DATOS IDENTIFICATIVOS 2013_14
Asignatura (*) BASES TECNOLÓGICAS DE LA PRODUCCIÓN ANIMAL Código 20214108
Titulación
Grado de Ingeniería Agroalimentaria (2010)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Obligatoria Tercer Segundo
Lengua de impartición
Català
Departamento Bioquímica y Biotecnología
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Correo-e miriam.lampreave@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
Profesores/as
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
Descripción general e información relevante Nocions bàsics dels principis de la producció animal. Optimització de les instal·lacions ramaderes respectant la normativa i respectuoses amb el medi ambient . Identificar els diferents factors de producció i matèries primeres per l'alimentació animal i la seva implicació en la producció animal intensiva i extensiva Conèixer el material genètic més adequat en funció dels diferents objectius productius possibles.

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A1.1 Aplicar efectivamente el conocimiento de las materias básicas, científicas y tecnológicas propias de la ingeniería
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
Tipo B Código Competencias Transversales
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
Tipo C Código Competencias Nucleares
 C1.4 Expresarse correctamente de manera oral y escrita en una de las dos lenguas oficiales de la URV.

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de les bases de la producció animal. Instal·lacions ramaderes.
Identifica els diferents factors de producció i matèries primeres per l'alimentació animal i la seva implicació en la producció animal intensiva i extensiva
Coneix la importància i característiques de les diferents espècies animals, agrupacions racials i aptituds productives d'aquestes per poder escollir el material genètic més adequat en funció dels diferents objectius productius possibles.
Coneix el pla de producció d'una explotació ramadera.
Avalua les necessitats ambientals dels animals i fa un pla d'implementació de les mateixes.
Identifica les principals malalties que poden afectar animals i interpreta i porta a la pràctica el programa d'higiene i sanitat de l'explotació.
Determina les necessitats en allotjaments i instal·lacions ramaderes.
Preveu i valora els efectes de la producció ramadera sobre els ecosistemes.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació en el laboratori i/o a través de treball de camp els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 B1.1 Planifica la comunicación: genera ideas, busca informaciones, selecciona i ordena la información, realiza esquemas, determina el tipo de público y los objetivos de comunicación,...
Redacta documentos con el formato, contenido, estructura, correción lingüística, registro adecuado e ilustra conceptos utilizando correctamente las convenciones: formatos, títulos, pies, leyenda,...
Tipo C Código Resultados de aprendizaje
 C1.4 Produce un texto oral gramaticalmente correcto.
Produce un texto oral bien estructurado, claro y eficaz.
Produce un texto oral adecuado a la situación comunicativa.
Produce un texto escrito gramaticalmente correcto.
Produce un texto escrito bien estructurado, claro y rico.
Produce un texto escrito adecuado a la situación comunicativa.

Contenidos
tema Subtema
BLOC 1.
LLIÇÓ 1 PRODUCCIÓ ANIMAL O ZOOTÈCNIA



LLIÇÓ 2 LA REPRODUCCIÓ




LLIÇÓ 3 L’ALIMENTACIÓ


LLIÇÓ 4 CREIXEMENT I DESENVOLUPAMENT ANIMAL



LLIÇÓ 5 SANITAT ANIMAL
1.1. DEFINICIÓ
1.2. HISTÒRIA DE LA PRODUCCIÓN ANIMAL O ZOOTÈCNIA
1.3. DISCIPLINES RELACIONADES
1.4. BASES DE LA PRODUCCIÓ ANIMAL

2.1. CARACTERÍSTIQUES REPRODUCTIVES
2.2. ESTRATÈGIES REPRODUCTIVES
2.3. MILLORA GENÈTICA

3.1. L’APARELL DIGESTIU
3.2. CLASSIFICACIÓ DELS ALIMENTS
3.3. LA MILLOR DIETA

4.1. CREIXEMENT COMPENSATORI
4.2. FACTORS QUE AFECTEN AL CREIXEMENT

5.1. FACTORS CAUSANTS DE MALALTIES
5.2. PREVENCIÓ I TRACTAMENT
BLOC 2

1. SISTEMES DE PRODUCCIÓ ANIMAL. GENERALITATS

2. INSTAL•LACIONS RAMADERES


3. ASPECTES LEGALS DE LES INSTALACIONS RAMADERES



4. PRODUCCIÓ ECOLÓGICA RAMADERA




5. PISCICULTURA

6. PRODUCCIÓ RAMADERA.








2.1. CONSIDERACIONS GENERALS
2.2. CONSIDERACIONS AMBIENTALS


3.1. ADAPTACIÓ DE LES EXPLOTACIONS RAMADERES A LA NORMATIVA LEGAL ACTUAL
3.2. COMPLIMENT DELS REQUISITS MÍNIMS DE CONTROLS. QUADERNS DE CAMP I D’EXPLOTACIÓ

4.1. CONCEPTES BÀSICS DE MANEIG, INSTAL•LACIONS, SANITAT, ALIMENTACIÓ
4.2. ASPECTES TÈCNICS DE PRODUCCIÓ PORCÍ, AVICOLA,
4.3. APICULTURA ECOLÒGICA


6.1. QUALITAT DE LA CARN. PARÀMETRES D’APTITUD CÀRNICA
6.2. QUALITAT DE LA LLET
6.3. MEL. COMPOSICIÓ, TIPUS DE MEL

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
1 0 1
Sesión magistral
A1.1
25 20 45
Trabajos
B1.1
C1.4
1 5 6
Prácticas de campo / salidas
A1.2
B1.1
3 5 8
Atención personalizada
1 0 1
 
Pruebas mixtas
A1.1
B1.1
5 10 15
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Presentació de l'assignatura
Sesión magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts que figuren al programa de l'assignatura. Durant les classes, la descripció dels continguts s'alternaran amb proposta de casos, discussió dels mateixos, debats, resolució de problemes en grups, etc.
Trabajos Treball autònom/grup tutorat: "Anàlisi d’una explotació ramadera"
Descripció:
Treball en grup de quatre alumnes, que hauran de buscar una explotació ramadera comercial en funcionament, concertar una visita particular, analitzar les seves característiques i presentar els trets més importants en un treball a exposar a la classe i lliurar.
Prácticas de campo / salidas Visites de pràctiques a una instal·lació/ns ramadera.
Atención personalizada Atenció personalitzada al alumne per qualsevol consulta o dubte

Atención personalizada
descripción
Concertar visita prèviament: Miriam Lampreave: miriam.lampreave@urv.cat Francesca Fort: mariafrancesca.fort@urv.net

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Trabajos
B1.1
C1.4
Treball autònom/grup tutorat: "Anàlisi d’una explotació ramadera"
Descripció:
Treball en grup de quatre alumnes, que hauran de buscar una explotació ramadera comercial en funcionament, concertar una visita particular, analitzar les seves característiques i presentar els trets més importants en un treball a exposar a la classe i lliurar.
Se supera amb nota superior a 5.
15%
Prácticas de campo / salidas
A1.2
B1.1
Questions plantejades pel professor després de la/les vista/es tècniques realitzades conjuntament. 15%
Pruebas mixtas
A1.1
B1.1
Avaluació de la part teòrica mitjançant 2 exercicis control teòrics, no eliminatoris de matèria, a partir d’una nota superior a 5.
Els exercicis control teòrics constaran de:
preguntes de tipus test, i/o de resposta lliure, i/o comentari d’articles científics, avaluació mitjançant col·loquis, etc.
.
70%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Criteris d'avaluació de la segona convocatòria: segons l'Article 29.3 Qualificació per avaluació continuada de la Normativa de Docència la segona convocatòria no representarà el 100% de la qualificació, sinó que incorpora el 30% de la nota corresponents a les activitats realitzades en el procés d'avaluació continua, de treball i pràctiques camp/sortides.

Per tant, la 2ª convocatòria es resoldrà amb una prova de preguntes de tipus test, i/o de resposta lliure, i/o comentari d'articles científics i resolució de casos pràctics. El pes de l aprova serà del 70% de la nota total.

Queda limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiantat (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).


Fuentes de información

Básica BUXADÉ, C., Zootecnia. Obra completa 13 tomos, Ed Mundi Prensa Madrid, ultima edició disponible
BARIOGLIO, CF, Diccionario de producción animal., . Ed. Brujas. Córdova (Argentina), última edició disponible
CARAVACA, P.F i col, Bases de la producción Animal.Nº61, Ed. Universidad de Sevilla, Universidad de Córdova y Universidad de Huelva. Serie: Manuales Universi, última edició disponible
ENGELHARDT, W. i BREVES, G, Fisiologia veterinaria, Ed. Acribia. Zaragoza, última edició disponible
DALTON, DC. i ESCOBAR, JE., Introducción a la genética animal practica., Ed. Acríbia. Zaragoza, última edició disponible
Carlos-Isidro Buxadé Carbó,, Ingeniería de diseño de los alojamientos y de las instalaciones ganaderas : (ingeniería proyectiva) : bases referenciales , Euroganadería,, última edición disponible

 

Complementária

Recursos electrònics:

http://www.fundacionfedna.org/tablas-fedna-composicion-alimentos-valor-nutritivo

FEDNA. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal.Congresos FEDNA "Avances en Nutrición y Alimentación Animal": http://www.fundacionfedna.org/publicaciones

Bibliografia

L'Amélioration génétique animale / Gerald Wiener et Roger Rouvier; traduit par Anya Cockle Wiener, Gerald Versailles : Quae ; Wageningen : Centre technique de coopération agricole et rurale ; Gembloux : Presses agronomiques de Gembloux, cop. 2009

POND K, PONDK. Introduction to Animal Science. John Wiley&Sons, 2000

Breeding for disease resistance in farm animals / edited by Stephen C. Bishop ... [et al.] Wallingford, UK ; Cambridge, MA : CABI, cop. 2010

LAWRENCE, T-L-J- Growth of farm animals. Wallingford, UK. Ed. Cabi, 2002

El pescado y los productos derivados de la pesca. Ruiter, A. Zaragoza, Ed. Acribia. 1995

El Verraco : claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Raúl Sánchez Sánchez ; con la colaboración de Miquel Collell Surinyach ... [et al.] ; prólogo Jan Michel van der Vaart, Euroganadería, 2008

Vacuno de leche de alta producción (V.L.A.P.) : sus alojamientos e instalaciones / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Manuel Eduardo Torres Caballero Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

La Cerda reproductora : claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Enric Marco Granell, Dionisio López Montes ; con la participación de Miquel Collel, Alejandra López Sánchez ; prólogo Joan Baucells Pujol, Joan Collell Serra Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

El Ordeño en el ganado vacuno : aspectos claves / coordinador: Carlos Buxadé Carbó ; con la participación de 22 profesionales Madrid [etc.], Ediciones Mundi-Prensa, 2002

La Gestión en la explotación ganadera / coordinador: Carlos Buxadé Carbó Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2002-2003

La Gallina ponedora : sistemas de explotación y técnicas de producción / Carlos Buxadé Carbó ; [colaboradores Ángel Ahumada...[et al.] Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Mundi-Prensa, 2000

Alojamientos e instalaciones / coordinador y director: Carlos Buxadé Carbó, con la participación de 12 autores Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 1997-1998

Producción del avestruz : aspectos claves / coordinador y director: Carlos Buxadé Carbó Madrid [etc.] : Mundi-Prensa

DE BLAS, C, GONZALEZ, G, ARGAMENTERIA A, Nutrición y alimentación de ganado. MundiPrensa, 1987

J.JARRIGE. Alimentación de bovinos, ovinos y caprinos. INRA. Ed. Mundi-Prensa. Madrid 1990

GARDE, JJ. i GALLEGO, L. (1996). Nuevas Técnicas de Reproducción Asistida Aplicadas a la Producción Animal. Ed.Univ de Castilla La Mancha.

WIENER, G. i ROUVIER, R. (2009). L'Amélioration génétique animale. Ed. Quae.

GUTIERREZ, JP. (2010). Valoración Genética Animal. Ed. Complutense S.A.. Madrid

MCDONALD, P. (2006). Nutrición Animal. Ed. Acríbia (6ª ED.). Zaragoza

MORA, I. (2007). Nutrición animal. Ed. Euned. San José (Costa Rica)

GALENO, R. (2000). Manual de sanidad animal para profesores y técnicos rurales. Ed. Agroamérica. San José (Costa Rica)

Juan Carlos Abad Moreno Reproducción e incubación en avicultura

Pierre Jean-Prost Apicultura : conocimiento de la abeja : manejo de la colmena

J.C. Fontanillas Pérez El Caracol y la helicicultura

Recomendaciones

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
RESISTENCIA DE MATERIALES Y CÁLCULO DE ESTRUCTURAS/20214104
INGENIERÍA DE LAS INSTALACIONES DE LAS INDUSTRIAS AGROALIMENTARIAS/20214122
CONSTRUCCIONES AGROALIMENTARIAS/20214117

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
FUNDAMENTOS DE BIOQUÍMICA Y BIOLOGÍA/20214007
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.