Guia docent Escola Tècnica Superior d'Enginyeria |
català |
Doble titulació de Grau d'Enginyeria Informàtica i de Biotecnologia (2014) |
Assignatures |
MICROBIOLOGIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2015_16 |
Assignatura | MICROBIOLOGIA | Codi | 17914101 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Primer | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1. | Introducció a la microbiologia 1.1. Concepte de microbiologia 1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius 1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes 1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes 1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia |
Tema 2. | Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular 2.1. Principis bàsics de la microscopia 2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials 2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig) |
Tema 3. | Embolcalls cel•lulars. 3.1. La paret cel•lular dels procariotes. 3.2. La capa superficial paracristalina. 3.3. Estructures de resistència i inclusions en bacteris. 3.4. El flagel bacteria. 3.5. Respostes sensorials, taxias. |
Tema 4. | Genètica bacteriana 4.1. Transformació 4.2. Conjugació 4.3. Transducció 4.4. Plàsmits i transposons 4.5. Mutacions: mecanismes 4.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica 4.7. Tècniques basades en la PCR |
Tema 5. | Metabolisme i nutrició microbiana. 5.1. Macronutrientes, micronutrientes i factors de creixement. 5.2. Catabolisme i anabolisme. 5.3. Diversitat catabòlica. 5.4. Fermentació de la glucosa. 5.5. Glucolisis, via de embden-meyerhof. 5.6. Fermentació làctica i alcohòlica. 5.7. Respiració cel•lular aeròbica i anaeròbia. |
Tema 6. | Divisió bacteriana 6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases 6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement 6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià 6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement 6.5. Cultius continus |
Tema 7. | Medis de cultiu 7.1. Preparació 7.2. Tipus de medis de cultiu: l’enriquiment, selectius i diferencials 7.3. Obtenció de cultius purs 7.4. Concepte de soca |
Tema 8. | Conservació de soques microbianes 8.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra 8.2. Col•leccions de cultius |
Tema 9. | Concepte d'espècie 9.1. Taxonomia numèrica 9.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana 9.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey |
Tema 10. | Taxonomia procariota. 10.1. Criteris en la taxonomia bacteriana. 10.2. El domini Archaea: propietats i aplicacions industrials. 10.3. El domino Bacteri: 10.3.1. Bacteris fotótrofas. 10.3.2. Bacteris Gramnegatius, espècies patògenes en humans. 10.3.3. Bacteris Grampositius: baix i alt contingut G+C, espècies implicades en la indústria alimentària i làctica. |
Tema 11. | Els virus 11.1 Introducció històrica 11.2. Propietats generals dels virus 11.3. Estructura 11.4. Composició química 11.5. Genètica 11.6. Classificació 11.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic. 11.8. Virus vegetals 11.9. Mecanismes de reproducció 11.10. Detecció i tècniques de cultiu |
Tema 12. | Els fongs 12.1. Característiques generals 12.2. Cicle de reproducció 12.3. Principals grups taxonòmics |
Tema 13. | Microbiologia industrial 13.1. Utilització de microorganismes en processos industrials. 13.2. Selecció i millora de microorganismes industrials |