DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura DRET DE LA CONTAMINACIÓ Codi 155081115
Ensenyament
Dret Ambiental (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Segon Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
CASADO CASADO, LUCÍA
Adreça electrònica aitana.delavarga@urv.cat
lucia.casado@urv.cat
Professors/es
DE LA VARGA PASTOR, AITANA
CASADO CASADO, LUCÍA
Web
Descripció general i informació rellevant Règim jurídic de la contaminació.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Comprensió de la incidència dels mecanismes d'articulació de les polítiques ambientals i de la incidència del dret en el seu desenvolupament
  AC2 Ordenació i sistematització de les fonts del dret ambiental
  AC3 Adquisició de consciència del caràcter interdisciplinar dels problemes que es plantegen en dret ambiental
  AC4 Capacitat de tractament de les fonts i presa de consciència de la seva vinculació amb aspectes extrajurídics
  AC5 Desenvolupament del llenguatge d'especialitat i aplicació d'aquest a les diverses modalitats del discurs
  AC7 Capacitat d'interpretació i utilització dels texts jurídics
  AC9 Capacitat d'obtenir informació jurídica rellevant en tots els suports
  AC11 Capacitat d'utilitzar els coneixements específics en contexts pluridisciplinars i cooperatius
  Professionalitzador
  AP1 Capacitat d'intervenció i gestió de conflictes d'interessos en l'àmbit del dret ambiental
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC3 Resoldre problemes de manera efectiva
  BC4 Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a la seva àrea específica
  BC7 Compromís amb l'entorn social
  BC9 Treballar en equip i gestionar equips
  BC10 Assertivitat. Comunicar de manera clara i sense ambigüitats tant a audiències expertes com no expertes
  BC12 Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat
  BC13 Sensibilitat pel medi ambient
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1. Aprofundir en el coneixement del règim jurídic de la contaminació atmosfèrica, acústica, lumínica, electromagnètica i de sòls. AC1
AC2
AC5
AC7
AC9
AC11
2. Analitzar i avaluar l'adequació de les normes en l'àmbit del Dret de la contaminació. AC7
BC3
BC10
BC12
CC4
3. Prendre consciència de la interdisciplinarietat dels problemes ambientals. AC3
AC4
AC11
BC9
4. Prendre consciència de la dimensió internacional dels problemes ambientals. AC1
AC3
AP1
BC4
BC7
BC13
CC3

Continguts
Tema Subtema
Tema 1: Contaminación atmosfèrica Normativa aplicable: normativa internacional i comunitària. Normativa interna. Distribució de competències entre Estat, Comunitats Autònomes i Ens Locals. El règim jurídic de protecció de l'ambient atmosfèric. Intervenció i funcions de les Administracions Públiques. L'establiment de nivells de contaminació (d'emissió i d'immissió). Els sistemes de vigilància de la qualitat de l'aire. Els mecanismes preventius i els mecanismes de control de l'exercici de les activitats potencialment contaminadores de l'atmosfera. Els mecanismes de correcció i regeneració de l'aire.

El comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle: règim jurídic internacional i comunitari i règim intern. El Protocol de Kioto. La normativa europea. Anàlisi de la Llei 1/2005, de 9 de març, per la qual es regula el règim de comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle i la normativa de desenvolupament. El Pla Nacional d'assignació de drets d'emissió. Les autoritzacions d'emissió. El Registre Nacional de Drets d'Emissió. El règim sancionador.
Tema 2: Contaminació acústica El soroll i el seu tractament jurídic. La normativa europea: la Directiva 2002/49/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de juny de 2002, sobre avaluació i gestió del soroll ambiental.

La normativa interna. La distribució de competències entre Estat, Comunitats Autònomes i Ens Locals. La Llei estatal 37/2003, de 17 de novembre, del soroll. La Llei catalana 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica. Els mecanismes d'intervenció administrativa enfront de la contaminació acústica. Les mesures de qualitat acústica. Les mesures de prevenció i correcció. La inspecció i el règim sancionador. La tutela jurídica enfront de la contaminació acústica.

Especial referència al paper de les Administracions locals en matèria de soroll. Les competències locals. La responsabilitat dels municipis per la seva passivitat en el control de la contaminació acústica.
Tema 3: Contaminació lumínica La normativa aplicable i la distribució de competències entre Estat, Comunitats Autònomes i Ens Locals. La Llei catalana 6/2001, de 31 de maig, d'ordenació ambiental de la il·luminació per a la protecció del medi nocturn i el Decret 82/2005, de 3 de maig, pel qual s'aprova el seu Reglament de desenvolupament. Les ordenances locals.
Tema 4: Contaminació del sòl La normativa aplicable i la distribució de competències entre Estat, Comunitats Autònomes i Ens Locals. La declaració de sòls contaminats. El règim jurídic dels sòls contaminats. La recuperació dels sòls contaminats.
Tema 5: Contaminació electromagnètica La percepció social d'una nova forma de contaminació: la contaminació electromagnètica. L'avaluació i gestió de riscos. La intervenció administrativa sobre les instal·lacions per a antenes de base de telefonia mòbil. La intervenci administrativa sobre les emissions radioelèctriques.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
10 7 17
Presentacions / exposicions
6 30 36
Resolució de problemes, exercicis
3 9 12
Seminaris
3 3 6
 
Atenció personalitzada
3 0 3
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació general de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l’assignatura.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d’un tema concret o d’un treball.
Resolució de problemes, exercicis Formulació, anàlisi resolució i debat d’un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l’assignatura.
Seminaris Sessions en format reduït sobre qüestions particulars del programa, d'especial interès, amb un rol actiu de l'alumne

Atenció personalitzada
 
Presentacions / exposicions
Resolució de problemes, exercicis
Descripció
Temps que el professor reserva a cada alumne per resoldre dubtes de forma individualitzada i presencial. Algunes hores presencials de l'assignatura, com consta a la planificació, es destinaran a sessios de tutoria amb els alumnes per facilitar un entorn acadèmic guiat. Concretament, es realitzaran sessions de tutoria periòdiques amb els alumnes per guiar la realització i posterior exposició per part de l'alumne/a de presentacions i exposicions orals, a partir de l'elaboració d'un estudi rigorós sobre una temàtica ambiental relacionada amb l'assignatura. Així mateix, es podran aprofitar aquestes sessions de treball guiat, per plantejar qüestions referents als exercicis pràctics que hauran de realitzar els alumnes i preparació de seminaris. També es realitzaran tutories amb els alumnes fora d'hores de classe, en l'horari d'atenció fixat per la professora de l'assignatura.

Avaluació
  Descripció Pes
Presentacions / exposicions Realització de presentacions i exposicions orals per part de l'alumne/a sobre un tema relacionat amb l'assignatura que l'estudiant hagi escollit (prèvia presentació escrita). Aquest treball es podrà fer en grup (màxim 2 alumnes). S’avalua el contingut, les fonts i l’exposició oral i escrita. 75%
Resolució de problemes, exercicis Anàlisi i resolució de casos, exercicis relacionats amb la temàtica de l'assignatura. S'avalua el contingut, les fonts utilitzades, l'argumentació jurídica... 25%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Amb caràcter general, se seguirà un sistema d'avaluació continuada. Es prescindirà de la realització d'examen de l'assignatura i s'avaluaran els coneixements dels alumnes a partir de la realització de presentacions i exposicions orals d'un tema ambiental concret i la resolució de casos pràctics. Per tal de seguir aquest sistema d'avaluació continuada, és imprescindible l'assistència, com a mínim, a un 80% de les classes a l'aula ordinària. Els alumnes que no segueixin o no superin el sistema d'avaluació continuada hauran de realitzar, en primera convocatòria, un examen final de l'assignatura, que constarà de tres preguntes de desenvolupament sobre el programa de l'assignatura. En segona convocatòria, l'avaluació també es farà mitjançant un examen d'aquestes característiques.


Fonts d'informació

Bàsica

ALENZA GARCÍA, F. J., Manual de Derecho Ambiental , Universidad Pública de Navarra, Pamplona, 2001.

BETANCOR RODRÍGUEZ, A., Instituciones de Derecho Ambiental, La Ley, Madrid, 2001.

HUERTA HUERTA, R. y HUERTA IZAR DE LA FUENTE, C., Tratado de Derecho Ambiental, tomos I y II, Bosch, Barcelona, 2000.

LASAGABASTER HERRARTE, I. (dir.), Derecho Ambiental. Parte Especial, Instituto Vasco de Administración Pública, Oñati, 2004.

LAVILLA RUBIRA, J. J. y MENÉNDEZ ARIAS, M. J., Todo sobre el medio ambiente, Praxis, Barcelona, 1996.

LOZANO CUTANDA, B., Derecho ambiental administrativo, 6ª edición, Dykinson, Madrid, 2005.

MARTÍN MATEO, R., Manual de Derecho Ambiental, Thomson-Aranzadi, Madrid, 2003.

ORTEGA ÁLVAREZ, L. (dir.), Lecciones de Derecho del Medio Ambiente, 4ª edición, Valladolid, Lex Nova, 2005 [1998].

Complementària


ALONSO GARCÍA, M. C., El régimen jurídico de la contaminación atmosférica y acústica, Marcial Pons, Madrid, 1995.

ALONSO GARCÍA, M. C., “La responsabilidad patrimonial de los municipios ante su pasividad en el control del ruido”, en Justicia Administrativa, núm. 23, 2004.

ALONSO IBÁÑEZ, Mª R., Suelos contaminados, prevención y reparación ambiental, Civitas, Madrid, 2002.

ÁVILA ORIVE, J. L., El suelo como elemento ambiental. Perspectiva territorial y urbanística, Universidad de Deusto, Bilbao, 1998.

ARANA GARCÍA, E. y TORRES LÓPEZ, M. A. (coords.), Régimen jurídico del ruido. Una perspectiva integral y comparada, Comares, Granada, 2004.

CALVO CHARRO, M. “Contaminación de suelos y desertización en España. (Un análisis global de la situación jurídica)”. Revista de Derecho Urbanístico y Medio Ambiente, Núm. 167, 1999, pp. 143-178.

CALVO CHARRO, M., “La contaminación lumínica. La protección del cielo oscuro”, en su obra Escritos de Derecho Ambiental, Tirant lo Blanch, Valencia, 2003, pp. 23-78.

CALVO CHARRO, M., “El derecho a ver las estrellas. Análisis de la contaminación lumínica desde una perspectiva jurídica”, en Revista de Derecho Urbanístico y Medio Ambiente, núm. 187, 2001.

CAMPINS ERITJA, M., “La acción internacional para reducir los efectos del cambio climático: el Convenio Marco y el Protocolo de Kyoto”, Anuario de Derecho Internacional, vol. XV, 1999, pp. 71-113.

CANO MURCIA, A., Régimen jurídico de la contaminación acústica. Comentarios a la Ley 37/2003, de 17 de noviembre, del Ruido, Aranzadi, Pamplona, 2004.

CARCELLER FERNÁNDEZ, A., “La Ley de protección del ambiente atmosférico y las Corporaciones locales”, Revista de Estudios de la Vida Local, núm. 178, 1973, pp. 235-257.

CASADO CASADO, L., “La responsabilitat dels Ajuntaments per la seva passivitat en el control de la contaminació acústica”, SAM Revista, núm. 22, 2004, Diputación de Tarragona, pp. 18-21.

CASADO CASADO, L., “Els municipis enfront la nova normativa reguladora de la contaminació acústica”, SAM Revista, núm. 23, 2005, Diputación de Tarragona, pp. 21-25.

DE ANDRÉS ALONSO, F. L., El tratamiento administrativo de la contaminación acústica, La Coruña, Publicaciones del Valedor do Pobo, 2003.

DE GUAYO CASTIELLA, I. y DOMINGO LÓPEZ, E., “El Protocolo de Kioto y su implementación en España. Régimen jurídico de las energías renovables y de la cogeneración eléctrica como instrumento de lucha frente al efecto invernadero”, Revista de Estudios Locales (CUNAL), núm. Extraordinario, julio 2001, pp. 71-87.

DOMINGO SOLANS, E., “A la búsqueda del nivel óptimo de contaminación: Comentarios a la Ley de protección del ambiente atmosférico”, Revista de Hacienda Pública Española, núm. 21, 1973, pp. 89-100.

FORTES MARÍN, A., “Reflexiones a propósito del futuro régimen europeo de intercambio de derechos de emisión de gases de efecto invernadero”, en Revista Aranzadi de Derecho Ambiental, núm. 5, 2004.

FORTES MARÍN, A., voz “Comercio de derechos de emisión de GEI, régimen europeo y transposición a España”, en Diccionario de Derecho Ambiental, dirigido por ALONSO GARCÍA, E. y LOZANO CUTANDA, B., IUSTEL, Madrid, 2005.

HERNÁNDEZ CORCHETE, J. A., “Hábitos energéticos en el horizonte del desarrollo sostenible. Una panorámica de los esfuerzos por invertir la tendencia de emisión de GEI como medio de atajar el preocupante proceso de cambio climático”, en Desarrollo sostenible y protección del medio ambiente, dirigido por PIÑAR MAÑAS, J. L., Civitas, Madrid, 2002.

HERNÁNDEZ CORCHETE, J. A., voz “Convenio Marco de las Naciones Unidas sobre Cambio Climático y Protocolo de Kioto”, en Diccionario de Derecho Ambiental, dirigido por ALONSO GARCÍA, E. y LOZANO CUTANDA, B., IUSTEL, Madrid, 2005.

LOPERENA ROTA, D., “Tratamiento jurídico de la protección de la atmósfera”, Revista Española de Derecho Administrativo, núm. 81, 1994, pp. 83-101.

LÓPEZ RAMÓN, F., “Régimen jurídico de la protección del aire”, Revista Española de Derecho Administrativo, núm. 84, 1994, pp. 533-551.

LÓPEZ RAMÓN, F., “Régimen jurídico de protección de la atmósfera”, a l’obra col·lectiva coordinada per José ESTEVE PARDO, Derecho del Medio Ambiente y Administración Local, 2ª edició (1ª en la Fundació), Fundació Democràcia i Govern Local, Barcelona, 2006, pp. 655-675

LÓPEZ RAMÓN, F., “La ordenación del ruido”, en Revista de Administración Pública, núm. 157, 2002.

LOZANO CUTANDA, B., “La evolución de la normativa comunitaria sobre ruido: hacia un planteamiento común europeo de la lucha contra la contaminación acústica”, en Revista Interdisciplinar de Gestión Ambiental, núm. 6, 2004.

LOZANO CUTANDA, B. (dir.), Comentario a la Ley del Ruido. Ley 37/2003, de 17 de noviembre, Thomson-Civitas, Madrid, 2004.

MARTÍ MARTÍ, J., “Comentarios a la Ley 37/2003, del ruido, y al nuevo marco de protección frente a la contaminación acústica”, en Diario La Ley, núm. 5970, 8 de marzo de 2004.

MARÍN CASTÁN, F. (dir.), La tutela judicial frente al ruido, Cuadernos de Derecho Judicial, Consejo General del Poder Judicial, 2002.

MARTÍN MATEO, R., “La Administración de la atmósfera”, Revista Española de Derecho Administrativo, núm. 7, 1975, pp. 551-571.

MARTÍN MATEO, R., “El derecho a la atmósfera”, Revista de Administración Pública, núm. 121, 1990, pp. 89-148.

MARTÍN-RETORTILLO BAQUER, L., “Medio ambiente sonoro”, a l’obra col·lectiva coordinada per José ESTEVE PARDO, Derecho del Medio Ambiente y Administración Local, 2ª edició (1ª en la Fundació), Fundació Democràcia i Govern Local, Barcelona, 2006, pp. 481-494.

MIGUEL GARCÍA, P., “El tratamiento de la contaminación atmosférica y acústica en el Derecho español”, Documentación Administrativa, núm. 179, 1978, pp. 129-158.

NÚÑEZ VALLS, J. M. i RAMÍREZ SIERRA, J. A. “La responsabilidad en la contaminación de suelos: el sistema norteamericano creado en la CERCLA”, Revista de Derecho Ambiental, núm. 24, 2002, pp. 49-93.

PÉREZ MARTOS, J., Ordenación jurídica del ruido, Madrid, Montecorvo, 2003.

ROMERO HERNÁNDEZ, F., “Urbanismo y contaminación acústica (con especial referencia a establecimientos recreativos y de ocio) ” (I) y (II), en Actualidad Administrativa, núms. 13 y 14, abril de 1992, págs. 139-158.

SÁNCHEZ GOYANES, E., “La contaminación acústica: nuevas perspectivas desde el Derecho Comunitario”, en Noticias de la Unión Europea, núm. 190, noviembre de 2000.

SANTAMARÍA ARINAS, R. J., “La normativa estatal sobre campos electromagnéticos generados por estaciones radioeléctricas”, en Revista Aranzadi de Derecho Ambiental, núm. 2, 2003.

SANZ LARRUGA, F. J., La protección jurídica ante las radiaciones y la contaminación electromagnética, Aranzadi, Pamplona, 2004.

SANZ PÉREZ, D. C., La Administración local y la protección de la atmósfera, Cedecs, Barcelona, 1999.

SANZ RUBIALES, I., “Régimen jurídico administrativo de la restauración de suelos contaminados en el ordenamiento español”, Revista de Derecho Urbanístico y Medio Ambiente, vol. 37, 2003, núm. 205, pp. 145-184.

SOSA WAGNER, F., Las actividades molestas: en especial el ruido, Madrid, Tecnos, 1991.

TORNOS MAS, J., “Contaminación atmosférica”, en Derecho y medio ambiente, CEOTMA-MOPU, Madrid, 1981, pp. 427-439.

URIARTE RICOTE, M., “Contaminación acústica”, en la obra dirigida por LASAGABASTER HERRARTE, I., Derecho Ambiental, Instituto Vasco de Administración Pública, Oñati, 2001.

YABAR STERLING, A., “La aplicación de los mecanismos de flexibilidad derivados del Protocolo de Kyoto para mitigar los efectos del cambio climático. Balance de la situación en el mundo, en la Unión Europea y en España”, en Noticias de la Unión Europea , núm. 193, 2001.

Altres recursos:

Documentació i bases de dades jurídiques.

Webs ambientals.

Revistes:

-Ecoiuris. La Ley

-Medio ambiente y Derecho. Environtamental&Law. Revista Electrónica de Derecho Ambiental (http://www.cica.es/aliens/gimados/juri1.html). Universitat de Sevilla.

-Revista Aranzadi de Derecho Ambiental.

-Revista de Derecho Urbanístico y Medio Ambiente.

-Revista de Derecho Ambiental.

-Revista de la Asociación de Derecho Ambiental Español.

-European Environmental Law Review.

-Harvard Law Review. Environmental Law.

-Rivista Giuridica dell'Ambiente.

-Revue Juridique de l'Environnement.

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
INTRODUCCIÓ AL DRET AMBIENTAL SECTORIAL/155081109