DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) CONTROL I INSTRUMENTACIÓ Codi 20214105
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
GIRALT MARCÉ, JAUME
Adreça electrònica jaume.giralt@urv.cat
Professors/es
GIRALT MARCÉ, JAUME
Web
Descripció general i informació rellevant Donar a conèixer als alumnes la teoria clàssica de control dels Processos Químics i assegurar que els alumnes tinguin unes nocions bàsiques de les configuracions més usuals emprades per controlar el funcionament de les operacions unitàries principals.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de: Equips i maquinàries auxiliars de la indústria agroalimentària. Automatització i control de processos. Enginyeria de les obres i instal·lacions. Construccions agroindustrials.
Modelitza un procés químic senzill que relaciona els canvis en les variables de sortida d'un procés amb els canvis en les entrades.
Prediu (simula) el funcionament d'un procés.
Estableix una estratègia de control adequada en un equip determinat atenent a la seva integració en el procés global.
Destria la combinació optima de variables controlables i manipulables.
Redueix les interaccions entre llaços de control.
Analitza els llaços de control proposats per determinar la seva robustesa.
Ajusta els paràmetres dels controladors de forma analítica.
Comprèn el funcionament dels equips d'instrumentació.
S'inicia en el control digital de processos.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació i treball en grup en el laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Determina paràmetres d'ajust de controladors.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
INTRODUCCIÓ Objectius i introducció al curs. Bibliografia. Incentius per a controlar un procés agroalimentari. Classificació de las variables de procés. Elements en el disseny d’un sistema de control.
INSTRUMENTACIÓ DE PROCESSOS INDUSTRIALS. Adquisicio de dades de procés i el seu tractament. Mesuradors i tipus de mesuradors emprats en control de processos. Senyals emprades i transmissors de senyal. Elements finals de Control
MODELAT i SIMULACIÓ. Desenvolupament de models matemàtics per a propòsits de control. Solucions analítiques i numèriques.
Comportament dinàmic de sistemes de primer y segon ordre.
Identificació de processos.
ANÁLISI DEL COMPORTAMENT DINÁMIC DE PROCESSOS CONTROLATS. Introducció als sistemes de control feedback (retroalimentació). Comportament dinàmic de processos amb control feedback.
Tipus de controladors i ajust dels seus paràmetres
ALTERNATIVES AL LLAÇ BÀSIC DE CONTROL En FEEDBACK. Control de compensació de temps mort i resposta inversa, selecció i subhasta. Control en cascada i control inferencial. Control en rang dividit. Control en Feed Fordward (en avanç) i control de relació
CONTROL DE PLANTES INDUSTRIALS. Integració de llaços de control individuals n el sistema de control de la planta. Interacció i desacoblamernt de llaços de control. Configuracions típiques de control de diferents operacions emprades en la indústria química i/o agroalimentaria (bescanviadors de calor, reactors/fermentadors, columnes, etc.).
Sistemes avançats de control. Control de supervisió, control adaptatiu i control de previsió.
Control de processos en etapes. PLC i temporitzadors

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A1.1
24 36 60
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
B1.1
C1.4
15 30 45
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
15 22.5 37.5
Atenció personalitzada
0.5 0.5 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
4 0 4
Proves pràctiques
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
0.5 0 0.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat.
Es realitzaran exercicis d'aquisició i tractament de dades. Simulacio analògica de processos amb i sense control. Disseny i ajust pràctic d'un control de nivell de liquid en un tanc.
Atenció personalitzada Resolucio de consultes i dubtes invividualment per cada alumne en el despatx del professor.

Atenció personalitzada
Descripció
Atendre als alumnes de forma individual per tal d'orientar-los en l'adquisició de coneixents tècnics i competencies socials. Les consultes normalment es fan en visites concertades en horari d'atenció en el despatx del professor. L'horari i el lloc d'atencio es comunicarà oportunament a traves de MOODLE Malgrat no es necessari avisar amb antelació, és recomanable concertar cita per correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
B1.1
C1.4
Proves pràctiques a l'aula

Proves que inclouen activitats, problemes o casos a resoldre.
Es proposarà una activitat setmanal a classe de problemes que es lliurarà per la seva correcció i avaluació.
10%
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
Proves pràctiques de laboratori

Proves que inclouen activitats realitzades en el laboratori o casos a resoldre.
L'alumne lliurarà un informe per practica realitzada i aquesta serà corregida i avaluada.
Al final del periode d'impartició de l'assignatura, es realitzarà un examen individual
15%
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
Es realitzaran DUES proves presencials d'avaluacio que que inclouen preguntes directes sobre un aspecte concret.
L'alumne ha de respondre de manera directa i raonada mitjançant els coneixements que té sobre la matèria.
Cadascuna de les proves te un pes del 30% sobre la nota final de l'assignatura

30%
+
30%
Proves pràctiques
A1.1
A1.2
B1.1
C1.4
Implementació d'un sistema de qualitat i seguretat alimentària d'una planta prèviament dissenyada (API). 15%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

No es permetrà en cap cas l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves.

La realització de les pràctiques de laboratori i problemes a l'aula és un REQUISIT INDISPENSABLE per tal de ser avaluat en qualsevol de les dues convocatòries de l'assignatura.

En la convocatòria d'avaluació continuada cal assolir una puntuació mitjana de 4.0 punts sobre 10.0 entre les dues proves objectives de preguntes curtes per tal de poder ponderar la nota final segons especifica la taula anterior.

Donat que s'han transferit objectius fonamentals de configuracio de control en un proes a l'avantprojecte, aquesta nota sempre es tindra en compte en el calcul de la nota final de l'assignatura independentment de si baixa la mitjana.

La segona convocatoria contempla la realitzacio d'una única prova d'avaluacio total i exhaustiva dels diferents conceptes inclosos en el contingut de l'assignatura. L'avaluacio d'aquesta prova subtituirà el resultat de les dues proves d'avaluacio presencials i es mantindra l'avaluació obtinguda en en les activitats de "Resolucio de problemes" i "practiques de laboratori" . A la segona convocatoria es pot tenir en compte la nota assolida en "Encarrec de predisseny d'una planta" si aquest fet millora la nota de l'alumne. La realitzacio de les practiques de laboratori és requisit indispensable per ser avaluat en la segona convocatoria.


Fonts d'informació

Bàsica Stephanopoullos, G., Chemical process Control. An Introduction to Theory and Practice , Prentice Hall Inc.,, 1984
Ollero de Castro, Pedro , Control e Instrumentación de Procesos Químicos, SINTESIS, 1997

Complementària Dale E. Seborg, Duncan A. Mellichamp, Thomas F. Edgar , Francis J. Doyle III , Process Dynamics and Control, John Wiley & Sons Ltd, 2004
, Standarts and Recommended Practices for Instrumentation and Control. I.S.A , ,
Terry L. M. Bartelt, Instrumentation and Process Control , Delmar Cengage Learning , 2006
Carlos A. Smith, Armando B. Corripio, Principles and Practices of Automatic Process Control , Wiley, 2005
Wolfgang Altmann, Practical Process Control for Engineers and Technicians , Newnes , 2005

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
LABORATORI INTEGRAT D'OPERACIONS UNITÀRIES/20214121
ENGINYERIA DE PROCESSOS AGROALIMENTARIS I/20214114

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20214116
MATEMÀTIQUES I/20214005
EXPRESSIÓ GRÀFICA/20214001
FISICOQUÍMICA/20214004
COMPUTACIÓ EN ENGINYERIA DE PROCESSOS/20214002
QUÍMICA II/20214009
FÍSICA/20214003
QUÍMICA I/20214008
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent