Guia docent Facultat de Química |
català |
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009) |
Assignatures |
BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2014_15 |
Assignatura | BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ | Codi | 13214118 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Tercer | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Nutrició i salut |
Som el que mengem? Classes de nutrients Quantitat diària recomanada. Investigació en nutrició |
Sistema digestiu |
Anatomia i fisiologia del sistema digestiu Coordinació dela digestió Fibra Flora intestinal |
Nutrients implicats en el balanç hídric i electrolits | Aigua Sodi Potassi Clor |
Nutrients amb funcions antioxidants | Conceptes de radical lliure i estrés oxidatiu Vitamina E Vitamina C Seleni Altres components de la dieta antioxidants |
Vitamina A i funció visual | La funció visual Vitamina A Altres funcions de la vitamina A |
Nutrients implicats en el correcte funcionament dels ossos | Estructura de l'os i procès de remodelat Calci i fòsfor Vitamina D Vitamina K Fluor |
Nutrients que actuen com coenzims en reaccions del metabolisme i en la formació de la sang | Paper dels micronutrients en el metabolisme energètic Vitamines del complex B Iode Ferro Zinc Coure Manganès Magnesi Crom Cobalt |
Pes corporal | Pes ideal i composició corporal Equilibri energètic i necessitats energètiques Control del pes corporal i obesitat |
Nutrició dels carbohidrats utilitzables | Classificació nutricional i nomenclatura Índex glucèmic Aliments rics en glúcids Digestió i absorció dels glúcids de la dieta. Distribució i metabolisme Alteracóns en la nutrició de glúcids |
Nutrició dels lípids | Consum, digestió i absorció. Distribució i metabolisme. Àcids grassos omega-3 i omega-6. Rol dels lípids de la dieta en les malalties cardiovasculars |
Nutrició nitrogenada | Balanç nitrogenat. Essencialitat dels aminoàcids. Els aminoàcids com a substrats energètics. Qualitat de les proteïnes. Malnutrició proteica. |