DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) CULTURA VITIVINÍCOLA Codi 19214127
Ensenyament
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Quart Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MAS BARON, ALBERTO
Adreça electrònica albert.mas@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
Professors/es
MAS BARON, ALBERTO
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripció general i informació rellevant Relació i impacte de la vitivinicultura amb la societat: Aspectes històrics, econòmics, ambientals i socio-sanitaris

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Aspectes històrics de l'enologia
Vi i salut Introducció general. Metabolisme de l'alcohol.
Metabolisme i efectes perjudicials d'alguns compostos secundaris
Efectes positius. Compostos antioxidants
Vi i medi ambient Control i tractament de residus
Pràctiques enològiques i vitícoles i la seva relació amb el canvi climàtic: Petjada de carboni
Vi i gastronomia
Geografia vitivinícola Visió general. Aspectes econòmics i comercials.
Coneixement del principals països productors:
Espanya, Itàlia i França.
Altres països productors europeus
Nous països productors: Austràlia, Xile, Argentina i Sudàfrica.
La professió d'enòleg

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
A15
15 22.5 37.5
Pràctiques a laboratoris
A8
A15
30 22.5 52.5
Presentacions / exposicions
B4
B6
C2
C3
C4
15 15 30
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves mixtes
C3
C4
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Desenvolupament de l'assignatura. Assignació de les tasques a realitzar.
Sessió Magistral Conceptes bàsics de l'assignatura: Història, tractament de residus, Nocions generals zones vitivinícoles, etc...
Pràctiques a laboratoris Sessions comentades de tast. Anàlisi del metabolisme de l'etanol.
Presentacions / exposicions Presentacions individualitzades de zones específiques. Presentacions de vins

Atenció personalitzada
Descripció
Tutories individuals per tractar temes de treball de l'assignatura.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A8
A15
Exàmens periòdics (6, amb una avaluació de 5 punts cadascun) 30%
Pràctiques a laboratoris
A8
A15
Avaluació mitjançant participació a les pràctiques 35%
Presentacions / exposicions
B4
B6
C2
C3
C4
Anàlisi de les exposicions que hagi de fer l'alumne al llarg del curs. 35%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

El curs es planifica en forma d'avaluació continuada. Aquells alumnes que , pels motius que siguin no pugui assistir de forma habitual a classe, haurà de fer les exposicions indicades en el moment que li pertoqui (35%) i d'altra banda una avaluació global pel restant 65% en segona convocatòria.


Fonts d'informació

Bàsica

Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993.

Bujan, J. La Guía de la nueva cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004.

Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous Science, Barcelona, 2001

Butlletí anual O.I.V.

Chiras D. Environmental Science. A framework for Decision Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA, 1988.

Ciurana, J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980

Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003 (serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003.

Garcia M.J., J.L. Aleixandre. Tratamiento y depuración de efluentes en enología. Vitivinicultura, 1-2, 1993.

Giralt, E. Vinyes i vins: Mil anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993.

Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana. CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995

Hubrecht Duijker. Atlas de los vinos de España. Ed. Plaja & Janés. Barcelona, 1992.

Rochard, J.. Los efluentes vinícolas. Técnicas de reducción de la carga contaminante. Revista Enologia de ACE, 4art trimestre 1994.

Umwin, T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001

Vallee, B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263: 56-61, 1998.

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL I/19214113
VITICULTURA/19214107
ANÀLISI SENSORIAL I/19214114
ENOLOGIA GENERAL II/19214115
PRÀCTIQUES INTEGRADES D'ENOLOGIA/19214117
PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA/19214110
ANÀLISI SENSORIAL II/19214116
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent