DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) HIGIENE INDUSTRIAL Codi 20605103
Ensenyament
Prevenció de Riscos Laborals (2009)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer Únic anual
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Enginyeria Química
Coordinador/a
UBIEDO PEREZ, CATALINA
Adreça electrònica mariajose.figueras@urv.cat
m.salvado@urv.cat
christophe.bengoa@urv.cat
catalina.ubiedo@urv.cat
manuel.martos@urv.cat
Professors/es
FIGUERAS SALVAT, MARIA JOSEFA
SALVADÓ ARTELLS, MARÇAL
BENGOA ., CHRISTOPHE JOSÉ
UBIEDO PEREZ, CATALINA
MARTOS CARMONA, MANUEL
Web
Descripció general i informació rellevant La higiene és una disciplina amb l'objectiu de la prevenció de malalties professionals. És per això, que la Higiene Industrial té com a objectiu identificar els possibles contaminants químics o biològics, i els sorolls, vibracions o radiacions que puguin presentar-se, per poder estimar posteriorment la magnitud de l'exposició i comparar-lo amb les normes legals existents que fixen els nivells d'exposició màxims admissibles o, si no amb els criteris de valoració en l'ús, i d'aquesta manera poder prioritzar les accions preventives a dur a terme., així com establir els programes de seguiment i control de l'exposició laboral a aquests agents químics, biològics i físics.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Professionalitzador
  AP1 Disposar dels coneixements tècnics suficients per identificar i avaluar els riscos laborals existents en una empresa i proposar les mesures necessàries per al control i reducció dels riscos detectats tenint en compte la legislació i normativa vigent en cada un dels temes relacionats.
  AP2 Identificar necessitats de formació, desenvolupar plans formatius i planificar, dissenyar i impartir les accions formatives necessàries per a la prevenció dels riscos laborals per part dels treballadors, la gestió de la prevenció a l'empresa i l'actuació davant d'una emergència.
  AP3 Desenvolupar la planificació de l'acció preventiva a l'empresa i implantar i mantenir sistemes per a la gestió i la promoció de la prevenció a l'empresa
  AP4 Fomentar conductes, hàbits, consums, estils de vida saludables i la participació activa dels treballadors com a protagonistes de la seva salut, així com la cultura preventiva a l'empresa i la creació d'entorns saludables.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Professionalitzador
  BP2 Resoldre problemes complexos relacionats amb la prevenció del Risc en contextos d'innovació i multidisciplinaris.
  BP3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu, en l'avantguarda del camp de la prevenció
  BP4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
  BP5 Intercanviar i integrar informacions amb equips multidisciplinari i exercir una prevenció de riscos laborals d'acord amb criteris ètics.
  BP6 Comunicar-se adequadament amb els treballadors i amb els seus representants i relacionar-se amb altres tècnics i altres agents tècnics i de gestió de l'empresa amb competències en condicions de seguretat i salut en el treball
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Professionalitzador
  CP3 Gestionar la informació i el coneixement.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Definir els conceptes bàsics de la Higiene Industrial AP1
AP2
AP3
AP4
BP5
Identificar les funcions generals i específiques del professional de la prevenció i especialment al camp de la Higiene Industrial AP1
AP2
AP3
AP4
BP3
BP4
Identificar el agents contaminants al ambient laboral que poden provocar una malaltia i avaluar el risc AP1
AP2
AP3
AP4
BP3
BP5
CP3
Conèixer els equips que s'empren per a les avaluacions específiques de riscos higiènics i les metodologia de mesurament i quantificació AP1
AP2
AP3
BP4
Conèixer els referents que hi ha, com legislació i normes tècniques i la seva aplicació a les evaluacions AP1
AP2
AP3
AP4
BP2
BP3
BP4
BP5
BP6
Conèixer els mètodes de control del risc: Mitjans de protecció col·lectiva i individual AP1
AP2
AP3
AP4
BP2
BP3
BP4
BP5
BP6

Continguts
Tema Subtema
1. Bases estadístiques
2. Higiene industrial. Conceptes i objectius. Normativa legal específica
Higiene Industrial. Agents Biològics 3. Higiene industrial - Agents Biològics
4. Higiene industrial - Agents Biològics: Efectes, avaluació i control
Higiene Industrial. Agents Físics 5. Higiene Industrial - Agents Físics. Característiques, efectes, avaluació i control
6. Higiene Industrial - Agents Físics: Soroll i vibracions
7. Higiene Industrial - Agents Físics: Radiacions no ionitzants
8. Higiene Industrial - Agents Físics: Ambient tèrmic
Higiene Industrial. Agents Químics 9. Higiene Industrial - Agents Químics. Toxicologia laboral
10. Higiene Industrial - Agents Químics: Evaluació de la exposició
11. Higiene Industrial - Agents Químics: Control de la exposició

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Pràctiques a través de TIC
5 0 5
Sessió Magistral
62 35 97
Treballs
20 20 40
 
Atenció personalitzada
4 0 4
 
Proves mixtes
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encamindes a pendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l'assignatura
Pràctiques a través de TIC Respondre qüestionari previ a la classe presencial
Sessió Magistral Presentació dels pincipals continguts de l'assignatura i que el alumne ha treballat prèviamente.
Treballs Exercicis lliurats mitjançant la plataforma virtual del curs a Moodle
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Pràctiques a través de TIC
Descripció
L'alumne es posarà en contacte amb el professor a través del correu electrònic (no emprar el Moodle)

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques a través de TIC Cumplimentació del test previ la classe presencial.
És obligatòria la seva resolució
20%
Proves mixtes Prova pressencial al final de l'assignatura 50%
Altres

Exercici lliurat mitjançant la plataforma virtual Moodle. És obligatòria la seva resolució.

30%
 
Altres comentaris i segona convocatòria


Convocatòria única (no hi ha recuperació). En la prova presencial cal obtenir un mínim de 3,5 / 10


Fonts d'informació

Bàsica

La bibliografia es relaciona en el Moodle i en els documents que es col · loquen en l'espai de l'assignatura

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent