Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997) |
Assignatures |
ARBORICULTURA MEDITERRÀNIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2006_07 |
Assignatura | ARBORICULTURA MEDITERRÀNIA | Codi | 19031206 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1er | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
6 | 4.5 | 1.5 | Optativa | Segon |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
BLOC 1: MORFOLOGIA, FISIOLOGIA I ECOLOGIA DE L’ARBRE FRUITER. | Tema 1: Introducció: Definició. Classificació botànica. Tema 2: El sistema radicular. Les micorrizes. La part aèria: l’esquelet: tronc i ramificacions. Borrons. La copa: rames, fulles, flors, fruits i llavors. El creixement de la part aèria. Tema 3: Els cicles vegetatiu i reproductor. Els estadis fenològics. Fases de la vida d’un arbre. El procés de la floració: inducció i diferenciació floral, esporogènesis, pol.linització i fecundació. L’esterilitat. El procés de la fructificació: desenvolupament i maduració del fruit. La partenocarpia. Les anyades. Els fitoreguladors. Tema 4: Factors climàtics: temperatures hivernals, primaverals i estivals; pluviometria, insolació i vent. Factors edàfics: limitacions físiques del sòl: profunditat i permeabilitat; limitacions químiques: calcària activa, pH, salinitat i fertilitat. |
BLOC 2: REPRODUCCIÓ, PLANTACIÓ I TÈCNIQUES DE CONREU. | Tema 5: Reproducció via sexual de fruiters: llavor. Multiplicació via asexual o vegetativa: estaques, capficats, micropropagació. L’empelt. La millora vegetal. Tema 6: La plantació: preparació del terreny. Esmenes i adobats en fondària. El marc de plantació. La plantació. Les tècniques de conreu: sistemas de reg i de manteniment del sòl. Tema 7: La poda: objectius i principis. Tipus de poda. Operacions principals i complementàries. Èpoques de realització. Poda de neteja. Poda de formació: sistemes de formació. Poda de fructificació dels fruiters de pinyol. |
BLOC 3: EL GARROFER. | Tema 8: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques del garrofer. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal. Tema 9: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització. Tema 10: Plagues i malalties. |
BLOC 4: L’OLIVERA. | Tema 11: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’olivera. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal. Tema 12: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització. Tema 13: Plagues i malalties. |
BLOC 5: L’AVELLANER. | Tema 14: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’avellaner. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal. Tema 15: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització. Tema 16: Plagues i malalties. |
BLOC 6: L’AMETLLER. | Tema 17: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques de l’ametller. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal. Tema 18: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització. Tema 19: Plagues i malalties. |
BLOC 7: EL PRESSEGUER. | Tema 20: Origen i zones de conreu. Característiques botàniques del presseguer. Cicle vegetatiu i reproductor. Ecologia. Material vegetal. Tema 21: Propagació. Plantació i tècniques de conreu. Recol•lecció. Processat i comercialització. Tema 22: Plagues i malalties. |