DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS Codi 20214125
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
9 Obligatòria Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Enginyeria Mecànica
Enginyeria Química
Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
BUSTO BUSTO, OLGA
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
carme.guell@urv.cat
olga.busto@urv.cat
cristina.reguant@urv.cat
mireia.giralt@urv.cat
judith.gran@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
BUSTO BUSTO, OLGA
REGUANT MIRANDA, CRISTINA
GIRALT ESTEVE, MIREIA
GRAN SERRANO, JUDITH
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura s'estableixen les guies de treball que s'han de seguir per implementar un sistema de qualitat en una indústria alimentària, des de la definició dels paràmetres analítics del producte, fins a la seva certificació, incloent els aspectes de seguretat i preservació del medi ambient que ha de tenir presents qualsevol indústria del sector alimentari.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.3 Valorar l'impacte econòmic, social i mediambiental de les solucions tècniques
 A1.4 Aplicar els principis i mètodes de la qualitat, traçabilitat i certificació
 A2.1 Manejar especificacions, reglaments i normes d'obligat compliment
 A2.3 Estar capacitat per a la preparació prèvia, concepció, redacció i signatura de projectes i estudis en l'àmbit de la professió d'enginyer tècnic agrícola que tinguin per objecte les accions esmentades a l'Ordre CIN/323/2009
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
 B1.2 Adaptar-se a un entorn canviant
 B1.3 Desenvolupar la feina de forma efectiva i resistir a l'adversitat
 B1.4 Resoldre els conflictes de manera constructiva
 B2.1 Organitzar i planificar en l'àmbit de l'empresa i en altres institucions i organitzacions pròpies de l’àmbit professional
 B2.2 Dirigir projectes tècnics o professionals propis de l’àmbit professional
 B2.3 Influir i guiar els altres per millorar el rendiment
 B2.4 Fomentar un entorn adequat per al desenvolupament dels individus
 B2.5 Proporcionar pautes per a la definició i consecució d'objectius
 B2.6 Motivar i transmetre entusiasme als altres
 B3.1 Funcionar bé en equips multidisciplinaris, multilingües i multiculturals
 B3.2 Contribuir efectivament a la consecució dels objectius de l'equip a través de la cooperació, la participació i el compromís en la visió i la meta que es comparteixen.
 B3.3 Treballar en equip de forma col·laborativa, amb responsabilitat compartida
 B4.1 Aprendre maneres eficaces per assimilar coneixements i comportaments
 B4.2 Mostrar compromís amb una actitud d'aprenentatge continu
 B4.3 Aprendre de forma autònoma i amb iniciativa
 B4.4 Conèixer les matèries bàsiques i tecnològiques que el capaciten per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories i el doten de versatilitat per adaptar-se a noves situacions
 B5.1 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat, iniciativa i amb pensament innovador
 B5.2 Assumir posicions emprenedores
 B5.3 Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat i raonament crític en el seu àmbit professional
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C1.3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.
 C2.1 Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional.
 C2.2 Definir i desenvolupar el projecte acadèmic i professional.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària. Anàlisi d'aliments. Traçabilitat.
 A1.3 Valora l'impacte econòmic de les solucions tècniques
 A1.4 Integra la seguretat alimentària com un element més de l'activitat de l'empresa.
Controla eficaçment la qualitat dels resultats que es generen en un laboratori d'àmbit agroalimentari.
Valora la necessitat d'implantar un sistema de qualitat en les empreses agroalimentàries.
Gestiona el sistema de qualitat d'una indústria agroalimentària.
Adopta un sistema de treball basat en els sistemes de gestió de la qualitat.
Controla la traçabilitat dels productes agroalimentaris.
 A2.1 Coneix la normativa i la reglamentació vigent relacionada amb el control i l'avaluació de la qualitat dels productes agroalimentaris.
 A2.3 Desenvolupa projectes en l'àmbit de l'enginyeria tècnica agrícola
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...)
Usa un llenguatge apropiat a la situació
 B1.2 Respon de manera efectiva als canvis soferts durant el curs, tant pel canvi de les assginatures entre quadrimestres com davant de les incedències dins del propi equip, com durant les pràctiques externes.
 B1.3 Desenvolupa estratègies per tal d'obtenir els resultats en el temps adequat i amb l'abast precís; es capaç de superar les dificultats sorgides del treball, tant individual com en grup.
 B1.4 Desenvolupa estratègies i mètodes per tal de solucionar els conflictes interpersonals de manera constructiva, buscant el benefici mutu, basant-se en els objectius i no en les posicions
 B2.1 Defineix les tasques que permetran assolir els objectius del projecte
Planifica els mecanismes de seguiment de la implementació
Identifica possibles riscos inherents al projecte
 B2.2 Estableix objectius clars pel projecte
Preveu i assigna temps necessaris per completar les accions previstes
Planifica una avaluació dels resultats dels projectes
Porta a terme un seguiment de la implementació del projecte
 B2.3 Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució dels rols dels membres i en la seva orientació a un rendiment elevat
Fomenta que tots els membres es comprometin amb la gestió i funcionament de l'equip
 B2.4 Distribueix les responsabilitats i les tasques en funció de les potencialitats de cada membre de l’ equip; adaptant les accions i els responsables a les incidències i als canvis que sorgeixen durant l’execució del projecte
 B2.5 Valora i jerarquitza les necessitats i recursos en un context real d’intervenció, prioritzant les necessitats que han de ser objecte del projecte
Concreta els objectius a llarg termini en objectius operatius
Proposa al grup metes ambicioses i clarament definides
 B2.6 Desenvolupa estratègies per a involucrar a l’equip en la consecució dels objectius.
 B3.1 Té en compte els punts de vista dels demés i retroalimenta de forma constructiva
Facilita la gestió positiva de les diferències, desacords i conflictes que es produeixen a l’equip
Treballa bé en grups multidisciplinaris.
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la presa de decisions mitjançant l'ús dels recursos disponibles pel treball en grups multidisciplinars.
 B3.2 Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques del grup
Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Amb la seva forma de comunicar i relacionar-se contribueix a la cohesió del grup
 B3.3 Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
Accepta i compleix les normes del grup
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
 B4.1 Desenvolupa estrategies pròpies de resoldre problemes i trobar solucions.
 B4.2 Adopta autònomament les estratègies d’aprenentatge en cada situació
Estableix els seus propis objectius d’aprenentatge
 B4.3 Selecciona un procediment d’ entre els que li proposa el professor
En cada cas, sap formular les preguntes adients per resoldre els dubtes o les qüestions obertes i té criteri en la cerca de la informació.
 B4.4 Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
Fa aportacions significatives o certes innovacions
Transfereix l’aprenentatge de casos i exercicis de l’aula a situacions reals d’altres àmbits
Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de presa de decisions mitjançant la transferència de tecnologia: entén, interpreta, comunica i adopta els avenços en el camp agrari.
 B5.1 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
Té criteri sobre el seu procés d’aprenentatge i les necessitats d’aprenentatge
Coneix, comprén i utilitza els principis de presa de decisions mitjançant l'ús dels recursos disponibles
 B5.2 Mostra un criteri correcte per a decisions de manera encertada basant-se en dades i informació objectiva disponible
Decideix com ha de fer el treball previst perquè tingui la màxima qualitat possible
Pren decisions amb criteri en situacions compromeses i sota pressió.
 B5.3 Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a criteris objectius
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’un problema
Presenta diferents opcions alternatives de solució davant un mateix problema i avalua els seus possibles riscos i avantatges
Elabora una estratègia per a resoldre el problema
Té la capacitat de dirigir el procés de presa de decisions de manera participativa
Obté el recolzament necessari d’altres per assolir l’èxit de les seves decisions
Metòdicament es pregunta sobre noves formes de fer les coses, busca nous procediments i experimenta amb procediments nous
Analitza riscos i beneficis de la innovació
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com eina de treball
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C1.3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
Reflexiona, revisa i avalua el procés de gestió de la informació
 C1.4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
 C2.1 Mostra respecte pels drets fonamentals i d'igualtat entre homes i dones
Actua des del respecte i promoció dels drets humans i els principis d'accessibilitat universal, d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat
Mostra respecte vers els valors propis d'una cultura de la pau i de valors democràtics
 C2.2 Identifica necessitats de formació
Identifica els propis interessos i motivacions acadèmico-professionals
Defineix i desenvolupa l'itinerari curricular considerant les necessitats formatives, interessos i motivacions acadèmico-professionals
Desenvolupa recursos i estratègies que li facilitin la transició al món laboral

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1 ASPECTES RELACIONATS AMB LA QUALITAT DEL PRODUCTE TEMA 1: LA QUALITAT DEL PRODUCTE
- Definicions relacionades amb la qualitat de producte:

o Identificació de producte: CAE, legislació alimentària.
o Criteris de qualitat segons la legislació
o Especificacions de matèries primeres, de productes entremitjos,
productes acabats, plans de qualitat de producte.

TEMA 2: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- La capacitat tècnica del laboratori agroalimentari que ha de realitzar els exàmens organolèptics (panels de tast), exàmens microbiològics de matèries primeres, paràmetres fisicoquímics de producte acabat
- El control de qualitat dels resultats del laboratori
- Els equips de mesura i assaig
- Els procediments d’assaig, registre de dades primàries i els informes d’assaig

TEMA 3: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIO DE LA GENUINITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat
BLOC 2 LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Traçabilitat endavant, endarrera i de procés
- Requisits de dades d’un procés productiu d’obtenció de producte

TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC

- La implantació d’un sistema APPCC en la industria cervesera
- Identificació dels pre-requisits propis d’aquest tipus d’industria
- Identificació dels riscos propis d’aquest tipus d’industria
- Mesures preventives
- PCCs
- Pla APPCC
BLOC 3 SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000

- ISO 9001:2008 . Requisits del sistema de gestió de qualitat a la industria problema
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Identificació del fluxogrames de cada procés de l’empresa
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat propis
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA

TEMA 7. COMBINACIO DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències.
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar el APPCC

TEMA 8. PROTOCOLS ESPECIFICS DE QUALITAT PEL SECTOR AGROALIMENTARI
- Identificació dels requisits propis de cada un dels següents estandars: BRC, IFS, ISO 22000

TEMA 9: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- La 14001 en la industria tipus: identificació dels procediments i processos a documentar
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0.335 0.835
Sessió Magistral
A1.1
C1.4
21.5 14.405 35.905
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
C1.4
13 8.71 21.71
Avantprojecte
A1.1
A1.3
A2.1
A2.3
B1.1
B1.2
B1.3
B1.4
B2.1
B2.2
B2.3
B2.4
B2.5
B2.6
B3.1
B3.2
B3.3
B4.1
B4.2
B4.3
B4.4
B5.1
B5.2
B5.3
C1.2
C1.3
C1.4
C2.1
C2.2
75 53.25 128.25
Seminaris
B1.1
B2.1
B2.2
B2.3
B2.4
B2.5
B2.6
15 10.05 25.05
Atenció personalitzada
1 0.67 1.67
 
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
C1.4
4 2.68 6.68
Proves pràctiques
A1.1
C1.4
2 2.68 4.68
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats adreçades a prendre contacte i recollir informació dels alumnes i a presentar l'assignatura
Sessió Magistral Es desenvoluparan conceptes teòrics i pràctics relacionats amb la qualitat dels processos de producció en la indústria alimentària.

Es discutiran exemples i casos pràctics i es realitzaran de forma conjunta exercicis.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Es resoldran col·leccions de problemes individualment i en grup
Avantprojecte Es tracta de realitzar projectes que permetin la cooperació de diverses assignatures i que enfrontin els alumnes, treballant en equip, a problemes oberts que els facin entrenar, entre altres, les seves capacitats d'aprenentatge, en cooperació, de lideratge, d'organització, de comunicació i d'enfortiment de les relacions interpersonals.
Seminaris Es treballa en profunditat algun aspecte específic de competències transversals i/o nuclears
Atenció personalitzada Temps del professor per atendre i resoldre dubtes dels alumnes

Atenció personalitzada
Descripció
S'utilitzen vies de comunicació presencial (despatx 310 departament QAQO) com no presencial (correu-e institucional via Moodle)

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Avantprojecte
A1.1
A1.3
A2.1
A2.3
B1.1
B1.2
B1.3
B1.4
B2.1
B2.2
B2.3
B2.4
B2.5
B2.6
B3.1
B3.2
B3.3
B4.1
B4.2
B4.3
B4.4
B5.1
B5.2
B5.3
C1.2
C1.3
C1.4
C2.1
C2.2
Treball pràctic que s'avaluarà en dos blocs separats, un per quadrimestre. La nota de cada quadrimestre, inclourà la nota d'un informe escrit (35%), la nota d'una presentació (15%), la nota d'una defensa individual (20%) i una nota de seguiment del treball en equip (30%). 65%
Proves objectives de preguntes curtes
A1.1
C1.4
Proves teòriques i de resolució de problemes pràctics a realitzar al llarg del curs i corresponents als continguts teòrics de l'assignatura 26.25 %
Proves pràctiques
A1.1
C1.4
Resolució de problemes pràctics realitzats, individualment o en grup, durant les hores de classe o fora d'elles 8.75%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Comentaris sobre la primera convocatòria

La nota mínima de les diferents activitats s'especificarà en l'espai Moodle de l'assignatura que estarà disponible per als estudiants el primer dia de curs.

Comentaris sobre la segona convocatòria

L'avaluació de la segona convocatòria ea farà de la següent manera:

26.25% proves objectives de preguntes curtes
8.75% proves pràctiques (realitzades durant el curs)
52% proves de desenvolupament (realitzades durant el curs)
13% proves orals realitzades durant el curs

Fonts d'informació

Bàsica , Gestión de la calidad en la industria agroalimentaria, MAPA, Madrid
MJ Frutos Fernández, Control estadístico de la calidad en la industria agroalimentaria, Univ. Miguel Hernández, Elche
MJ Frutos Fernández, Aseguramiento de la calidad en la industria agroalimentaria, Univ. Miguel Hernández, Elche
Juan José Francisco Polledo, Gestión de la seguridad alimentaria análisis de su aplicación efectiva, Mundiprensa, Madrid
R. Compañó, Garantía de calidad en los laboratorios analíticos, Síntesis, Madrid
JF Salazar, Trazabilidad y seguridad alimentaria en frutas y hortalizas, , Almería
, HACCP manual del auditor de calidad, Acribia, Zaragoza
, htpp://www.agrodigital.com, ,
, http://ec.europa.eu/agriculture/index_es.htm, ,
, http://www.fao.org, ,
, http://www.codexalimentarius.net/web/index_, ,
, http://www.mapa.es/es/alimentacion/pags/alimentos_calidad/calidad.htm, ,
, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp, ,
, FOOD RESOURCE. ANALISIS SENSORIAL (http://food.oregonstate.edu/faq/sensory/card.html, ,
Ángel Belzunegui, Gestió de la qualitat: teoria i pràctica, URV, Tarragona

Complementària , LEGISLACION ALIMENTARIA (http://www.ainia.es/bases/gema/normasGenerales.nsf), ,
, Revista Consumer (http://revista-consumer.es), ,
, http://www.esebertus.com/blog/, ,
, http://elblogdebuhogris.blogspot.com.es/, ,
, , ,
, Http://www.gencat.es/mediamb/, ,

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
LABORATORI INTEGRAT D'OPERACIONS UNITÀRIES/20214121
BIOTECNOLOGIA DE LES INDÚSTRIES AGROALIMENTÀRIES/20214101
PROTECCIÓ DE CULTIUS/20214109
ENGINYERIA DE PROCESSOS AGROALIMENTARIS I/20214114
GESTIÓ DE QUALITAT D'UNA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA/20214126
CONTROL I INSTRUMENTACIÓ/20214105

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA I ANÀLISI DELS ALIMENTS/20214124
 
Altres comentaris
Les assignatures que es recomana cursar simultàniament són les que participen de l'avantprojecte integrat de tercer curs. L'assignatura de Gestió de la Qualitat en una Indústria Agroalimentària ha de cursar-se prioritàriament per a un millor aprofitament de la matèria de gestió de la qualitat.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent