DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) DISSENY DE CELLER Codi 19605226
Ensenyament
Enologia (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura estudia el disseny i la planificació d'un celler mitjançant l'anàlissi de casos pràctics

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Professionalitzador
  AP7 Planificació, programació, direcció, organització, racionalització i control de tots els processos propis d'una indústria vitivinícola
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC13 Planificació i organització.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Dissenyar celler globalment i integralment. AC2
AP7
BC13
Planificar i optimitzar la producció en un celler. AC2
AP7
BC13
Redissenyar un celler davant noves perspectives de producció. AC2
AP7
BC13

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Disseny Integral d'un celler. 1.1 Conceptes generals.
1.2 Disponibilitats d'espais, d'equipaments i de recursos.
1.3 L'entrada de matèries primeres. La seva planificació.
1.4 Elecció del procés de producció.
1.5 Dimensionament preliminar d'un celler.
Tema 2. Definició de les operacions en un celler.
2.1 Identificació de les operacions.
2.2 Definició de les operacions en un celler.
Tema 3. Planificació i programació de les operacions en un celler. 3.1 Planificació de les operacions en un celler.
3.2 Optimització de temps d'operació.
3.3 Operacions de recepció, producció i de gestió de stocks.
3.4 Optimització de la producció
Tema 4. Redisseny d'un celler. 4.1 Avaluació del funcionament d'un celler.
4.2 Determinació de punts crítics.
4.3 Reestructuració del funcionament d'un celler
4.4 Redisseny de cellers

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
12 0 12
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
9 18 27
Avantprojecte
5 25 30
Presentacions / exposicions
2 2 4
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través de les TIC.
Avantprojecte Es tracta de realitzar projectes que permetin la cooperació de diverses assignatures i que enfrontin els estudiants, treballant en equip, a problemes oberts que els facin entrenar, entre altres, les seves capacitats d’aprenentatge en cooperació, de lideratge, d’organització, de comunicació i d’enfortiment de les relacions personals.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels estudiants d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita).
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Descripció

Avaluació
  Descripció Pes
Avantprojecte Elaborarà un avantprojecte del disseny i/o reformad'un celler 60
Presentacions / exposicions Farà la presentació i defensa de l'avantprojecte realitzat en el curs 40
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells alectrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista


Fonts d'informació

Bàsica

Pierre Jacket, Installations vinicoles et d'emboutillage, tome I: conception er réglementation, , Editions Féret

A. López, Las instalaciones Frigoríficas en las Bodegas (manual de diseño), , A. Madrid Vicente, Ediciones

J. Chabas, P. Grenier, C. Sinfort, J.M. Desseigne, Technologie de Précision en Cave Vinicole, , Cemagref Editions

Chapman, D.R., Winery utilities: planning, design and operation, , Chapman & Hall Enology Library

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent