DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) BASES TECNOLÒGIQUES DE LA PRODUCCIÓ ANIMAL Codi 20214108
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica miriam.lampreave@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
Professors/es
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
Descripció general i informació rellevant Nocions bàsics dels principis de la producció animal. Optimització de les instal·lacions ramaderes respectant la normativa i respectuoses amb el medi ambient . Identificar els diferents factors de producció i matèries primeres per l'alimentació animal i la seva implicació en la producció animal intensiva i extensiva Conèixer el material genètic més adequat en funció dels diferents objectius productius possibles.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de les bases de la producció animal. Instal·lacions ramaderes.
Identifica els diferents factors de producció i matèries primeres per l'alimentació animal i la seva implicació en la producció animal intensiva i extensiva
Coneix la importància i característiques de les diferents espècies animals, agrupacions racials i aptituds productives d'aquestes per poder escollir el material genètic més adequat en funció dels diferents objectius productius possibles.
Coneix el pla de producció d'una explotació ramadera.
Avalua les necessitats ambientals dels animals i fa un pla d'implementació de les mateixes.
Identifica les principals malalties que poden afectar animals i interpreta i porta a la pràctica el programa d'higiene i sanitat de l'explotació.
Determina les necessitats en allotjaments i instal·lacions ramaderes.
Preveu i valora els efectes de la producció ramadera sobre els ecosistemes.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació en el laboratori i/o a través de treball de camp els fonaments teòrics explicats a l'aula.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1.
LLIÇÓ 1 PRODUCCIÓ ANIMAL O ZOOTÈCNIA



LLIÇÓ 2 LA REPRODUCCIÓ




LLIÇÓ 3 L’ALIMENTACIÓ


LLIÇÓ 4 CREIXEMENT I DESENVOLUPAMENT ANIMAL



LLIÇÓ 5 SANITAT ANIMAL
1.1. DEFINICIÓ
1.2. HISTÒRIA DE LA PRODUCCIÓN ANIMAL O ZOOTÈCNIA
1.3. DISCIPLINES RELACIONADES
1.4. BASES DE LA PRODUCCIÓ ANIMAL

2.1. CARACTERÍSTIQUES REPRODUCTIVES
2.2. ESTRATÈGIES REPRODUCTIVES
2.3. MILLORA GENÈTICA

3.1. L’APARELL DIGESTIU
3.2. CLASSIFICACIÓ DELS ALIMENTS
3.3. LA MILLOR DIETA

4.1. CREIXEMENT COMPENSATORI
4.2. FACTORS QUE AFECTEN AL CREIXEMENT

5.1. FACTORS CAUSANTS DE MALALTIES
5.2. PREVENCIÓ I TRACTAMENT
BLOC 2


1. SISTEMES DE PRODUCCIÓ ANIMAL. GENERALITATS

2. QUALITAT:
QUALITAT DE LA CARN, DE LA LLET I DE LA MEL
Traçabilitat.

3. PRODUCCIÓ INDUSTRIAL DE LA CARN

4. INTAL·LACIONS RAMADERES
Condicions ambientals, materials, de construcció,

5. LEGALITZACIÓ I NORMATIVA D'EXPLOTACIONS RAMADERES

6. EXPLOTACIONS RAMADERES ECOLÓGIQUES: PAE; Conceptes bàsics de les instal·lacions ecològiques







Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
23 19 42
Treballs
B1.1
C1.4
1 5 6
Pràctiques de camp/sortides
A1.2
B1.1
5 5 10
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1.1
B1.1
5 10 15
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts que figuren al programa de l'assignatura.
Treballs Treball autònom/grup
Pràctiques de camp/sortides Visites de pràctiques a una instal·lació/ns ramadera.
Atenció personalitzada Atenció personalitzada al alumne per qualsevol consulta o dubte

Atenció personalitzada
Descripció
Concertar visita prèviament: Miriam Lampreave: miriam.lampreave@urv.cat Francesca Fort: mariafrancesca.fort@urv.net

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
B1.1
C1.4
Treball autònom/grup 15%
Pràctiques de camp/sortides
A1.2
B1.1
Questions plantejades pel professor després de la/les vista/es tècniques realitzades conjuntament. 15%
Proves mixtes
A1.1
B1.1
Avaluació de la part teòrica mitjançant 2 exercicis control teòrics. Podran ser escrits i orals 70%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Criteris d'avaluació de la segona convocatòria: Per l'avaluació de 2ª convocatoria, l'alumne s'haurà d'examinar de totes aquelles parts en les que no haurà tret un 4.5 com a mínim al llarg del curs en avaluació continuada. No obstant, el professor pot decidir canviar aquest criteri si considera que el treball de l'alumne en la globalitat del curs així ho mereix. En el cas dels treballs i presentacions suspeses, l'alumne podrà tornar-los a presentar en 2ª convocatória fent les esmenes indicades pel professor.

Queda limitat l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiantat (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora

.


Fonts d'informació

Bàsica BUXADÉ, C., Zootecnia. Obra completa 13 tomos, Ed Mundi Prensa Madrid, ultima edició disponible
ENGELHARDT, W. i BREVES, G, Fisiologia veterinaria, Ed. Acribia. Zaragoza, última edició disponible
DALTON, DC. i ESCOBAR, JE., Introducción a la genética animal practica., Ed. Acríbia. Zaragoza, última edició disponible
Carlos-Isidro Buxadé Carbó,, Ingeniería de diseño de los alojamientos y de las instalaciones ganaderas : (ingeniería proyectiva) : bases referenciales , Euroganadería,, última edición disponible
Berta María Carballo, Berta Carballo, G.Lopez de Torre, Antonio Madrid VIcentes, Tecnologia de la carne y de los productos cárnicos, Ediciones Mundi-Prensa, ultima edició disponible
Ana Casp, Rafael López., Tecnología de mataderos , Ediciones Mundi-Prensa, última edició disponible

 

Complementària

Recursos electrònics:

http://www.fundacionfedna.org/tablas-fedna-composicion-alimentos-valor-nutritivo

FEDNA. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal.Congresos FEDNA "Avances en Nutrición y Alimentación Animal":

http://www.fundacionfedna.org/publicaciones

Bibliografia Complementaria

Bases de la producción Animal.Nº61  CARAVACA, P.F i col Ed. Universidad de Sevilla, Universidad de Córdova y Universidad de Huelva. Serie: Manuales Universi

L'Amélioration génétique animale / Gerald Wiener et Roger Rouvier; traduit par Anya Cockle Wiener, Gerald Versailles : Quae ; Wageningen : Centre technique de coopération agricole et rurale ; Gembloux : Presses agronomiques de Gembloux, cop. 2009

POND K, PONDK. Introduction to Animal Science. John Wiley&Sons, 2000

Breeding for disease resistance in farm animals / edited by Stephen C. Bishop ... [et al.] Wallingford, UK ; Cambridge, MA : CABI, cop. 2010

LAWRENCE, T-L-J- Growth of farm animals. Wallingford, UK. Ed. Cabi, 2002

 

 Strauch, D.- Limpieza y desinfección de alojamientos e industrias animales / D. Strauch y R. Böhm.

Zaragoza. Editorial Acribia - ISBN: 9788420010236. 416 págs. 2004. Rústica.

Tarté, Rodrigo (Ed.).- Ingredients in Meat Products: Properties, Functionality and Applications

Nueva york, USA. Springer verlag - ISBN 9780387713267.419 págs. 2009. Encuadernado.

UF 0354: Elaboración de curados y salazones cárnicos. INAI 0108. Maria Elena Cabrera López. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

MF0295_2: Almacenaje y expedición de carne y productos cárnicos. INAI 0109. Javier Florencio Aragonés Mendoza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

MF0297_2: Elaboración de preparados cárnicos frescos. Carmen Maria de Oña Baquero, Diego Serrano Pérez, María Angeles Orts Laza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0355: Elaboración de conservas y cocinados cárnicos. Angel Muñoz de la Poza . 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0352: Acondicionamiento de la carne para su comercialización. Esperanza Dorado Martín. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0353: Acondicionamiento de la carne para su uso industrial. Javier Florencio Aragonés Mendoza. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

UF0065: Preelaboración y conservación de carnes, aves y caza. Manuel Guerrero, Marta Pino, María Nieves. 2013. Innovación y cualificación, S.L. ICE editorial

El pescado y los productos derivados de la pesca. Ruiter, A. Zaragoza, Ed. Acribia. 1995

El Verraco: claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Raúl Sánchez Sánchez ; con la colaboración de Miquel Collell Surinyach ... [et al.] ; prólogo Jan Michel van der Vaart, Euroganadería, 2008

Vacuno de leche de alta producción (V.L.A.P.) : sus alojamientos e instalaciones / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Manuel Eduardo Torres Caballero Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

La Cerda reproductora: claves de su optimización productiva / Carlos-Isidro Buxadé Carbó, Enric Marco Granell, Dionisio López Montes ; con la participación de Miquel Collel, Alejandra López Sánchez ; prólogo Joan Baucells Pujol, Joan Collell Serra Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Euroganadería, 2007

 

El Ordeño en el ganado vacuno: aspectos claves / coordinador: Carlos Buxadé Carbó ; con la participación de 22 profesionales Madrid [etc.], Ediciones Mundi-Prensa, 2002

La Gestión en la explotación ganadera / coordinador: Carlos Buxadé Carbó Madrid [etc.] : Mundi-Prensa, 2002-2003

La Gallina ponedora: sistemas de explotación y técnicas de producción / Carlos Buxadé Carbó ; [colaboradores Ángel Ahumada...[et al.] Buxadé Carbó, Carlos Madrid : Mundi-Prensa, 2000

DE BLAS, C, GONZALEZ, G, ARGAMENTERIA A, Nutrición y alimentación de ganado. MundiPrensa, 1987

J.JARRIGE. Alimentación de bovinos, ovinos y caprinos. INRA. Ed. Mundi-Prensa. Madrid 1990

GARDE, JJ. i GALLEGO, L. (1996). Nuevas Técnicas de Reproducción Asistida Aplicadas a la Producción Animal. Ed.Univ de Castilla La Mancha.

WIENER, G. i ROUVIER, R. (2009). L'Amélioration génétique animale. Ed. Quae.

GUTIERREZ, JP. (2010). Valoración Genética Animal. Ed. Complutense S.A.. Madrid

MCDONALD, P. (2006). Nutrición Animal. Ed. Acríbia (6ª ED.). Zaragoza

MORA, I. (2007). Nutrición animal. Ed. Euned. San José (Costa Rica)

GALENO, R. (2000). Manual de sanidad animal para profesores y técnicos rurales. Ed. Agroamérica. San José (Costa Rica)

Juan Carlos Abad Moreno Reproducción e incubación en avicultura

Pierre Jean-Prost Apicultura : conocimiento de la abeja : manejo de la colmena

J.C. Fontanillas Pérez El Caracol y la helicicultura

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
RESISTÈNCIA DE MATERIALS I CÀLCUL D'ESTRUCTURES/20214104
ENGINYERIA DE LES INSTAL·LACIONS DE LES INDÚSTRIES AGROALIMENTÀRIES/20214122
CONSTRUCCIONS AGROALIMENTÀRIES/20214117

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20214007
FITOTÈCNIA/20214107
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent