DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) ENGINYERIA DE PROCESSOS AGROALIMENTARIS I Codi 20214114
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
Adreça electrònica carme.guell@urv.cat
Professors/es
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
Web
Descripció general i informació rellevant Es aquesta assignatura s'estudien les operacions més importants controlades per la transferència de matèria, s'introdueix a l'estudi de reactors ideals i fermentadors i s'estudien les operacions més importants de la indústria alimentària per l'eliminació d'aigua.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d'Enginyeria i tecnologia dels aliments: Enginyeria i operacions bàsiques d'aliments; Tecnologia d'aliments; Processos en les indústries agroalimentàries. Modelització i optimització.
Descriu els conceptes de difusió, difusivitat, coeficients individual i global de transferència de matèria.
Calcula l'equilibri líquid / vapor per a mescles binàries ideals i reals.
Diferencia entre els diferents equips que s'utilitzen per dur a terme operacions de destil·lació i determina les etapes necessàries per dur a terme un procés de rectificació.
Calcula el nombre d'etapes necessàries en processos d'absorció / desorció en sistemes diluïts d'un component.
Dissenya i modela sistemes d'evaporació simple i múltiple.
Diferencia entre les tecnologies de deshidratació d'aliments.
Defineix el concepte d'activitat d'aigua i aplica els models d'isotermes d'adsorció.
Calcula les propietats físiques de l'aire humit.
Aplica els principis de transferència de matèria i energia al disseny d'assecadors per convecció.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. Transferència de matèria. 1.1. Concepte de difusió, llei de Fick i difusivitat.
1.2. Coeficient individual de transferència de matèria i coeficient global.
2. Operacions controlades per la transferència de matèria. 2.1. Equilibri líquid-vapor.
2.2. Destil·lació simple diferencial i contínua.
2.3. Rectificació en continu de mescles binàries: càlcul de columnes.
2.4. Absorció/desorció: equilibri, absorció d’un component.
2.5. Extracció sòlid-líquid.
3. Introducció al disseny de bioreactors. 3.1. Reactors ideals.
3.2. Cinètica de les reaccions biològiques.
3.3. Disseny de bioreactors.
4. Operacions controlades per transferència de matèria i energia. 4.1. Psicometria.
4.2. Deshidratació per convecció.
4.3. Introducció al disseny d’assecadors.
4.4. Liofilització.
4.5. Evaporadors: fonaments.
4.6. Disseny d’evaporadors d’efecte simple.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
30 42 72
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
C1.4
26 33 59
Seminaris
A1.1
4 4 8
Atenció personalitzada
3.5 0 3.5
 
Proves mixtes
A1.1
C1.4
6 0 6
Proves pràctiques
A1.1
C1.4
0.5 0 0.5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat d’un problema o exercici, relacionat amb la
temàtica de l’assignatura.
Seminaris Treball en profunditat d’un tema monogràfic. Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes.

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció al despatx 317 de l'ETSEQ. Telefon 977558504. Correu electrònic: carme.guell@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
C1.4
Resolució de problemes o casos pràctics. L’alumne ha de donar resposta a l’activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l’assignatura. 35%
Proves pràctiques
A1.1
C1.4
Encàrrec de predisseny d'una planta de procés 15%
Proves mixtes
A1.1
C1.4
Proves que combinen preguntes de desenvolupament i/o problemes o casos a resoldre. 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació de la segona convocatòria es realitzarà de la forma següent:


35% resolució de problemes i exercicis a l'aula (realitzat durant el curs)15% Proves pràctiques (realitzat durant el curs)50% Prova mixta de continguts realitzada en la segona convocatòria.

Fonts d'informació

Bàsica A. Ibarz & G.V. Barbosa-Cánovas, Unit Operations in Food Engineering, CRC Press LLC, Boca Raton, Florida, 2003,

Complementària J. G. Brennan, Food Processing Handbook, Wiley-VCH, Weinheim, 2006
, , ,

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
LABORATORI INTEGRAT D'OPERACIONS UNITÀRIES/20214121

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FONAMENTS D'ENGINYERIA DE PROCESSOS/20214116
PROCESSAMENT D'ALIMENTS PER FRED I CALOR/20214115
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent