IDENTIFYING DATA 2014_15
Subject (*) FOOD PROCESS ENGINEERING I Code 20214114
Study programme
Degree of Agricultural and Food Engineering (2010)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
6 Compulsory Third AN
Language
Català
Department Enginyeria Química
Coordinator
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
E-mail carme.guell@urv.cat
silvia.delamo@urv.cat
Lecturers
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
General description and relevant information Es aquesta assignatura s'estudien les operacions més importants controlades per la transferència de matèria, s'introdueix a l'estudi de reactors ideals i fermentadors i s'estudien les operacions més importants de la indústria alimentària per l'eliminació d'aigua.

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear
 C1.4 Be able to express themselves correctly both orally and in writing in one of the two official languages of the URV

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d'Enginyeria i tecnologia dels aliments: Enginyeria i operacions bàsiques d'aliments; Tecnologia d'aliments; Processos en les indústries agroalimentàries. Modelització i optimització.
Descriu els conceptes de difusió, difusivitat, coeficients individual i global de transferència de matèria.
Calcula l'equilibri líquid / vapor per a mescles binàries ideals i reals.
Diferencia entre els diferents equips que s'utilitzen per dur a terme operacions de destil·lació i determina les etapes necessàries per dur a terme un procés de rectificació.
Calcula el nombre d'etapes necessàries en processos d'absorció / desorció en sistemes diluïts d'un component.
Diferencia entre les tecnologies de deshidratació d'aliments.
Defineix el concepte d'activitat d'aigua i aplica els models d'isotermes d'adsorció.
Calcula les propietats físiques de l'aire humit.
Aplica els principis de transferència de matèria i energia al disseny d'assecadors per convecció.
Aplica els criteris bàsics a la selecció del material i tipus d'envàs en funció de la seva aplicació.
Diferencia entre bioreactor continu i discontinu, aplica els principis de cinètica enzimàtica i microbiana i els conceptes de reactors ideals al disseny de bioreactors.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes
 C1.4 Produce grammatically correct written texts
Produce well-structured, clear and rich written texts
Produce written texts that are appropriate to the communicative situation

Contents
Topic Sub-topic
1. Introducció al disseny de bioreactors. 1.1. Reactors ideals.
1.2. Cinètica de les reaccions biològiques.
1.3. Disseny de bioreactors.
2. Transferència de matèria. 2.1. Concepte de difusió, llei de Fick i difusivitat.
2.2. Coeficient individual de transferència de matèria i coeficient global.
3. Operacions controlades per la transferència de matèria. 3.1. Equilibri líquid-vapor.
3.2. Destil·lació simple diferencial i contínua.
3.3. Rectificació en continu de mescles binàries: càlcul de columnes.
3.4. Absorció/desorció: equilibri, absorció d’un component.
3.5. Extracció sòlid-líquid.
4. Operacions controlades per transferència de matèria i energia. 4.1.Isotermes d'adsorció. Activitat d'aigua
4.2.Psicometria.
4.3.Deshidratació per convecció.
4.4.Disseny d’assecadors.
4.5.Liofilització.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A1.1
30 45 75
Problem solving, classroom exercises
A1.1
C1.4
24 34 58
Seminars
A1.1
2 2 4
Personal tuition
3.5 0 3.5
 
Mixed tests
A1.1
C1.4
6 0 6
Practical tests
A1.1
C1.4
2.5 0 2.5
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Lecture Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts de l'assignatura.
Problem solving, classroom exercises Formulació, anàlisi, resolució i debat d’un problema o exercici, relacionat amb la
temàtica de l’assignatura.
Seminars Treball en profunditat d’un tema monogràfic. Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals.
Personal tuition Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes.

Personalized attention
Description
Atenció al despatx 317 de l'ETSEQ. Telefon 977558504. Correu electrònic: carme.guell@urv.cat. L'horari s'informarà a través de la pàgina de l'assignatura en l'entorn virtual de formació de la URV quan comenci el curs.

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Problem solving, classroom exercises
A1.1
C1.4
Resolució de problemes o casos pràctics. L’alumne ha de donar resposta a l’activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l’assignatura. 35%
Practical tests
A1.1
C1.4
Implementació d'un sistema de qualitat i seguretat alimentària d'una planta prèviament dissenyada (API). 15%
Mixed tests
A1.1
C1.4
Proves que combinen preguntes de desenvolupament i/o problemes o casos a resoldre. 50%
Others  
 
Other comments and second exam session

L'avaluació de la segona convocatòria es realitzarà de la forma següent:

35% resolució de problemes i exercicis a l'aula (realitzat durant el curs); 15% Proves pràctiques (realitzat durant el curs) i 50% prova mixta de continguts realitzada en la segona convocatòria.


Sources of information

Basic A. Ibarz & G.V. Barbosa-Cánovas, Unit Operations in Food Engineering, CRC Press LLC, Boca Raton, Florida, 2003,
J. E. Bailey & D. F. Ollis, Biochemcial Engineering Fundamentals, McGraw-Hill International Editions, 1986

Complementary J. G. Brennan, Food Processing Handbook, Wiley-VCH, Weinheim, 2006
P. M. doran, Bioprocess Engineering Principles, Academic Press Limited, 1998

Recommendations

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
LABORATORY OF UNITARY OPERATIONS/20214121

Subjects that it is recommended to have taken before
FUNDAMENTALS OF PROCESS ENGINEERING/20214116
PROCESSING FOOD USING HEAT AND COLD/20214115
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.