DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) FITOTÈCNIA Codi 20214107
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica miriam.lampreave@urv.cat
mireia.giralt@urv.cat
Professors/es
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
GIRALT ESTEVE, MIREIA
Web
Descripció general i informació rellevant Es la disciplina que, basant-se en coneixements científic tècnics de les diferents disciplines científiques, investiga els fonaments biològics, edàfics, climàtics, sanitaris i tècnics per optimitzar la producció de cultius; els aplica de forma harmònica per obtenir productes vegetals, útils a l'home, en les millors condicions econòmiques, ecològiques i de respecte al mitjà i cultura. El seu principal objectiu és conèixer els principals factors climàtics, edàfics i biològics, que controlen l'activitat de les plantes i la seva influència sobre elles per, d'aquesta forma, ser capaces d'utilitzar tècniques que modifiquin els factors i millorin la producció.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d’identificació i caracterització d'espècies vegetals.
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de les bases de la producció vegetal, els sistemes de producció, de protecció i d'explotació.
Identifica i caracteritza les principals espècies vegetals d'interès humà.
Adquireix els coneixements bàsics de les matèries primeres i les seves característiques, de cadascuna de les indústries agroalimentàries d'origen vegetal.
Coneix els principals factors que determinen la producció vegetal.
Distingeix els sistemes agrícoles de producció i explotació.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació en el laboratori i/o a través de treball de camp els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. INTRODUCCIÓ A la PRODUCCIÓ VEGETAL. Agricultura, agronomia i fitotecnia.
2. LES BASES DE LA PRODUCCIÓ VEGETAL, ELS SISTEMES DE PRODUCCIÓ, DE PROTECCIÓ I D'EXPLOTACIÓ.
2.1 PRINCIPIS GENERALS. Creixement i desenvolupament vegetal.

2.2 PRODUCCIÓ VEGETAL. Propagació del material vegetal agrícola.
2.3 PRODUCCIÓ VEGETAL II. Bases i sistemes de la producció vegetal: maneig de l'aigua, maneig del sòl, fertilitzants i tècniques de fertilització, deficiències en la nutrició mineral, planificació del maneig de l'aigua i l'adobat.
3. IDENTIFICACIÓ I CARACTERITZACIÓ D'ESPÈCIES VEGETALS D'INTERÈS A LA INDUSTRIA AGROALIMENTÀRIA 3.1 matèries primeres en la indústria del cereal.
3.2 matèries primeres en la indústria hortícola i conservera de vegetals.
3.3 matèries primeres en la indústria frutícola

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
C1.4
35 34 69
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
C1.4
17 15 32
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
B1.1
5 3 8
Pràctiques de camp/sortides
A1.1
A1.2
B1.1
3 0 3
Seminaris
A1.1
C1.4
1 1 2
Supòsits pràctics/ estudi de casos
A1.1
B1.1
1 4 5
Treballs
B1.1
1 13 14
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves mixtes
A1.1
6 8 14
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts que figuren al programa de l'assignatura. Durant les classes la descripció dels continguts s'alternaran amb proposta de casos, discussió dels mateixos, debats, resolució de problemes en grups, etc.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució a classe de problemes de càlcul de reg, fertilització orgànica i fertilització mineral
Pràctiques a laboratoris Pràctiques laboratori: viabilitat llavors cultius d'interès agrícola.
Pràctiques de camp/sortides Visita empresa viver comercial.
Seminaris Discussió a l'aula de temes actuals i d'interès, relacionats amb el temari de l'assignatura, però no desenvolupats en sessions magistrals pel professor.
Supòsits pràctics/ estudi de casos Resolució de problemes de reg en grup
Treballs Treball tutorat: Elaboració en grup del treball de curs tutorat "Analisi i Valoració d'una finca agrícola"
Atenció personalitzada Atenció personalitzada al alumne per qualsevol consulta o dubte

Atenció personalitzada
Descripció
Concertar visita prèviament: Miriam Lampreave: miriam.lampreave@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A1.1
C1.4
Avaluació de la part teòrica mitjançant 2 exercicis control teòrics, eliminatoris de matèria a partir d’una nota superior a 5.
Els exercicis control teòrics constaran de preguntes de tipus test, i/o de resposta lliure, i/o comentari d’articles científics.
35%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
C1.4
Avaluació de la part pràctica a partir d'exercicis que consistiran en casos pràctics reals sobre problemes de fertilització i de reg.
A partir d'una nota superior a 5
25%
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
B1.1
Pràctiques a laboratori sobre germinació i creixement vegetal.
Es valorarà l'assistència, la participació i la correcta resposta a preguntes curtes sobre la sortida realitzada
5%
Pràctiques de camp/sortides
A1.1
A1.2
B1.1
Sortida a una explotació/IRTA Mas Bové/ o altre instal·lació similar a fixar lloc i dia a principi de curs.
Es valorarà l'assistència, la participació i l'informe de la pràctica realitzada
5%
Supòsits pràctics/ estudi de casos
A1.1
B1.1
Resolució a casa i lliurament d'un exercici individual, corresponent a un cas real de càlcul de reg localitzat.
Avaluació a partir de la correcta reolució del problema plantejat.
Es valorarà a partir de nota superior a 5.
5%
Treballs
B1.1
Elaboració en grup d'un treball tutorat, "Analisi i Valoració d'una finca agrícola", que integri els coneixements teòric-pràctics de l'assignatura junt amb la informació recollida en organismes públics i privats.
Es lliurarà complet a final de curs. Es demanaràn entregues parcials que es tornaràn revisades i corregides per l'autoevaluació i la retroalimentació del procés ensenyament - aprenentatge .
Se supera amb nota superior a 5.
25%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Criteris d'avaluació de la segona convocatòria: segons l'Article 29.3 Qualificació per avaluació continuada de la Normativa de Docència la segona convocatòria no representarà el 100% de la qualificació, sinó que incorpora el 30% de la nota corresponents a les activitats realitzades en el procés d'avaluació continua, de treball i pràctiques camp/sortides.

Queda limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiantat (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).


Fonts d'informació

Bàsica

Tratado De Fitotecnia General. Urbano Terrón, P.,. Mundi Prensa. Madrid, 2002

Fitotecnia. Ingeniería de la producción vegetal. Urbano Terrón P. 2002. Ed. Mundi Prensa

Las bases de la producción vegetal.Associació D’enginyers Agrònoms De Catalunya

Fitotecnia General. 2ª Edición. Diehl, R. Y Mateo Box, J.M.,. Mundi Prensa. Madrid, 1988.

Fitoctència, Fonaments i tecnologies de la producció agrícola. Virgili, Josep Mª., Porta, P., Navarro, D., DOmingo, F., D. Bosch, Angela. Ângela D. Bosch i Serra (Ed.),

Complementària

Fitotécnia general : fertilización Pascual España, B., Valencia : Departamento de Producción Vegetal. Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos. Universidad Politécnica de Valencia, DL. 1987

Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A.,

Manual de fertilizantes, Dominguez Vivancos, A, Madrid 1997

Fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999

Anàlisi de sòls i foliars : interpretació i fertilització
Villalbí i Forcadell, Isabel, Barcelona : Fundació Caixa de Pensions, 1988

El Compostatge : procés, sistemes i aplicacions
Saña i Vilaseca, Josep, Barcelona : Diputació de Barcelona. Servei del Medi Ambient , DL 1987

Guía práctica de la fertilización racional de los cultivos en España
Madrid : Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, Centro de Publicaciones, DL 2010

Manual de gestió dels purins i de la seva reutilització agrícola
Barcelona : eGeneralitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient, Junta de Residus i Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

La Materia orgánica en los agrosistemas : aproximación al conocimiento de la dinámica, la gestión y la reutilización de la materia orgánica en los agrosistemas
Labrador Moreno, Juana, Madrid : Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Centro de Publicaciones : Mundi-Prensa, cop. 2001

Código de buenas prácticas agrarias. Comunidad de Madrid, Consejería de economía y empleo, dirección general de agricultura y alimentación.

Abonos. Guía práctica de la fertilización. Gros,A., Domínguez A. Ed. Mundi Prensa

Las necesidades de agua de los cultivos .F.A.O.,. 1988

Técnicas de riego. Fuentes Yagüe, J. L.,. M.A.P.A. (I.R.I.D.A.). Madrid, 1992.

Agronomía del riego. Martín De Santaolalla Mañas, F. y De Juan Valero, J.A.,. MP. 1993.

Riegos localizados de alta frecuencia (RLAF) goteo, microaspersión, exudación. Pizarro Cabello, F.1990. Ed. Mundi Prensa

Riego por goteo. Teoría y práctica. Median J.A. 1988. Ed. Mundi Prensa

Riego Localizado. Rodrigo Lopez J., Etc., Ed. Mundi Prensa

Cultivos herbáceos extensivos. Guerrero, A. 1987. Ed. Mundi Prensa

Cultivos herbáceos. Vol I. Cereales. López Bellido, L. 1990. Ed. Mundi Prensa

Horticultura herbácea especial. Maroto J.V. 1991. Ed. Mundi Prensa

Cultivos hortícolas. Junta de Andalucia. Viceconsejeria

Què menjarem i qui ho produirà?. Producció agroalimentària Nord/Sud, Models d'agricultura. Jornada de treball, 6 d'octubre 2006, Palau de la Generaltiat de Catalunya.


Pronturario de agricultura, Cultivos Agrícolas. Ed. Mundi-Prensa, 2005.


La Agrobiodiversidad, Estrategias de conservación. 2do Seminario Internacional sobre la Agrobiodiversidad como estrategia par ael mantenimiento del territorio. Ed: Joan Simó Cruanyes, Marçal Plans Pujolràs, Francesc Casañas Artigas. 2011.


Medios de producción Agrícola. Ed. Mundi-Prensa, Foro Agrario. 2005.

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA II/20214009
QUÍMICA I/20214008
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20214007
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA/20214011
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent