Enologia (2003) |
Assignatures |
BIOTECNOLOGIA ENOLÒGICA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2009_10 |
Assignatura | BIOTECNOLOGIA ENOLÒGICA | Codi | 19042211 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2on | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
4.5 | 3 | 1.5 | Optativa | Primer |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Introducció al temari |
- Biotecnologia: conceptes i introducció |
Taxonomia molecular vs. taxonomia clàssica | - Aprofundiment en els mètodes d'identificació i recompte de microorganismes a la indústria. Interacció entre els microorganismes durant les fermentacions alcohòlica i malolàctica. - Principals tècniques moleculars en l’estudi de llevats. Estudi del genoma de Saccharomyces: utilització de las bases de dades en internet. La era de la genómica y la proteómica. L’anàlisi funcional. |
Metabolisme i creixement | - Metabolisme i fisiologia molecular dels llevats. Les aturades de fermentació. - Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics per us en vinificació. - Importància de llevats i bacteris làctics a l’aroma del vi. Producció de metabolits indesitjables. |
Modificació genètica | - Mètodes clàssiques de manipulació genètica de microorganismes: mutagènesi i hibridacions - La tecnologia del ADN recombinant o enginyeria genètica. - Avenços en millora genètica de microorganismes. Possibles modificacions en llevats víniques. - Avenços en millora genètica de plantes. Disseny de varietats viniques. |