Enologia (2003) |
Assignatures |
ECOFISIOLOGIA DE LA VINYA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2012_13 |
Assignatura | ECOFISIOLOGIA DE LA VINYA | Codi | 19042204 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
4.5 | 3 | 1.5 | Optativa | Primer |
Continguts | Atenció personalitzada | Avaluació |
Fonts d'informació |
Tema | Subtema |
Tema 1. Viticultura i medi ambient. L’estrès i la seva mesura en les plantes. Fitorreguladors. |
1.1. Introducció: El medi vitícola i la qualitat del vi. L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips. 1.2. Concepte de l’estrès a les plantes. Classificació dels factors estressants en les plantes 1.3. Dinàmica de l’estrès. Resposta cel•lular a l’estrès. 1.4. Mesura de l’estrès: Mètodes destructius i no destructius. Reflectància i fluorescència de les clorofil•les. 1.5. Fitorreguladors del creixement. A) Auxines: funcions, transport polaritzat. Citoquinines i Giberil•lines: funcions. Interaccions auxines/ citoquinines, B) Àcid abscísic (ABA) i Poliamines. Funcions fisiològiques de l’ABA. Àcid jasmònic en processos de desenvolupament i defensa. |
Tema 2. Creixement i desenvolupament de la vinya sota diferents factors abiòtics. |
(I) Elements climàtics 2.1. Efectes de la Temperatura en el creixement, la fructificació i la maduració del raïm. Variabilitat de la temperatura. 2.2. Interacció de la temperatura del sòl/ citoquinines 2.3. Efectes de la intensitat i qualitat de la llum en el cep. 2.4. Efectes de les precipitacions/ humitat relativa/ vent en producció i qualitat de la vinya. (II) Sòl i topografia 2.5. Efectes del sòl (segons les seves propietats) i la topografia en la producció i qualitat de la vinya 2.5.1. Introducció. Influència de les propietats físiques 2.5.2. Influència de la fertilitat. Paper de la matèria orgànica 2.5.3. Influència de la Topografia en relació a les gelades i el drenatge del sòl 2.5.4. Influència de l’altitud |
Tema 3. L’estrès per altes temperatures i l’estrès hídric |
3.1. Influència de la irrigació i de l’edat dels ceps en la varietat Tempranillo 3.1.1. Avaluació de la incidència del reg en el creixement, producció i maduració en sòl sorrenc (granític) 3.1.2. Avaluació de l’efecte de la sequera i elevades temperatures en plantacions de vinya jove i en vinya adulta 3.1.3. Avaluació les repercussions en la maduració del raïm i la composició del vi 3.1.4. Conclusions |
Tema 4. Gestió del cultiu de la vinya i viticultura de precisió |
4.1. Maneig del cultiu de la vinya: Orientació de les fileres; Distància entre plantes; Tipus de sistema de conducció 4.2. Maneig de la canòpia per a millorar la qualitat: Equilibri entre vegetació i collita; Intercepció de la llum i temperatura a la canòpia; gestió de la poda en verd. 4.3. Factors biòtics: Competència. Manteniment del sòl i cobertes vegetals 4.4 Factors antropogènics 4.5 Viticultura de precisió. |