2015_16
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Nutrició i Metabolisme (2012)
 Assignatures
  LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA
   Continguts
Tema Subtema
1. LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA EUROPEA





1.1. Dret Alimentari Comunitari i l’Administració Comunitària

1.2. Tipus de normes i jerarquia

1.3. Regulació i harmonització a nivell europeu

1.4. Principi de Lliure circulació de mercaderies (Reconeixement mutu)

1.5. Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA)

1.6. Legislació Alimentària a Espanya (AESAN...) i Legislació Alimentària a Estats Units (US. FDA)

1.7. Utilització d’Internet per accedir a la informació
2. TIPUS D'ALIMENTS DES D'UNA PERSPECTIVA JURÍDICA




2.1. Categories d’aliments

2.2. Codi Alimentari Espanyol

2.3. Legislació general aplicable nacional i europea (normativa horitzontal)

2.4. Legislació no aplicable (medicaments) i Jurisprudència TJCE

2.5. Legislació específica de sectors nacional i europea (normativa vertical)

2.6. Comparació conceptes i reglamentació Espanya/Europa/Internacional (Codex Alimentarius)
3. SEGURETAT ALIMENTÀRIA




3.1. Concepte de Seguretat Alimentària a Europa: Llibre Blanc de Seguretat Alimentària i Cadena Alimentària

3.2. Legislació sobre higiene alimentària i APPCC

3.3. Traçabilitat i controls en els aliments

3.4. Guies d’Higiene nacionals i comunitàries (registre de guies) i Comparació models Europa/Estats Units
4. QUALITAT ALIMENTÀRIA





4.1. Concepte de qualitat alimentària a la normativa i Normes de Qualitat (certificacions, acreditacions)

4.2. Comparació entre normes i models europeus i internacionals
5. LA INFORMACIÓ AL CONSUMIDOR SOBRE ELS ALIMENTS




5.1. Legislació sobre etiquetatge general

5.2. Legislació sobre etiquetatge específica per sectors

5.3. Altres normes amb aspectes sobre l'etiquetatge

5.4. Publicitat: Les declaracions nutricionals i de salut dels aliments

5.5. Comparació Europa/Estats Units
6. ASPECTES PRÀCTICS



6.1. Innovació: nous ingredients, noves tecnologies

6.2. Registres, notificacions i postes al mercat de productes alimentaris

6.3. Importacions/Exportacions

6.4. Recursos per a les empreses (centres d'investigació, associacions sectorials)