DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) ALIMENTS TRANSGÈNICS Codi 20214212
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BELTRÁN DEBÓN, RAÚL ALEJANDRO
Adreça electrònica juanbautista.fernandez@urv.cat
raul.beltran@urv.cat
Professors/es
FERNÁNDEZ LARREA, JUAN BAUTISTA
BELTRÁN DEBÓN, RAÚL ALEJANDRO
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi de l’aspecte biotecnològic, la utilitat per l’alimentació i la salut humana i animal, els beneficis agraris, l’ impacte ecològic i econòmic, i els aspectes legals i de seguretat dels aliments i components dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats (Genetically Modified Organisms, GMO).

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Coneix l’aspecte biotecnològic, la utilitat per l’alimentació i la salut humana i animal, dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
Coneix els beneficis agro-tecnològics, l'impacte ecològic, econòmic, i els aspectes legals i de seguretat alimentària dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
Coneix l’aspecte biotecnològic, la utilitat per l’alimentació i la salut humana i animal, dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
Coneix els beneficis agro-tecnològics, l'impacte ecològic, econòmic, i els aspectes legals i de seguretat alimentària dels aliments derivats d’organismes genèticament modificats.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
Aliments que provenen de plantes transgèniques:

· Aliments:
- llavors, olis, farines, pinsos provinents de soja, colza, cotó, arròs, blat de moro, blat, lli.
- sucres de canya de sucre i remolatxa, midó de blat de moro i de patata
- fruits, sucs i salses de tomàquet, papaia, carbassa i carbassó
- vitamines de blat de moro, arròs, soja
- altres

· Gens recombinants a plantes transgèniques:
- resistència a insectes, fongs i herbicides
- resistència a sequera, a fred
- retardament de maduració
- enriquiment en nutrients específics
- altres

· Aspectes econòmics i socials de les plantes transgèniques i els seu derivats als aliments.

· Aspectes ecològics de l'agricultura de plantes transgèniques.

· Aspectes sanitaris dels aliments derivats de plantes transgèniques.

· Agencies alimentàries. Aspectes legals i normatives.
Aliments que provenen d’animals transgènics.
· Aliments provinents d'animals transgènics:
- carns, làctics
- altres

· Gens recombinants a animals transgènics:
- hormones
- enriquiment en nutrients específics
- altres

· Aspectes econòmics i socials dels animals transgènics amb utilitat alimentària.

· Aspectes ecològics.

· Aspectes sanitaris dels aliments derivats d'animals transgènics.

· Aspectes legals i normatives.
Microorganismes recombinants als aliments. . Ús de bacteris i fongs transgènics al processament i elavoraciò d'aliments
Debats: A favor o en contra dels aliments transgènics? - aspectes ecològics
- aspectes econòmics
- aspectes sanitaris

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A11
A14
B7
12 20 32
Debats
A11
A14
B7
14 25 39
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Debats Activitat on dos o més grups defensen unes postures contràries sobre un tema determinat.
Atenció personalitzada Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes

Atenció personalitzada
Descripció
Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. Contactar prèviament per correu electrònic: juanbautista.fernandez@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Debats
A11
A14
B7
Els alumnes hauran de defensar o combatre l’ús d’aliments transgènics a la nutrició humana aportant documentació i argumentació científica, e integrant els aspectes biotecnològic,econòmic, social, ecològic, i fer un balanç de riscos i beneficis sobre la salut, dels aliments transgènics. 50%
Altres  

Els alumnes hauran de defensar o combatre el cultiu de plantes trangènics i de la ramadaria/piscicultura d'animals transgènics envers d'altres tipus d'agricultura, ramaderia o piscicultius. Han d'aportar documentació i argumentació científica, integrant els aspectes biotecnològic,econòmic, social, ecològic, i fer un balanç de dels potencials riscos i beneficis.

50%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica , U.S. Food and Drug Administration (FDA) http://www.fda.gov/, ,
, European Food Safety Authority (EFSA) http://www.efsa.europa.eu/, ,
, Center for Environmental Risk Assessment (CERA) of Genetically Modified Crops http://cera-gmc.org/, ,
, Transgenic Research http://www.springerlink.com/content/0962-8819/, ,
, Genetically Modified Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/, , trimestral des de 2011
Stephen Nottingham (Author), Eat Your Genes: How Genetically Modified Food Is Entering Our Diet, , 2003
Paul Lurquin (Author) , High Tech Harvest: Understanding Genetically Modified Food Plants , , 2004
Michael Ruse (Editor), David Castle (Editor) , Genetically Modified Foods: Debating Biotechnology , , 2002
Kimberly A. Wilson (Author), Martin Teitel (Author), Genetically Engineered Food: Changing the Nature of Nature, 2, 2001

Agències de seguretat alimentaria

European Food Safety Authority (EFSA) http://www.efsa.europa.eu/

U.S. Food and Drug Administration (FDA) http://www.fda.gov/

Center for Environmental Risk Assessment (CERA) of Genetically Modified Crops http://cera-gmc.org/

Revistes especialitzades
Transgenic Research http://www.springerlink.com/content/0962-8819/

Genetically Modified Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain http://www.landesbioscience.com/journals/gmcrops/

Llibres. Bibliografia bàsica

Eat Your Genes: How Genetically Modified Food Is Entering Our Diet

Stephen Nottingham (Author)

Publication Date: September, 2003 | ISBN-10: 184277347X | ISBN-13: 978-1842773475 | Edition: 2nd

High Tech Harvest: Understanding Genetically Modified Food Plants

Paul Lurquin (Author)

Publication Date: April, 2004


Genetically Modified Foods: Debating Biotechnology (Contemporary Issues Series)

Michael Ruse (Editor), David Castle (Editor)

Publication Date: November 2002 | ISBN-10: 1573929964 | ISBN-13: 978-1573929967


Genetically Engineered Food: Changing the Nature of Nature

Kimberly A. Wilson (Author), Martin Teitel Ph.D. (Author)

Publication Date: April, 2001 | ISBN-10: 0892819480 | ISBN-13: 978-0892819485 | Edition: 2nd

Complementària W. Krämer, U. Schirrmer, P. Jeschke, M. Withschel (Editors), Modern Crop Protection Compounds. Volume 1: Herbicides, 2, 2012
Marie-Monique Robin (Author) , The World According to Monsanto , 1, 2012
Norman Maclean (Editor), Animal with Novel Genes, 1, 1994
Sarad R. Parekh (Editor), The GMO Handbook. Genetically Modified Animals, Microbes and Plants in Biotechnology , 1 , 2004

The World According to Monsanto

Marie-Monique Robin (Author)

Publication Date: January, 2012

Modern Crop Protection Compounds.

Volume 1: Herbicides. Chapter 9 Genetically Modified Herbicide-Resistant Crops

Second, revised and enlarged Edition.

W. Krämer, U. Schirrmer, P. Jeschke, M. Withschel (Editors)

Willey-VCH

Publication Date: 2012

ISBN: 978-3-527-32965-6

Biblioteca URV

Animal with Novel Genes

Norman Maclean (Editor)

Cambridge University Press

Publication Date: 1994

ISBN: 0-521-43256-1

Biblioteca URV

The GMO Handbook. Genetically Modified Animals, Microbes and Plants in Biotechnology

Sarad R. Parekh (Editor)

Humana Press

Publication Date: 2004

ISBN: 1-58829-307-6

Biblioteca URV

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FONAMENTS DE BIOQUÍMICA I BIOLOGIA/20214007
PROTECCIÓ DE CULTIUS/20214109
TECNOLOGIA DEL MEDI AMBIENT/20214111
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent