DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) HISTÒRIA I ANTROPOLOGIA Codi 14224120
Ensenyament
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
Adreça electrònica victoria.arija@urv.cat
rafaeljuan.balanza@urv.cat
jordi.salas@urv.cat
cristina.bedmar@urv.cat
estefania.aparicio@urv.cat
gemma.flores@urv.cat
Professors/es
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
BALANZA ROURE, RAFAEL JUAN
SALAS SALVADÓ, JORGE
BEDMAR CARRETERO, CRISTINA
APARICIO LLOPIS, ESTEFANIA
FLORES MATEO, GEMMA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Història de la alimentació L’alimentació dels nostres ancestres. L’alimentació i la dietètica en la cultura egípcia. L’alimentació y la dietètica en la Grècia clàssica. L’alimentació dels pobles pre romans a la península ibèrica. L’alimentació y la dietètica en l’antiga Roma. L’alimentació cristiana en l’Occident durant l’Edat Mitja, la dietètica i ell simbolisme dels aliments. Alimentació, dietètica i nutrició a l’al-Andalus. Flux d’aliments entre continents: la primera globalització.
Història de les hambrunes. Els trastorns del comportament alimentari a través de la història. L’obesitat a través de la història. Història de la deficiència del iode. Història de les vitamines. Història de l’alimentació infantil. Història de metabolisme energètic i proteic. Història de la conservació dels aliments. L’alimentació i la nutrició contemporànies: realitat i futur. Història de la dietètica i la nutrició al nostre país i al mon. Problemes alimentaris del futur.

1.- Interculturalitat 1. Evolució de l’alimentació humana. Conceptes d’alimentació, nutrició i cultura Problemes ambientals i producció d’aliments.

2. Hàbits alimentaris. Orígens. Funcions terapèutiques i religioses dels aliments. Noves tendències en els hàbits alimentaris. La McDonalització del món.

3. Característiques nutritives relacionades amb la salut i altres cultures. Diferències entre els països desenvolupats i els països en vies de desenvolupament. Fam i malnutrició. Dietes i règims dietètics. L’estigma de l’obesitat. Trastorns de la conducta alimentària: l’ideal prim.

4. El procés migratori i l’alimentació. Impacte de la immigració sobre canvis en patrons alimentaris i les seves repercussions sobre la salut. Patrons alimentaris tradicionals en els països d’origen dels principals col•lectius d’immigrants que es troben en Espanya: Marroc, Senegal, Filipines, Xina, Pakistan i República Dominicana. Adaptacions en els països d’acollida.
L'alimentació: un fenomen biocultural 1. ¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. De les relacions entre la naturalesa i la cultura
1.1. La paradoxa de l'omnívor: neofilia-neobofia
1.2. La diversitat dels models alimentaris
1.3. La cultura alimentària: aliments, àpats i cuines
1.4.Comestible, no comestible: preferències i aversions alimentàries

2. Usos atribuïts als aliments: les funcions sòcioculturals de l'alimentació
2.1. Prestigi, estatus i diferenciació social
2.2. Intercanvi, comensalitat i reciprocitat
2.3. Ritualització i festes
2.4. Alimentació, comunicació i identitat
Maneres de fer, maneres de pensar, maneres de menjar 1.- Factors condicionants dels comportaments alimentaris
1.1. Factors ecològics i tecnològics, econòmics, polítics i ideològics
1.2. Religions i tabús alimentaris
2.- Influència de les variables sòciodemogràfiques en els comportaments alimentaris
2.1. Classe social, edat, gènere, estructura familiar, activitat professional, hàbitat, origen ètnic
Tendències en l'alimentació contemporània 1. La industrializació de l'alimentació: de la cuina a la fàbrica
1.1. La transformació de la cadena alimentària: producció, transformació, distribució i consum
1.2. Canvis socials, canvis alimentaris
2. Caracterització del sistema alimentari modern: aspectes positius i negatius
1. La globalització culinària: ¿macdonalització i/o cuines ètniques?
2. La diversitat de l’oferta alimentària: entre els aliments-serveis i els productes de la terra
3. La desestructuració dels comportaments alimentaris
4. Maneres de menjar avui: el cas de la societat espanyola
Seguretat i inseguretat alimentària al món 1. Fam i pobresa a les societats contemporànies
2. Definició del problema: dades i xifres
3. Teories i mites sobre la fam
Alimentació, cos i cultura 1. Evolució de les imatges culturals del cos: una anàlisi transcultural
1.1. L'ideal de la primor: de l'excepció a la generalització
1.2. L'estigmatizació social de l'obesitat

2. La incidència dels factors socioculturals en els transtorns de la conducta alimentària
2.1. Evolució de les interpretacions sobre l’anòrexia nerviosa
2.2. Els TCA com a trastorns culturals
Seminaris

Evolució dels problemes alimentaris al món a traves de la història.
Història de la dietètica i la nutrició al nostre país.
Història de la dietètica i la nutrició en els darrers 50 anys al mon.
Problemes alimentaris en el futur: Paper del dietista nutricionista.
Plantejament del tema a treballar en grup en relació a la basant històrica.



Pràctiques Resolució del quadern de pràctiques sobre texts seleccionats amb preguntes sobre aspectes històrics, antropològics i de interculturalitat .
Treball en grup dels tema plantejat als seminaris.
Presentació i defensa dels resultats del treball en grup.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A36
B5
B8
B10
32 64 96
Seminaris
A36
B5
B8
B10
8 16 24
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A36
B5
B8
B10
14 36 50
Atenció personalitzada
A36
B5
B8
B10
1 0 1
 
Proves orals
A36
B5
B8
B10
2 0 2
Proves de desenvolupament
A36
B1
B2
B3
B4
B5
B7
B8
B6
B10
C1
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Exposició de l'assignatura
Sessió Magistral Explicació teòrica d'alguns temes a tota la classe
Seminaris Sessions de treball en grups intermitjos de 40 alumnes aproximadament.
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Sessions de treball en grups petits de 20 alumnes aproximadament, on es treballarà el desenvolupament dels aspectes històrics, antropologics i culturals d'un tema comú.

Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si es necessari. També poden fer consultes els dilluns de 13-15h en el despatx del professor.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A36
B5
B8
B10
Exàmen escrit 45%
Seminaris
A36
B5
B8
B10
Avaluació continuada i examen escrit.
Es considera necessària l'assistència al 90% de les pràctiques.
5%
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A36
B5
B8
B10
L’avaluació es realitzarà mitjançant un treball en grup que s’haurà d’exposar oralment.

Es considera necessària l'assistència al 90% de les pràctiques.
50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En l'examen escrit s'ha d'obtenir com a mínim 2punts dels 4,5 possibles per fer promig amb la part pràctica. S'aprova amb el 50% del màxim possible.


Fonts d'informació

Bàsica

· Contreras J., Gracia M., 2005. Alimentación y Cultura. Perspectivas antropológicas. Ed. Ariel.

· Germov J, Williams L. A., 1999. Sociology of food and nutrition. The Social Appetite . Ed. Oxford University Press. UK

· Harris M., 1985. Bueno para comer. Ed. Alianza (España).

· Serra Majem L, Aranceta Bartrina J., 2006. Nutrición y Salud Pública . 2ª Edición. Ed. Masson. Barcelona.

. Jordi Salas-Salvado (Editor), Pilar Garcia-Lorda (Editor), Jose M. Sanchez Ripolles (Editor).  La alimentacion y la nutricion a traves de la historia (Spanish Edition). Publisher: Editorial Glosa, S.L.  ISBN: 8474292573   Edition: Hardcover; 2005-12-01

 

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent