Infermeria (2002) |
Assignatures |
NUTRICIÓ I DIETÈTICA EN INFERMERIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2006_07 |
Assignatura | NUTRICIÓ I DIETÈTICA EN INFERMERIA | Codi | 18031018 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1er | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
6 | 4.5 | 1.5 | Troncal | Primer | Primer |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1 Introducció a l’alimentació i nutrició |
Història de l’alimentació i la seva relació amb els comportaments alimentaris. Evolució dels hàbits alimentaris. Anàlisi de l’alimentació en el nostre país. Els canvis alimentaris en els segle XXI i repercussions en la salut. Importància social de l’alimentació. El comportament alimentari. Alimentació i salut comunitària. |
Tema 2 Bases de la nutrició |
Concepte, tipus i funció dels nutrients. Necessitats i recomanacions nutricionals. Metabolisme energètic. Càlcul de les necessitats energètiques de la persona. |
Tema 3 Grups d’aliments |
Concepte i classificació. Necessitats dels principis immediats, vitamines, minerals i aigua. Proporció en la dieta equilibrada. Requeriments necessaris recomanats. |
Tema 4 Alimentació equilibrada |
Equilibri nutritiu i alimentari Característiques de la dieta equilibrada. Taula de composició dels aliments: manejament i utilització. Sistema de racions. Dieta mediterrània. La preparació culinària i el valor nutritiu dels aliments. Preparació de menús per a una família tipus. |
Tema 5 Alimentació equilibrada al llarg del cicle vital |
Alimentació durant l’embaràs i l’alletament. Alimentació en la infància. Alimentació en l’adolescència. Alimentació en l’adult. Alimentació en la vellesa. Alimentació en el treball. Alimentació en l’esport. Consell alimentari. |
Tema 6 Valoració de l’estat nutricional |
L’entrevista. L’exploració física. Avaluació clínica i bioquímica de l’estat nutricional. Riscs d’alteracions nutricionals. Obesitat i malnutrició. Al•lèrgies i intolerància alimentària. |
Tema 7 Introducció a la dietoteràpia |
Dietoteràpia. Conceptes generals. Dieta basal. Tipus de dietes. Elaboració d’una dieta. Recomanacions dietètiques. Cuidatge nutricional en la persona malalta. Cuidatge nutricional en la persona hospitalitzada, i tipus de dietes. Dietes enfront dèficits nutricionals. Dietes terapèutiques enfront malalties: digestives, cardíaques, respiratòries, cirurgia, càncer, estrès físic... Dietes amb finalitats exploratòries. |
Tema 8 Tipus d’alimentació |
Nutrició enteral Nutrició parenteral Indicacions, tipus, preparació, administració, complicacions, cuidatges d’infermeria... |
Tema 9 Higiene alimentària |
Alteració no desitjada dels aliments. Toxiinfeccions alimentàries. Manipulació, conservació i preparació dels aliments. |
Tema 10 Formes alternatives d’alimentació |
Nous avenços en alimentació. Innovació alimentària. Aliments amb propietat saludables. Productes per a l’alimentació especial. Suplements alimentaris. Edulcorants naturals i artificials. Dietes alternatives. |