2013_14
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Fisioteràpia (2010)
 Assignatures
  ALIMENTS PER A FINALITATS SANITÀRIES ESPECÍFIQUES
   Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A32 Conèixer la influència de la malnutrició en al funció respiratòria i cardíaca
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Saber com s’ha de plantejar l’abordatge dietètic en l’obesitat, la diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Analitzar les diferents tècniques de suport nutricional (suplementació, alimentació bàsica aplicada, nutrició enteral i parenteral): indicacions i contraindicacions, vies d’accés, administració, composició i complicacions
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentaries per pacients amb malabsorció, cirrosis hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
 A33 Identificar les racions alimentaries comuns així com el pes dels aliments
Conèixer els diferents mètodes d’avaluació de la ingesta alimentaria
Recordar les bases del diagnòstic, clínic i tractament de la obesitat, diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Saber aplicar la sistemàtica de l’abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
Valorar la importància de la realització d’una correcta història dietètica en el context d’una consulta clínica
 A35 Entendre els camps d’aplicació dels diferents mètodes d’ingesta alimentaria i les seves limitacions. Saber a partir d’aquests mètodes avaluar la ingesta de l’individu o grups i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Comprendre la importància d’una correcta exploració física de l’estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d’avaluació de la composició corporal, i calcular la composició corporal d’un individu
Saber avaluar l’estat nutricional i metabòlic amb la integració dels diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d’avaluació de l’estat metabòlic
Saber calcular la dieta específica i saber realitzar unes recomanacions generals i específiques pel pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipemia i hipertensió arterial
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular les dietes en funció de l’edat i les diferents condicions fisiològiques de la vida
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
 B2 Desenvolupar la capacitat crítica del seu treball i el gust pel treball ben fet que l’ajudin a millorar la qualitat d’atenció als pacients
 B3 Aplica el pensament crític, lògic i creatiu en relació a la utilització dels mètodes explicats
Entèn les responsabilitats civils i penals del seu treball. Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Coneix el raonament ètic i aplicar-lo en el seu treball diari
 B4 Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
 B6 Comprèn els conceptes bàsics de la legislació general sanitària i no sanitària, necessàries pel desenvolupament professional
Sap comportar-se si el pacient no consent un tractament
 B10 S'interessa per una actualització continuada dels seus coneixements i per una adquisició de noves habilitats, necessàries per la millora del seu treball
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa