2010_11
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Medicina (1994)
 Assignatures
  APARELL LOCOMOTOR
   Continguts
Tema Subtema
HISTOLOGIA 1. Especialitzacions articulars. Articulacions: concepte, model histogenètic. Classificació histològica de les articulacions. Estudi histològic del disc intervertebral. Estructura microscòpica de les articulacions diartròtiques: cartílag articular, membrana sinovial, líquid sinovial, càpsula articular, lligaments, tendons. Histofisiologia articular: nutrició, mecanismes de reparació i envelliment del cartílag articular. Mecanismes de reparació d'estructures lligamentoses i tendinoses.


2. Ossos. Conceptes generals. Estudi especial de les cèl•lules del teixit ossi. Remodelació òssia. Mecanismes de reparació (fractures). Envelliment ossi i osteoporosi. Trasplantaments. Biòpsia òssia.
FISIOLOGIA
Programa de classes teòriques
1. Funcions genèriques dels ossos, dels músculs i de les articulacions. Tipus d'ossos. Grans sistemes musculars. Mecànica elemental del moviment humà. Tipus de fibres musculars.
2. Fonaments de la contracció muscular. Proteïnes contràctils. Sistema de la Troponina. El calci com a regulador de la contracció muscular. Dipòsits de calci a les cèl·lules de les fibres musculars. Calci i aportació energètica als diferents tipus de fibres musculars.
3. Homeòstasi mineral. El moviment humà com a triple conseqüència de la fisiologia del calci. Parthormona, vitamina D i calcitonina. Síntesi, secreció i accions. Homeòstasi mineral a d'altres espècies.
4. Teixit esquelètic. Formes dels dipòsits de calci esquelètic. Remodelació òssia. Efectes de les hormones de la homeòstasi mineral sobre les diferents poblacions de cèl·lules esquelètiques. Efectes d'esteroides sexuals i d'altres reguladors.
5. Les funcions dels teixits cartilaginós, esquelètic i musculars en les successives etapes de la vida humana. Edat i mineralització. Desmineralització en edats avançades. Prevenció de les disfuncions de l'aparell locomotor en edats avançades.
6. Evolució biològica i aparell locomotor. Conjunt de característiques funcionals específiques de l'aparell locomotor humà. Adaptació al medi físic i aparell locomotor. Valoració comparativa de les prestacions mecàniques humanes respecte de les d'espècies superiors. Evolució de l'aparell locomotor i disponibilitat energètica.
7. Aportació energètica i funció del moviment humà. Metabolisme a les fibres musculars. Cansament muscular. Dietes orientades. Tipus d'entrenaments físics. Adaptació general dels diferents aparells als esforços intensos o mantinguts.

FISIOLOGIA
Programa de classes pràctiques
Seminari. Dades d'autoexploració de les freqüències respiratòries, cardíaca i de tensió arterial, abans, durant i després d'exercici físic agut i intens. Temps de recuperació dels valors previs. Ídem després d'exercici prolongat i suau. Classificació de resultats segons l'entrenament previ.