Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010) |
Assignatures |
HISTÒRIA I ANTROPOLOGIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2013_14 |
Assignatura | HISTÒRIA I ANTROPOLOGIA | Codi | 14224120 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Primer | Únic segon quad. |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Història de la alimentació | L’alimentació dels nostres ancestres. L’alimentació i la dietètica en la cultura egípcia. L’alimentació y la dietètica en la Grècia clàssica. L’alimentació dels pobles pre romans a la península ibèrica. L’alimentació y la dietètica en l’antiga Roma. L’alimentació cristiana en l’Occident durant l’Edat Mitja, la dietètica i ell simbolisme dels aliments. Alimentació, dietètica i nutrició a l’al-Andalus. Flux d’aliments entre continents: la primera globalització. Història de les hambrunes. Els trastorns del comportament alimentari a través de la història. L’obesitat a través de la història. Història de la deficiència del iode. Història de les vitamines. Història de l’alimentació infantil. Història de metabolisme energètic i proteic. Història de la conservació dels aliments. L’alimentació i la nutrició contemporànies: realitat i futur. Història de la dietètica i la nutrició al nostre país i al mon. Problemes alimentaris del futur. |
L'alimentació: un fenomen biocultural | 1. ¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. De les relacions entre la naturalesa i la cultura 2. Usos atribuïts als aliments: les funcions sòcioculturals de l'alimentació |
Maneres de fer, maneres de pensar, maneres de menjar | 1.- Factors condicionants dels comportaments alimentaris 2.- Influència de les variables sòciodemogràfiques en els comportaments alimentaris 3. El procés migratori i l’alimentació. Impacte de la immigració sobre canvis en patrons alimentaris i les seves repercussions sobre la salut. Patrons alimentaris tradicionals en els països d’origen dels principals col•lectius d’immigrants que es troben en Espanya: Marroc, Senegal, Filipines, Xina, Pakistan i República Dominicana. Adaptacions en els països d’acollida. |
Religió, celebracions i alimentació en diferents cultures | Influència de la religió en la alimentació. Funcions terapèutiques i religioses dels aliments. |
Tendències en l'alimentació contemporània | 1. La industrializació de l'alimentació: de la cuina a la fàbrica 2. La diversitat de l’oferta alimentària: entre els aliments-serveis i els productes de la terra 3. La desestructuració dels comportaments alimentaris 4. Maneres de menjar avui: el cas de la societat espanyola |
Seguretat i inseguretat alimentària al món | 1. Fam i pobresa a les societats contemporànies 2. Definició del problema: dades i xifres 3. Teories i mites sobre la fam |
Alimentació, cos i cultura | 1. Evolució de les imatges culturals del cos: una anàlisi transcultural 2. La incidència dels factors socioculturals en els transtorns de la conducta alimentària |
Construcció teòrica de l'antropologia de l'alimentació | Diferents enfocaments en la recerca en antropologia |
Pràctiques | Resolució del quadern de pràctiques sobre texts seleccionats amb preguntes sobre aspectes històrics, antropològics i de interculturalitat . Treball en grup dels tema plantejat als seminaris. Presentació i defensa dels resultats del treball en grup. |
Seminari | Relació entre les cultures i la importància de les celebracions en el comportament alimentari |