Guia docent Facultat de Química |
català |
Nutrició i Metabolisme (2012) |
Assignatures |
LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2015_16 |
Assignatura | LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA | Codi | 13675234 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | AN |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA EUROPEA |
1.1. Dret Alimentari Comunitari i l’Administració Comunitària 1.2. Tipus de normes i jerarquia 1.3. Regulació i harmonització a nivell europeu 1.4. Principi de Lliure circulació de mercaderies (Reconeixement mutu) 1.5. Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) 1.6. Legislació Alimentària a Espanya (AESAN...) i Legislació Alimentària a Estats Units (US. FDA) 1.7. Utilització d’Internet per accedir a la informació |
2. TIPUS D'ALIMENTS DES D'UNA PERSPECTIVA JURÍDICA |
2.1. Categories d’aliments 2.2. Codi Alimentari Espanyol 2.3. Legislació general aplicable nacional i europea (normativa horitzontal) 2.4. Legislació no aplicable (medicaments) i Jurisprudència TJCE 2.5. Legislació específica de sectors nacional i europea (normativa vertical) 2.6. Comparació conceptes i reglamentació Espanya/Europa/Internacional (Codex Alimentarius) |
3. SEGURETAT ALIMENTÀRIA |
3.1. Concepte de Seguretat Alimentària a Europa: Llibre Blanc de Seguretat Alimentària i Cadena Alimentària 3.2. Legislació sobre higiene alimentària i APPCC 3.3. Traçabilitat i controls en els aliments 3.4. Guies d’Higiene nacionals i comunitàries (registre de guies) i Comparació models Europa/Estats Units |
4. QUALITAT ALIMENTÀRIA |
4.1. Concepte de qualitat alimentària a la normativa i Normes de Qualitat (certificacions, acreditacions) 4.2. Comparació entre normes i models europeus i internacionals |
5. LA INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR SOBRE ELS ALIMENTS |
5.1. Legislació sobre etiquetatge general 5.2. Legislació sobre etiquetatge específica per sectors 5.3. Altres normes amb aspectes sobre l'etiquetatge 5.4. Publicitat: Les declaracions nutricionals i de salut dels aliments 5.5. Comparació Europa/Estats Units |
6. ASPECTES PRÀCTICS |
6.1. Innovació: nous ingredients, noves tecnologies 6.2. Registres, notificacions i postes al mercat de productes alimentaris 6.3. Importacions/Exportacions 6.4. Recursos per a les empreses (centres d'investigació, associacions sectorials) |