2014_15
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
 Assignatures
  ALIMENTS PER A FINALITATS SANITÀRIES ESPECÍFIQUES
   Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer la influència de la malnutrició en al funció respiratòria i cardíaca
 A9 Identificar les racions alimentaries comuns així com el pes dels aliments
Conèixer els diferents mètodes d’avaluació de la ingesta alimentaria
 A18 Entendre els camps d’aplicació dels diferents mètodes d’ingesta alimentaria i les seves limitacions. Saber a partir d’aquests mètodes avaluar la ingesta de l’individu o grups i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Comprendre la importància d’una correcta exploració física de l’estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d’avaluació de la composició corporal, i calcular la composició corporal d’un individu
Saber avaluar l’estat nutricional i metabòlic amb la integració dels diferents mètodes
Conèixer les bases dels diferents mètodes d’avaluació de l’estat metabòlic
 A19 Saber com s’ha de plantejar l’abordatge dietètic en l’obesitat, la diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Analitzar les diferents tècniques de suport nutricional (suplementació, alimentació bàsica aplicada, nutrició enteral i parenteral): indicacions i contraindicacions, vies d’accés, administració, composició i complicacions
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentaries per pacients amb malabsorció, cirrosis hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
 A20 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Recordar les bases del diagnòstic, clínic i tractament de la obesitat, diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Saber aplicar la sistemàtica de l’abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
 A21 Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Saber calcular la dieta específica i saber realitzar unes recomanacions generals i específiques pel pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipemia i hipertensió arterial
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Calcular les dietes en funció de l’edat i les diferents condicions fisiològiques de la vida
Manejar les taules de composició d’aliments amb el fi de calcular i verificar el contingut nutricional d’una dieta
 A26 Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
 B2 Desenvolupar la capacitat crítica del seu treball i el gust pel treball ben fet que l’ajudin a millorar la qualitat d’atenció als pacients
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu en relació a la utilització dels mètodes explicats
 B4 Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
 B6 Comprendre els conceptes bàsics de la legislació general sanitària i no sanitària, necessàries pel desenvolupament professional
Entendre les responsabilitats civils i penals del seu treball
Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Saber comportar-se si el pacient no consent un tractament
Conèixer el raonament ètic i aplicar-lo en el seu treball diari
 B10 Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements i per una adquisició de noves habilitats, necessàries per la millora del seu treball
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa