2011_12
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  SALUT PÚBLICA
   Continguts
Tema Subtema
INTRODUCCIÓ A LA SALUT PÚBLICA 1. Concepte de salut. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. Antecedents històrics i evolució de la salut pública i salut comunitària. Funcions de la salut pública.
2. Medicina preventiva. Concepte. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció.

BASES DE LA EPIDEMIOLOGIA SANITÀRIA 3. Concepte i usos de l'epidemiologia. Epidemiologia com a ciència bàsica i aplicada. Mètode epidemiològic.
4. Mesura dels fenòmens de salut i malaltia. Valors absoluts i relatius. Mesures de freqüència: proporció, raó, taxa. Mesures d’associació Mesures d'impacte: risc atribuïble i proporció.
5. Classificació dels estudis epidemiològics. Estudis descriptius. Tipus, objectius, anàlisi, selecció de la mostra. Avantatges i limitacions. Prevalença. Mesures d'associació: raó de prevalença.
6. Estudis analítics de casos-control . Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: raó d'odds.
7. Estudis analítics de cohorts. Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: risc relatiu.
8. Estudis experimentals. Assaigs clínics. Estudis comunitaris. Utilització i conveniència.
9. Associació i causalitat en epidemiologia. Tipus d'associació. Models i criteris de causalitat. Tipus de causes. Multicausalitat.
EDUCACIÓ SANITARIA 10. Concepte d'educació sanitària. Concepte actual d’Educació sanitària. Objectius. Agents de l’educació per a la salut. Camps d'acció. Comunicació: elements i funcions, tipus. Principis sobre l’aprenentatge.
11. Bases científiques de la modificació dels comportaments de salut. Teories. Model de creences de salut, model de la comunicació persuasiva. Model teòric basat en la política econòmica, Modelo pragmàtic.
12. Mètodes directes d’educació sanitària. Característiques i tipus dels mètodes d'educació sanitària directes i indirectes.
13. Mètodes indirectes d’educació sanitària. Característiques i tipus dels mètodes d'educació sanitària directes i indirectes.
14. Planificació d'una intervenció d'educació sanitària. Etapes: Identificació dels problemes, determinació de prioritats, definició d'objectius, determinació de les activitats i elecció de la metodologia d'intervenció, previsió de recursos, execució i avaluació.
15. Educació sanitària a l’àmbit clínic-assistèncial. Consell sanitari. Factors que influeixen en la conducta alimentària. Estratègies. Fases en educació nutricional. Eficàcia i eficiència dels programes d'educació nutricional. Paper dels professionals sanitaris.
EPIDEMIOLOGIA I MEDICINA PREVENTIVA 16. Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Importància i fases de les malalties transmissibles. Cadena epidemiològica. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles.
17. Epidemiologia i mesures preventives en la tuberculosi.
18. Epidemiologia i mesures preventives de les malalties de transmissió sexual i hepatitis
19. Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Estratègies preventives: actuació sobre els factors de risc. Nivells i programes de prevenció.
20. Malalties musculoesquelètiques. Epidemiologia i mesures preventives de les malalties del sistema musculoesquelètic.
21. Malalties pulmonars cròniques
22. Epidemiologia i consell de l'activitat física. Concepte d'activitat física, exercici físic i forma física. Epidemiologia de l'activitat física. Efectes positius i inconvenients de l'activitat física sobre la salut i la malaltia. Promoció de l'exercici físic.
23. Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac i l'alcohol. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb el tabac. Tipus de prevenció. Intervencions.
24. Epidemiologia i mesures preventives del consum de drogues il•legals. Concepte i classificació de les drogues causants de dependències. Epidemiologia i prevenció.
25. Epidemiologia i mesures preventives dels accidents. Importància sanitària. Epidemiologia dels diferents tipus d'accidents: de trànsit, domèstics, peridomèstics i esportius. Mesures de prevenció en els accidents
26. Factores ambientals determinants de la Salut.
SEMINARIS
1. Nivells de prevenció (setmana 17)
2.- Programes actuals de promoció de la salut. (setmana 23)
3.- Modificació dels estils de vida (setmana 26)
Pràctiques
Aprenentatge Basat en problemes.
Pràctica 1: Resolució d’una simulació sobre el desenvolupament d’un estudi epidemiològic i mesures preventives. (Setmana 20).
Pràctica 2: Resolució d’una simulació sobre el desenvolupament de mesures preventives. (Setmana 21).
Pràctica 3: Desenvolupament d’un programa d’educació per a la salut sobre estils de vida I. (Setmana 24).
Pràctica 4: Desenvolupament d’un programa d’educació per a la salut sobre estils de vida II. (Setmana 25).