2008_09
Guia docent 
Facultat de Lletres
A A 
català 
 
 
Antropologia Urbana (2006)
 Assignatures
  TREBALL I SOCIETAT EN EL POSTINDUSTRIALISME
   Continguts
Tema Subtema
1.- El sistema econòmic i el naixement de l'antropologia econòmica. El camp d'estudi de l'antropologia econòmica. 1.2.- Què és l'Antropologia Econòmica? Els factors del tardà enlairament de l'Antropologia Econòmica . Necessitat i objecte d'estudi de l'Antropologia Econòmica: antropologia, història, economia i sociologia.
1.2.- El formalisme i les nocions de maximització i escassetat. El formalisme i la qüestió de la universalitat i aplicabilitat transculturalde la teoria econòmica.
1.3. - La concepció sustantivista de l'econòmic. Escassetat i elecció des del sustantivisme. La incrustació de l'economia en la societat. Els mecanismes d'integració econòmica: reciprocitat, redistribució i mercat. La polèmica entre formalistes i sustantivistes en antropologia.
1.4. - Mode de producció i formació econòmica i social: aportacions de l'antropologia marxista. Economia i sistemes econòmics: el protagonisme de la producció. Les aproximacions marxistes en la teoria antropològica.
1.5. - L'ecologia cultural i els estudis tecnoeconómics. Trajectòria històrica de l'ecologia cultural: neoevolucionisme, neofuncionalismo i anàlisis processuals. La noció d'estratègia adaptativa i els processos de canvi.
2.- Industrialització i economia capitalista. Els procesos de transició social. Adaptacions, dependència i desestructuració de les economies de subsistència. Imperialisme, colonialisme i globalització 2.1- L'expansió del capitalisme i el seu impacte en la formació dels països postcolonials.
2.2. - L'anàlisi dels processos de transició social i la desestructuració de li economies de subsistència.. Apropiació de territoris i domini, expulsió o extermini dels pobles "primitius". El treball|feina com a mercaderia: els mercats de treball, el desarrelament social i les grans migracions.
2.3. - El concepte de "tercer món". El postcolonialisme i el discurs del desenvolupament. Primeres articulacions teòriques: la modernització. Critiques a l'evolucionisme i etnocentrisme del model. Nous models: El subdesenvolupament va començar a Europa la desigualtat
2.4. - El discurs de la globalització.. Consideracions generals sobre la Globalització. Contradiccions entre el progrès tecnicocientífic i la creixent desigualtat. La globalització: esdevenir i característiques actuals. Els elements claus de la globalització. Formis i contradiccions de la globalització.
3.- De l'antropologia aplicada a l'antropologia del desenvolupament. Els nous enfocaments de la noció de desenvolupament: economia, ecologia, cultura i participació de la població. 3.1.- El desenvolupament històric i les fases de l'antropologia aplicada. L'antropologia i l'encontre|trobada colonial. Antropologia i planificació social. Antropologia aplicada i antropologia pràctica.
3.2. - El naixement de l'antropologia del desenvolupament com a especialitat. Elconcepte de desenvolupament. La dimensió cultural del desenvolupament. Les polítiquesi li estratègies del desenvolupament local: el nou paper del patrimoni
3.3. - La desigualtat Nord-Sud. Límits i contradiccions de la cooperacióamb el Tercer Món. . Les ONGs com a actors socials: una alternativa enneoliberalisme?
3.4. - Desenvolupament sostenible. La perspectiva de l'Ecologia política. Ecologia idesenvolupament :revolució verda vs. agroecologia.