DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) ELABORACIÓ DE VINS Codi 19605221
Ensenyament
Enologia (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
Adreça electrònica josemaria.llaurado@urv.cat
Professors/es
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
Web
Descripció general i informació rellevant Descripció dels fonaments de l' elaboració de les diferents tipus de vins, des de el tractament del raïm fins l'embotellat.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Aprendre els fundaments de la elaboració del vi i els diferents tipus d'elaboració. AC2

Continguts
Tema Subtema
1. Materia primera. Composició del raïm, controls de maduració i veremes.
2. Correccions del most.
3. Transformació enzimàtica prefermentativa.
4. La fermentació alcohòlica i els llevats.
5. Evolució de les poblacions de llevats durant la fermentació alcohòlica.
6. La fermentació malolàctica i les bacteries làctiques.
7. Evolució de les poblacions de bacteries víniques durant la vinificació.
8. Vinificació en blanc.
9. Vinificació en negre.
10. Vinificació en rosat.
11. Vinificacions especials.
12. Estabilització del vi.
13. Filtració.
14. Embotellat.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
13 39 52
Presentacions / exposicions
2 20 22
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació de l'assignatura, els temes a impartir i càlcul d'avaluació de l'alumne.
Sessió Magistral Explicació dels diferents temes del programa de l'assignatura.
Presentacions / exposicions Cada alumne haurà de preparar una presentació sobre un tipus d'elaboració de vi del mon.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Resolució de dubtes

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Dos questionaris online via moodle sobre els continguts explicats durant les sessions magistrals.
30 %
30 %
Presentacions / exposicions Presentació oral a l'aula. 40 %
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Hidalgo Togores, José. Tratado de Enologia. 2. Ed. 2011.

Ribéreau-Gayon. Traité d'oenologie. Ed. Dunod. 2003.

Flanzy, C. Enología: Fundamentos científicos y tecnológicos. Mundi-Prensa. Madrid. 2000, 2003.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent