabólica dels llevats
6. Inóculos d'arrencada Desenvolupament del llevat sec activa Desenvolupament dels inóculos mixts Efecte dels inóculos simples i mixts en el vi
7. Autolisis de la levadura. Inmovilizado y reciclado de levaduras Autolisis del llevat
Immobilitzat i reciclat de llevats
8. Biotecnologia dels compostos aromáticos del vi Sobreproducción de molècules aromáticas Desenvolupament de llevats super productores d'aromes
9. La biopreservación del vi Enzims
Bactericinas
Llevats killer
Llevats transgènics bioprotectoras

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Actividades introductorias
1 0 1
 
Sesión magistral
16 10 26
Presentaciones/exposiciones
4 8 12
Prácticas a través de TIC
0 8 8
Trabajos
1 24 25
 
Atención personalizada
1 0 1
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias En les classes teòriques es presentaran els fonaments científics i pràctics per a la comprensió de la bibliografia que els alumnes han de presentar en la segona part de la classe següent. D'aquesta manera solament la primera classe teòrica no requerirà la participació activa dels alumnes.
Sesión magistral A partir de la segona classe es proposarà als alumnes la dinàmica següent: 40 min seran ocupats pel professor per a impartir els conceptes bàsics de la bibliografia a presentar-se per part dels alumnes en la segona part de la classe següent. 25 min per a la presentació d'un article per part dels alumnes 15 min per a les preguntes per part de l'auditori 25 min per a la presentació d'un segon article per part dels alumnes 15 min per a les preguntes per part de l'auditori
Presentaciones/exposiciones Totes les preguntes i les seves respectives respostes que es formulin durant el temps de preguntes seran resumides pels alumnes a càrrec de les presentacions i penjades en la web de l'assignatura.
Prácticas a través de TIC Els alumnes responsables de l'exposició haurien de presentar en la web de l'assignatura l'o les possibles respostes, a les preguntes no respostes en classe, usant qualsevol dels suports existents en internet.
Trabajos

Atención personalizada
 
Presentaciones/exposiciones
Prácticas a través de TIC
Atención personalizada
descripción
Es proveirà d'un calendari d'atenció personalitzada per a la preparació de les exposicions.

Evaluación
  descripción Peso
Sesión magistral L'assignatura "Biotecnologia dels microorganismes enológicos" comporta un sistema d'avaluació continu. Aquest comprendrà el grau de participació en classe dels alumnes. 25%
Presentaciones/exposiciones Elaboració i presentació d'un treball bibliogràfic. L'ús de conceptes i de terminologia tècnica apropiada durant la presentació d'articles científics. 35%
Prácticas a través de TIC Resolució de preguntes de revisió sobre els continguts presentats en les classes magistrals. 15%
Trabajos El treball de revisió bibliogràfica és un treball personal que es realitza sota la supervisió d'un tutor. Aquest treball representa un 25% de la nota de qualsevol de les assignatures impartides pel grup de Biotecnologia Enologica. Consisteix en la presentació per escrit d'una revisió bibliogrpafica del tema escollit, i d'una exposició oral de la mateixa. 25%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Fuentes de información

Básica Bisson LF, Karpel JE, Ramakrishnan V, Joseph L., Functional genomics of wine yeast Saccharomyces cerevisiae, 2007, Adv Food Nutr Res. 53: 65-121
Swiegers JH, Pretorius IS, Modulation of volatile sulfur compounds by wine yeast, 2007, Appl Microbiol Biotechnol. 74: 954-60
Cebollero E, Gonzalez-Ramos D, Tabera L, Gonzalez R., Transgenic wine yeast technology comes of age: is it time for transgenic wine?, 2007, Biotechnol Lett. 2007 29: 191-200
Schuller D, Casal M., The use of genetically modified Saccharomyces cerevisiae strains in the wine industry. , 2005, Appl Microbiol Biotechnol. 68: 292-304
Fleet, G. H. , Wine Microbiology and Biotechnology, 2002, Taylor & Francis, London
Demain A.L. and Davies J.E. , Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, 1999, ASM press, Washington D.C.
Ribereau-Gayon, P., D. Dubourdieu, and B. Doneche, A. Lonvaud , Handbook of Enology Volume 1: Microbiology of Wine and Vinifications. , 2000, John Wiley & Sons, New York.

Complementária

Recomendaciones

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
COMUNICACIÓN CIENTÍFICA/195131109
LEVADURAS Y FERMENTACIÓN ALCOHÓLICA/195131221

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
BIOQUIMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/195131103
ANGLÈS I/195131108
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.