Enologia (2003) |
Assignatures |
ENGINYERIA ENOLÒGICA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2009_10 |
Assignatura | ENGINYERIA ENOLÒGICA | Codi | 19042008 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2on | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
4.5 | 4.5 | 0 | Troncal | Segon | Primer |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. | Composició del raïm. Densitat del raïm. Classificació del most. Rendiments de l’operació d’extracció: Raïm/most/vi. Paràmetres químics i físics del most. Paràmetres químics i físics del vi. |
TEMA 2: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (I). | Sistemes de transport del raïm. Tolves. Vis sens fi. Cintes transportadores. Bombes de verema. Sistemes de trepitjat. Sistemes de derrapat. Transport de la verema: sencera, trepitjada, derrapada. |
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). | Estudi de l’operació de premsar. Tipus de premses. |
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). | Sistemes de neteja i filtració de mostos. |
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. | |
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. | El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica. |
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS | Introducció. Filtres. Tipus de filtracions. Equips de filtració: disseny i càlculs. |
TEMA 8: INSTAL.LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I T»CNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS. | Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric. Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins. Tècniques de dosificació del sulfurós. Tècniques de clarificació. Tècniques d’agitació i barreges. Equips per l’embotellat del vi. |