Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2011_12 |
Assignatura | NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME | Codi | 14224105 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
5 | Obligatòria | Segon | Segon |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
BLOC A: AVALUACIÓ DE LA INGESTA ALIMENTÀRIA. | - Mètodes d’avaluació de la ingesta de comunitats (disponibilitat i compres). - Recordatori de 24 hores i mètodes de registre dietètic (mètodes, limitacions i aplicacions, errors associats al mètode i validació del mètode). - Naturalesa i variabilitat de la ingesta d’aliments i nutrients (variabilitat intra i interindividual, estació de l'any, número de dies per estimar la ingesta real). - Història dietètica (mètode, aplicacions i limitacions, errors evitables i no evitables). - Qüestionaris de freqüència de consum d’aliments (mètode, aplicacions i limitacions, disseny i validació d'un qüestionari, exemples). - Mètodes bioquímics d’avaluació de la ingesta (indicadors de la ingesta de nutrients, utilització en clínica i investigació). |
BLOC B: AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL. | - Avaluació dels factors de risc nutricional en l’individu - Avaluació física de l’estat nutricional. - Avaluació del creixement, desenvolupament del nen. - Estat nutricional del nen. - Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (I). - Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (II). - Avaluació de la composició corporal (I) - Avaluació de la composició corporal (II). - Avaluación subjetiva de l’estat nutricional. Índex pronòstics. - Marcadors bioquímics de l’estat nutricional. - Avaluació de l’estat vitamínic. - Avaluació de l’estat mineral. - Avaluació de la conducta alimentària. |
BLOC C: AVALUACIÓ DE L'ESTAT METABÒLIC. | - Balanços nutricionals (Balanç nitrogenat i calòric). - Avaluació del consum energètic (història, estimació dels requeriments, calorimetria indirecta, registre freqüència cardíaca, aigua doblement marcada i mètodes isotòpics, estimació utilització substrats, estimació compartiments despesa calòrica). - Avaluació del metabolisme proteic(excreció de urea, balanç nitrogenat, tècniques isotòpiques i espectrometria de masses per l'avaluació del metabolisme proteic, excreció de 3-metilhistidina). - Tècniques d’estudi del metabolisme ossi (Quantificació component mineral, ossi i cel·lular, marcadors bioquímics, tècniques d'imatge d'estudi del sistema ossi). - Avaluació de la funció digestiva (sospita clínica de mala absorció, avaluació mala digestió i mala absorció, mala absorció d'hidrats de carboni, PTOG, prova de la D-Xilosa, hidrolasas de la mucosa intestinal, Breath test, mala digestió i mala absorció de proteïnes, mala absorció de vitamina 12, avaluació pèrdues intestinals, mala absorció sals biliars, sobrecreixement intestinal, funció pancreàtica exocrina). |