DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) TECNOLOGIA ALIMENTÀRIA Codi 20214214
Ensenyament
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Adreça electrònica silvia.delamo@urv.cat
Professors/es
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Web
Descripció general i informació rellevant Descriure els principals processos d'inactivació dels microorganismes utilitzats en la industria alimentària els convencionals i els emergents

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria
 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
 A2.1 Manejar especificacions, reglaments i normes d'obligat compliment
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1.1 Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses de manera clara i efectiva en l'àmbit de l'enginyeria
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1.4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1.1 Capacitat per conèixer, comprendre i utilitzar els principis d'Enginyeria i tecnologia dels aliments: Enginyeria i operacions bàsiques d'aliments; Tecnologia d'aliments; Processos en les indústries agroalimentàries.
Diferencia les principals tecnologies de conservació i tractament d'aliments.
Dissenya i modela tractaments tèrmics de conservació d'aliments.
Càlcul del temps de congelació i refrigeració d'aliments.
Coneix i aplica les últimes i més innovadores tecnologies de processament d'aliments.
Produeix a nivell de laboratori productes alimentaris i conèix d'una manera pràctica les operacions bàsiques que intervendran en el procés d'elaboració de diferents productes.
 A1.2 Comprova a través de l'experimentació i treball en grup en el laboratori els fonaments teòrics explicats a l'aula.
 A2.1 Aplica especificacions, reglaments i normes relacionades amb l'enginyeria de processos alimentaris
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1.1 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1.4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: Bases de la conservació dels aliments

1.1. Objectius
1.2. Classificació
1.3. Descripció de les principals tecnologíes de conservació d'aliments
1.4 Vida útil dels aliments (Cinètica de deteriorament)
TEMA 2: Mètodes industrials de conservació d’aliments

2.1 Factors que influeixen en el desenvolupament microbià.¡
2.1 Procediments utilitzats en la conservació d’aliments
2.3 Mètodes industrials de conservación
TEMA 3: Tractaments tèrmics de conservació d’aliments
3.1 Cinètica de reacció (innactivació microbiana)
3.2 Tractaments de conservació per calor: escaldat, esterilització i pasteurització
3.3 Tractaments de conservació per fred: refrigeració i congelación
TEMA 4: Tractaments de conservació per eliminació d’aigua.
4.1 Deshidratació amb aire calent
4.2 Liofilització
TEMA 5: Tractaments no tèrmics de conservació d’aliments
5.1 Altes pressions
5.2 Polsos elèctrics
5.3 Escalfament Òhmic

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1.1
A2.1
10 10 20
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
A1.2
A2.1
B1.1
C1.4
3 3 6
Pràctiques a laboratoris
A1.1
A1.2
A2.1
B1.1
C1.4
15 10 25
Atenció personalitzada
3 0 3
 
Proves mixtes
A1.1
A2.1
2 8 10
Proves pràctiques
A1.1
A1.2
A2.1
B1.1
C1.4
2 8 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, explicació de la metodologia que s'utilitzarà, comunicació dels criteris d'avaluació, formació de grups de treball
Sessió Magistral Exposició del contingut de cada tema
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes relacionats amb la temàtica de l'assignatura per part de l'alumne amb supervisió de la professora
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori en las que s'apliquen els coneixements adquirits.
Atenció personalitzada Horari de tutories:
Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h
e-mail: silvia.delamo@urv.cat
Enviar un e-mail per confirmar la cita

Atenció personalitzada
Descripció
Horari de tutories: Dra. Sílvia de Lamo Castellví, despatx 318 ETSEQ, dimarts de 12-14h e-mail: silvia.delamo@urv.cat Enviar un e-mail per confirmar la cita

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1.1
A1.2
A2.1
B1.1
C1.4
Resolució de problemes en grups a l'aula (2)

(nota mínima 4 per fer mitjana)
10%
Proves mixtes
A1.1
A2.1
Examen dels continguts del curs

(nota mínima 4 per fer mitjana)

40%
Proves pràctiques
A1.1
A1.2
A2.1
B1.1
C1.4
Elaboració d'un treball col•lectiu en grup de les quatre pràctiques realitzades 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per la segona convocatòria:

Examen dels continguts del curs 50%

Prova pràctica 50%. És obligatori realitzar aquest treball en grup durant el curs.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

${1}iLa realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució ${1}i


Fonts d'informació

Bàsica

A. Casp i J. Abril, Procesos de Conservación de Alimentos, A. Madrid Vicente, Ediciones Mundi-Prensa, Madrid, 1999.

G.V. Barbosa-Canovas, Conservación no térmica de alimentos, Acribia. Zaragoza, 1999.

H. Q. Zhang, G. V. Barbosa-Cánovas, V.M. Balasubramaniam, Nonthermal processing technologies for food, Pullman, Wash., USA. Washington State University, 2011.

Complementària

M. S. Rahman, Manual de Conservación de los Alimentos, Ed. Acrbibia S.A., Zaragoza, 2002.

F. A..R. Oliveira i J. C. Oliveira, Processing Foods, CRC Press, Boca Raton, 1999.

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent