Guia docent Facultat de Química |
català |
Nutrició i Metabolisme (2012) |
Assignatures |
COMPONENTS BIOACTIUS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2013_14 |
Assignatura | COMPONENTS BIOACTIUS | Codi | 13675235 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | Únic anual |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Introducció | Context; el concepte d’aliment funcional; al·legacions nutricionals i de salut, criteris i reglamentació; disseny d’aliments funcionals; exemples de components bioactius; generalitats: diana, dosi i seguretat |
2. Prebiòtics i probiòtics; fibra alimentària i fructoologosacàrids | - microflora autòctona: Breu introducció a la microflora autòctona: Funció, Objectius de la intervenció dietètica sobre la flora autòctona, Biodiversitat, Metabolisme del glúcids i dels xenobiòtics. - probiòtics: Definició, Característiques desitjables-Criteris de selecció dels microorganismes probiòtics, Efectes biològics sobre l’home, Probiòtic i seguretat - prebiòtics: Definició i criteria, beneficis nutricionals, tipus: inulina i oligofructosa, GOS, oligosacàrids de la soja, lactulosa, al·legacions. |
3. Àcids grassos | Tipus: àcids grassos poliinsaturats omega 3 i omega 6. Àcids grassos conjugats. Funcions beneficioses. Fonts naturals. El seu ús com aliments funcionals |
4. Compostos fenòlics | Classificació. Efectes més enllà de la seva capacitat antioxidant. Flavonoides. Fitoestrògens. |
5. Pèptids bioactius | Definició. Fonts i mètodes de obtenció. Efectes fisiològics i mecanismes d’acció. |
6. Fitoesterols | Definició, efectes i mecanismes d’acció. Altres fitoquímics: glucosilonats i xenobiòtics. |
7. Altres compostos bioactius | - Altres nutrients no essencials usats en l’alimentació funcional: lecitina, L-carnitina, fosfolípids... - Perspectives de futur: descobriment de nous compostos bioactius, aplicació en l’alimentació funcional. |