IDENTIFYING DATA 2020_21
Subject (*) ADVANCED OENOLOGICAL ANALYSIS AND SENSOMETRICS Code 19625202
Study programme
Fermented Beverages (2014)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Type Year Period
3 Optional 1Q
Language
Castellà
Department Analytical Chemistry and Organic Chemistry
Coordinator
BUSTO BUSTO, OLGA
E-mail olga.busto@urv.cat
Lecturers
BUSTO BUSTO, OLGA
Web
General description and relevant information En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. Aprofundiment en les tècniques d'anàlisi química i la sensometria aplicades a l'enologia

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1 Develop a thorough knowledge of chemical, biological and technological processes and of the latest scientific and technical advances involved in the production of fermented beverages, from the raw material to the final product
Type B Code Competences Transversal
 CT2 Formular valoracions a partir de la gestió i ús eficient de la informació.
 CT3 Resoldre problemes complexes de manera crítica, creativa i innovadora en contextos multidisciplinars.
 CT5 Comunicar idees complexes de manera efectiva a tot tipus d’audiències.
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1 Presentar i comunicar resultats d'investigació.
Analitzar resultats d'investigació, i ser capaç de treure conclusions.
Tenir criteri per a seleccionar la tècnica analítica
Ser capaç d'aplicar la tècnica seleccionada.
Be able to critically interpret analytical results.
Type B Code Learning outcomes
 CT2 Dominar les eines per gestionar la pròpia identitat i les activitats en un entorn digital i un context científic i acadèmic. (Ser digital)
Cercar i obtenir informació de manera autònoma amb criteris de rellevància, fiabilitat i pertinença, que sigui útil per crear coneixement. (Cercar)
Organitzar la informació amb les eines adients (en línia i presencials), per garantir-ne l’actualització, la recuperació i el tractament, a fi de reutilitzar-les en futurs projectes. (Organitzar)
 CT3 Reconèixer la situació plantejada com un problema en un entorn multidisciplinari, investigador o professional, i afrontar-lo de manera activa. (Comprensió)
Seguir un mètode sistemàtic amb un enfocament global per dividir un problema complex en parts i per identificar les causes aplicant el coneixement científic i professional. (Anàlisi)
Dissenyar una solució nova utilitzant els recursos necessaris i disponibles per tal d’afrontar el problema. (Creativitat)
Elaborar un model realista que concreti tots els aspectes de la solució proposada. (Innovació)
Avaluar el model proposat contrastant-lo amb el context real d’aplicació i ser capaç de trobar limitacions i proposar millores. (Avaluació)
 CT5 Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat)
Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs)
Produir un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Eficàcia)
Usar els mecanismes de comunicació no verbal i els recursos expressius de la veu necessaris per fer una bona intervenció oral. (Comunicació no verbal i ús de la veu)
Construir un discurs estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada, amb capacitat per transmetre idees complexes. (Construcció del discurs)
Produir un discurs persuasiu, consistent i precís, amb capacitat per fer entenedores idees complexes i interactuar de manera efectiva amb l’auditori. (Eficàcia)
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1. Introduction to wine analysis. The analytical procedure
2. Separation techniques in the oenological analysis. Sample pretreatment
3. Quality in oenological measurements. Validating and checking analysis methods
4. Gas chromatography: oenological applications
5. Liquid chromatography: oenological applications
6. Instrumental sensometry: electronic nose, electronic tongue and electronic eye. Multiparametric methods

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Webconferencing
A1
6 18 24
Forums of debate
A1
CT2
CT5
3 3 6
Problem solving, exercises
A1
CT2
CT3
CT5
0 10 10
Reading written documents and graphs
A1
CT2
CT3
0 6 6
Collaborative work
A1
CT2
CT3
CT5
0 12 12
Personal attention
2 0 2
 
Short-answer objective tests
A1
CT2
CT3
1 6 7
Multiple-choice objective tests
A1
CT2
CT3
1 6 7
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Professors will give a general overview of the subject with the aim of setting it in the master context

Webconferencing During the theoretical sessions, professors will explain all the concepts needed by the students to acquire the knowledge related to the subject
Forums of debate All those themes of interest for a deeper knowledge of the subject will be discussed in the Moodle. Thanks to this virtual tool all the students will be able to look for the needed information to then take part in the debates in the same conditions
Problem solving, exercises Resolució de problemes pràctics concrets
Reading written documents and graphs Es proporcionaran capítols d’e-llibres, articles de divulgació i/o científics per tal que els alumnes puguin preparar els temes abans de les webconferències i aprofundir en els temes treballats mitjançant aplicacions a casos reals.
S'adequaran a la formació dels diferents alumnes
Collaborative work Els treballs seran de diferent índole segons el nombre d'alumnes així com el nivell que aquests tinguin.
De manera general, es faran en equip i s'han de presentar de manera escrita. En casos concrets se'n podran seleccionar alguns per ser exposats de manera oral a classe
Personal attention When having questions related to the contents of the subject, e-mail is the fastest way for the students to get in contact with the professors.
In case of personal problems or more complicated questions, students can ask for an appointment.

Personalized attention
Description
Students can get in contact with the professors by means of the e-mail during the whole course to ask any question related to the subject and the different problems that have to be solved, as well as by means of the Moodle tool.

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Forums of debate
A1
CT2
CT5

It will be evaluated not only the participation but also the quality of the comments and the information given
20%
Problem solving, exercises
A1
CT2
CT3
CT5
S'avaluarà la ressolució als problemes plantejats. De manera general, aquests supòsits pràctics estaran relacionats amb algun article científic que el professor proporcionarà als alumnes amb antelació per tal de poder-ho preparar. 20%
Collaborative work
A1
CT2
CT3
CT5
S'avaluarà tant el contingut dels treballs com la presentació (format, gramàtica i expressió escrita) 20%
Short-answer objective tests
A1
CT2
CT3


It will be evaluated the suitability of the answers given to the different questions considered.
The questions will be related to what has been worked on in the laboratory
20%
Multiple-choice objective tests
A1
CT2
CT3

It will be evaluated the suitability of the answers to the multiple-choice tests considered
20%
Others  
 
Other comments and second exam session

There is only one call.

If there are problems with the different tasks (presenting them out of time, without enough information or even not presenting some of them) there can be a second special call for the student having into account his/her situation.

During the evaluation tests, all mobile phones, tablets and any other electronic devices are not allowed. They have to be switched off and they should be out of sight.

Dishonest behaviours when making the different evaluation tests will imply the failure of that evaluation item. Depending on the seriousness of these dishonest behaviours, the Faculty can even open disciplinary proceedings against the student.


Sources of information

Basic Patrick Iland, Chemical analysis of grapes and wine : techniques and concepts , , Patrick Iland Wine Promotions
Bruce W. Zoecklein et al., Wine analysis and production, , New York : Kluwer Academic/Plenum Pub., cop
OIV, Métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos , -, http://www.oiv.int/oiv/info/esmethodesinternationa

Complementary Christian, Gary D. , Analytical Chemistry, , John Wiley & Sons
Saña i Vilaseca, Josep, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació, , Vicens Vives
Bell, Jerry (ed.), Química, un proyecto de la American Chemical Society, , Reverté
Blouin, Jacques; Cruège, Jacqueline , Analyse et composition des vins : comprendre le vin, , Dunod, cop.
, Comprehensive analytical chemistry monographies, , http://cataleg.urv.cat/search~S13*cat?/tcomprehens
, Chromatography: basic principles, sample preparations and related methods, , http://cataleg.urv.cat/search~S23*cat?/tchromatogr
Mermet, Jean-Michel (editor), Analytical chemistry : a modern approach to analytical science, , Weinheim: Wiley-VCH
James M. Miller, Chromatography: concepts and contrasts, , Hoboken, N.J.: John Wiley, cop.
B. Sivasankar, Instrumental methods of analysis, , New Delhi, India: Oxford University Press

Different scientific papers related to the topics chosen by the students to carry out the tasks / exams of the subject

Recommendations

Subjects that continue the syllabus
CHEMOMETRICS FOR MONITORING FERMENTED BEVERAGES/19625103

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
CHEMOMETRICS FOR MONITORING FERMENTED BEVERAGES/19625103

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.