DADES IDENTIFICATIVES 2018_19
Assignatura (*) GESTIÓ DE QUALITAT D'UNA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA Codi 20214126
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
marialuisa.serrano@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
SERRANO BARBA, MARÍA LUISA
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura es descriuen els conceptes fonamentals que cal tenir presents en implementar sistemes de qualitat en una indústria agroalimentària, des de la definició del producte fins als sistemes que garanteixen la seva seguretat i els estàndards normatius més importants en aquest tipus d'indústria.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.4 Aplicar els principis i mètodes de la qualitat, traçabilitat i certificació
 A2.1 Manejar especificacions, reglaments i normes d'obligat compliment
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis de la gestió de la qualitat i de la seguretat alimentària. Anàlisi d'aliments. Traçabilitat.
 A1.4 Integra la seguretat alimentària com un element més de l'activitat de l'empresa.
Controla eficaçment la qualitat dels resultats que es generen en un laboratori d'àmbit agroalimentari.
Valora la necessitat d'implantar un sistema de qualitat en les empreses agroalimentàries.
Gestiona el sistema de qualitat d'una indústria agroalimentària.
Adopta un sistema de treball basat en els sistemes de gestió de la qualitat.
Controla la traçabilitat dels productes agroalimentaris.
 A2.1 Coneix la normativa i la reglamentació vigent relacionada amb el control i l'avaluació de la qualitat dels productes agroalimentaris.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1 ASPECTES GENERALS TEMA 1: INTRODUCCIÓ A LA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA EN EL S.XXI
- Normativa i legislació alimentària.
- Introducció a la qualitat alimentària.

TEMA 2: LA QUALITAT, I LES ENTITATS RELACIONADES AMB ELLA
- Definició
- Història
- Característiques de la qualitat
- Diferències entre: control de qualitat, assegurament de la qualitat, gestió de la qualitat, etc.

TEMA 3: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUINITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat
- Legislació i certificació sobre aquest tipus d’aliments
- Introducció en els diferents mercats dels aliments de qualitat del país i perspectives de futur.

BLOC 2 LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Sistemes de traçabilitat i identificació
- Legislació aplicable

TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC
- El sistema APPCC
- Origen i objectius
- Avantatges i limitacions
- Normativa i legislació aplicable
- Definicions i termes relacionats
- La implantació d’un sistema APPCC en la indústria agroalimentària:
o Els pre-requisits
o Principis del sistema APPCC
o Passos per la seva implantació
o L’arbre de decisió
BLOC 3 SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT

TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000

- Introducció
- Fonaments de la gestió de la qualitat
- Sistemes de gestió de qualitat
- Terminologia de qualitat
- La sèrie de normes ISO 9000: ISO 9000, ISO 9001 i ISO 9004
- ISO 9001:2015 . Requisits del sistema de gestió de qualitat
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA

TEMA 7. LA CERTIFICACIÓ DEL SISTEMA DE QUALITAT
- Objectius i tipus
- Procediment de certificació
- L’auditoria de certificació
- El perfil de l’auditor

TEMA 8. COMBINACIÓ DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències.
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar el APPCC
- Beneficis dels sistemes combinats.

TEMA 9. PROTOCOLS ESPECÍFICS DE QUALITAT PEL SECTOR AGROALIMENTARI
- EUREP-GAP, BRC, IFS, ISO 22000

TEMA 10: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- Termes i definicions
- ISO 17025
- BPL
- La capacitat tècnica del laboratori agroalimentari
- Acreditació dels laboratoris.

TEMA 11: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- Concepte
- Objectius
- Antecedents
- La sèrie de normes ISO 14000
- La 14001
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
18 0 18
Treballs
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
8 8 16
Fòrums de debat
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
2 4 6
Pràctiques a través de TIC
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
2 2 4
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
10 1 11
Presentacions / exposicions
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
3 2 5
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves orals
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
4 0 4
Proves pràctiques
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
1 0 1
Proves mixtes
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
3 0 3
Proves de desenvolupament
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Treballs Formulació, anàlisi i resolució d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura
Fòrums de debat Activitat on els alumnes, individualment, defensen unes postures contràries sobre un tema determinat
Pràctiques a través de TIC Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través de les TIC
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Plantejament d’una situació (real o simulada) en la que ha de treballar l’estudiant per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió globa
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita)
Atenció personalitzada Feed-back alumne-professor

Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes poden fer totes les consultes que creguin convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit s'haurà de concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. Aquest horari de tutoria s'ha de consensuar entre alumne i professor via Moodle.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves pràctiques
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
Implementació d'un sistema de qualitat i seguretat alimentària d'una planta / indústria prèviament dissenyada (API). 15%
Proves orals
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
Exposicions, debats, entrevistes professor-alumne 20%
Proves mixtes
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
Preguntes curtes i casos pràctics 40%
Proves de desenvolupament
A1.1
A1.4
A2.1
C1.4
Elaboració de treballs individuals i en equip: s'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneïtat i presentació de les dades.
Es tindrà en compte l'edició, l'ortografia i la gramàtica del text
25%
Altres  

S'avaluarà la participació als fòrums de debat així com el nivell i importància dels comentaris

El seu pes a la nota final és variable: pot millorar la nota genaral
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per a poder avaluar la segona convocatòria caldrà haver presentat tots els treballs que es plantegin durant el curs i fer un examen del conjunt de la matèria. Tanmateix caldà obtenir una puntuació mínima en els treballs lliurats i en les proves plantejades. Aquesta nota mínima es comunicarà en començar el curs.


Fonts d'informació

Bàsica A. Belzunegui, I. Brunet, Gestió de la qualitat: teoria i pràctica, URV, Tarragona
R. Compañó, Garantía de calidad en los laboratorios analíticos, Síntesis, Madrid
JF Salazar, Trazabilidad y seguridad alimentaria en frutas y hortalizas, , Almería
, htpp://www.agrodigital.com , ,
, http://www.mapa.es/es/alimentacion/pags/alimentos_calidad/calidad.htm , ,
, http://ec.europa.eu/agriculture/index_es.htm , ,
, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp , ,
, http://www.fao.org, ,
, http://www.codexalimentarius.net/web/index_, ,
F. Polledo, Gestión de la seguridad alimentaria análisis de su aplicación efectiva, Mundiprensa, Madrid
MJ FernándeZ, Aseguramiento de la calidad en la industria agroalimentaria , Univ. Miguel Hernández, Elche
, HACCP Manual del auditor de calidad, Acribia, Zaragoza
MJ Frutos, Aseguramiento de la calidad en la industria agroalimentaria, Univ. Miguel Hernández, Elche

Complementària , FOOD RESOURCE. ANALISIS SENSORIAL http://food.oregonstate.edu/faq/sensory/card.html , ,
, LEGISLACION ALIMENTARIA (http://www.ainia.es/bases/gema/normasGenerales.nsf) , ,
, Rapid Alert System for Food and Feed. RASFF. EC.(http://europa.eu.int/comm/food/food/rapidalert/index_en.htm) , ,

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS/20214125

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS/20214125

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent