DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) BIOTECNOLOGIA DE LES INDÚSTRIES AGROALIMENTÀRIES Codi 20214101
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
Adreça electrònica cristina.reguant@urv.cat
Professors/es
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
Web
Descripció general i informació rellevant L'objectiu principal de l'assignatura és l'estudi de l'aplicació de sistemes i processos biològics a la indústria agroalimentària.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d’aplicacions de la biotecnologia en l'enginyeria agrícola i ramadera.
Coneix les bases científiques i tecnològiques de la Biotecnologia.
Distingeix les principals aplicacions clàssiques de la Biotecnologia a les Indústries Agroalimentàries en el camp dels aliments fermentats.
Entén el funcionament de les tecnologies d'obtenció d'organismes transgènics.
Aplica els coneixements biotecnològics als processos agroalimentaris.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. Biotecnologia clàssica i biotecnologia molecular.
2. Bases de genètica molecular.
3. Tecnologia del DNA recombinant.
4. Aplicacions biotecnològiques en les industries agroalimentàries.
5. Obtenció d'aliments fermentats.
6. Obtenció de plantes transgèniques i les seves aplicacions.
7. Obtenció d'animals transgènics i les seves aplicacions.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
C1.4
30 30 60
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
4 8 12
Proves pràctiques
A1.1
C1.4
0.5 0 0.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació dels objectius de l'assignatura i del funcionament de la mateixa.
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics de l'assignatura.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes exposats pels alumnes.

Atenció personalitzada
Descripció
Resolució de dubtes exposats pels alumnes. Tutorització del desenvolupament de l'assignatura. Comunicació via Moodle i atenció presencial via cita prèvia al Despatx 114 del Dept. de Bioquímica i Biotecnologia.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
Dues proves de preguntes curtes sobre els continguts exposats en les sessions magistrals. 60%
Proves pràctiques
A1.1
C1.4
Encàrrec de predisseny d'una planta de procés. 15%
Altres  

Presentació de treballs escrits i orals per part dels alumnes relacionats amb els continguts més aplicats de l'assignatura.

25%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En la segona convocatòria es farà una prova única de preguntes curtes sobre els continguts de les classes magistrals i es mantindrà la nota obtinguda de l'avaluació dels seminaris.


Fonts d'informació

Bàsica

- Glick & Pasternak. Molecular Biotechnology. Principles and Applications of Recombinant DNA 3rd Ed. 2003.

- Primrose S.B., R.M. Twyman & R.W. Old. Principles of Gene Manipulation and Genetics. 7

th Ed. Blackwell, 2006.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent