DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) FONAMENTS DE VITICULTURA Codi 19605224
Ensenyament
Enologia (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripció general i informació rellevant Els alumnes han d'aprendre els fonaments bàsics de la viticultura, conèixer el medi vitícola i observar i jutjar el comportament del cep en diverses condicions.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  AC4 Coneixement ampli de la realitat vitivinícola mundial
  Professionalitzador
  AP4 Coneixements amplis en la normativa i legislacions vitivinícoles europees i mundials
  Recerca
  AR1 Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic.
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer el medi vitícola AC2
Conèixer la història i l'estat actual de la viticultura AC4
Coneixement de la normativa i legislació vitivinícola AP4
Coneixement de les tècniques vitícoles AR1
Recerca bibliogràfica específica en viticultura AR5
Comprendre textos relatius a la recerca en viticultura AR8

Continguts
Tema Subtema
1. Història de la vinya i el vi. 1.1 Origens de Vitis: expansió, conreu i usos
1.2 Avenços de la viticultura fins l'actualitat
1.3 Viticultura mundial actual
2. Patrons i varietats viníferes. Ampelografia. Biologia i morfologia de la vinya 2.1 Característiques ampelogràfiques i enològiques de les varietats més emprades
2.2 Biologia i Morfologia de la vinya
3. El medi vitícola 3.1 Clima
3.2 Sòls
3.3 El Terrer
3.4 La plantació
4. Cicle anual de la vinya 4.1 Cicle vegetatiu de la vinya
4.2 Cicle reproductor de la planta
5. Composició química del raïm. Maduració 5.1 Canvis bioquímics durant la maduració del raïm
5.2 Criteris de maduració i verema
6. Tècniques culturals 6.1 Sistemes de conducció
6.2 Poda d'hivern
6.3 Poda en verd
6.4 El treball del sòl
7. Tipus de viticultura. Patologies de la vinya més freqüents 7.1 Viticultura tradicional
7.2 Viticultura integrada
7.3 Viticultura ecològica
7.4 Viticultura biodinàmica
7.5 Viticultures "alternatives"
7.6 Malalties de la vinya

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
10 20 30
Fòrums de discussió
4 4 8
Seminaris
8 16 24
Pràctiques de camp/sortides
3 6 9
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
1 1 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries

Presentació de l'assignatura i del sistema d'avaluació
Sessió Magistral

Exposició teòrica dels continguts
Fòrums de discussió

Debats sobre els temes tractats en les classes presencials a través del fòrum de discussió del Moodle
Seminaris

Resolució de problemes, discussió d'articles divulgatius o científics, sobre temes d'actualitat relacionats amb el temari.
Pràctiques de camp/sortides Visita a les instal·lacions de Mas dels Frares (Constantí) per veure "in situ" una vinya
Atenció personalitzada L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients mitjançant cita prèvia amb el professor, o per correu electrònic

Avaluació
  Descripció Pes
Fòrums de discussió

Participació activa als debats i discussions generades a través del fòrum virtual de discussió.
20
Seminaris S'avaluaran les diferents activitats realitzades durant els seminaris, així com les tasques a realitzar fora de l'aula 10
Proves mixtes

Les sessions teòriques seran avaluades en forma de proves objectives de tipus test, preguntes curtes i/o temes a densenvolupar.
70
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Álvarez Ramos JC, Villarías Moradillo JL, Decálogo del viticultor. Cuidados de la viña para obtener grandes vinos, Ediciones Agrotécnicas SL, 2012
Alain Reynier, Manual de Viticultura - 6ª Edición, Mundi-Prensa, 2012
Nicolas Joly, El vino del cielo a la tierra, La Fertilidad de la Tierra, 2008
Blouin J; Guimberteau G, Maduración y madurez de la uva, Mundi-Prensa, 2004
Hidalgo e Hidalgo, Tratado de viticultura, Mundi-Prensa, 2011

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent