DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) FONAMENTS DE LA QUÍMICA I ANÀLISI ENOLÒGIQUES Codi 19605222
Ensenyament
Enologia (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Establir les bases de la química i l'anàlisi enològiques per tal que persones que no pertanyen al món de l'enologia, puguin adquirir uns coneixements bàsics d'aquestes disciplines

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC12 Aprendre a aprendre.
  BC16 Presa de decisions.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Identificar els paràmetres enològics que cal determinar per efectuar un control de qualitat adequat al producte. AC2
BC4
BC6
BC12
BC16
CC1
CC2
Descriure el fonament de les tècniques bàsiques d'anàlisi enològica AR5
AC2
BC4
BC16
CC1
CC2
Reconèixer i utilitzar eficaçment les tècniques d'anàlisi enològica AR5
AC2
BC4
BC6
BC16
CC1
CC2

Continguts
Tema Subtema
1. Bases de la Química Analítica
2. Composició del raïm i del vi
3. Determinació de Paràmetres bàsics del raïm: grau probable, acidesa, pH i color
4. Determinació de paràmetres bàsics del vi: grau alcohòlic, acidesa, pH, sucres y color
5. Altres paràmetres

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
10 10 20
Pràctiques a laboratoris
5 0 5
Debats
5 5 10
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
5 10 15
Treballs
5 15 20
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
1 0 1
Proves objectives de preguntes curtes
1 0 1
Proves de desenvolupament
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Explicació de continguts teòrics
Pràctiques a laboratoris Demostracions del funcionament dels equips bàsics emprats en l'anàlisi enològica
Debats Discussions (sobretot via moodle) sobre temes concrets relacionats amb els continguts específics de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Aplicació de la sistemàtica analítica a la resolució de casos pràctics
Treballs Discussió de protocols d'anàlisi, resolució de problemes, realització de pràctiques al laboratori...
Atenció personalitzada L'alumnes podrà recòrrer a l'ajuda dels professors quan ho cregui convenient de manera presencial (amb cita prèvia) o bé telemàticament (via moodle)

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
L'alumnes podrà recòrrer a l'ajuda dels professors quan ho cregui convenient de manera presencial (amb cita prèvia) o bé telemàticament (via moodle)

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a laboratoris S'avaluarà l'assistència, les preguntes realitzades i la realització d'alguna pràctica concreta si s'escau 10%
Debats S'avaluarà la participació activa en els debats 10%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària S'avaluarà l'assistència, les preguntes realitzades i la ressolució de problemes concrets 20%
Treballs S'avaluarà la qualitat del treball així com la presentació dels mateix 10%
Proves objectives de preguntes curtes S'avaluaran coneixements bàsics sobre el temari 15%
Proves de desenvolupament S'avaluaran coneixements bàsics sobre el temari 15%
Proves objectives de tipus test S'avaluaran coneixements bàsics sobre el temari 15%
Altres

A concretar segons els requeriments de l'alumnat de cada curs

5%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica J. Garcia Barceló, Tècnicas analíticas para vinos, GAB,
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts, ,

Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Reglamento (CEE) n° 2676/90 modificat per altres reglaments posteriors

Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas

Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunida

Altres

Tècnicas usuales de análisis en enología.

J.A. Colomer, J. García, A. Esteve.

J.A. Colomer, J. García, A. Esteve. Panreac Químic

Recurs Electrònic

Métodos Oficiales de Análisis (Tomo II)

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

MAPA, 1993.

Altres

Wine analysis

H.F. Linskens, JF. Jackson (eds)

Springer-Verlag, 1988.

Llibre

Techniques for Chemical Analysis and Stability Tests of Grape Juice and Wine

P. Iland, A. Ewart, J. Sitters

P. Iland Wine Promotions, 1993.

Llibre

Complementària

Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Reglamento (CEE) n° 2676/90 modificat per altres reglaments posteriors

Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas

Tècnicas usuales de análisis en enología.

J.A. Colomer, J. García, A. Esteve. Panreac Químic

Métodos Oficiales de Análisis (Tomo II)

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

MAPA, 1993.

Wine analysis

H.F. Linskens, JF. Jackson (eds)

Springer-Verlag, 1988.

Techniques for Chemical Analysis and Stability Tests of Grape Juice and Wine

P. Iland, A. Ewart, J. Sitters

P. Iland Wine Promotions, 1993.

Llibre

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent