Guia docent Facultat de Lletres |
català |
Antropologia Social i Cultural (2001) |
Assignatures |
ALIMENTACIÓ I CULTURA |
Fonts d'informació |
DADES IDENTIFICATIVES | 2016_17 |
Assignatura | ALIMENTACIÓ I CULTURA | Codi | 12102203 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
6 | 4.5 | 1.5 | Optativa | 2Q |
Continguts | Atenció personalitzada | Avaluació |
Fonts d'informació |
Bàsica | |
BIBLIOGRAFIA GENERAL
§ ATKINS, P. BOWLER, I.: Food in Society. Economy, culture, geography. Londres, Arnold, 2001. § BEARDSWORTH, A. ; KEIL, T.: Sociology on the menu. An invitation to the study of food and society, Routledge, Londres, 1997. § CAPLAN, P: Food, health and identity, Routledge, Londres, 1997. § CANESQUI, A.M. (org.) Antropologia e Nutriçao: un diálogo possível, Rio de Janeiro: Fiocruz, 2005. § CANTARERO, L. (ed.) La Antropología de la alimentación en España: perspectivas actuales, Barcelona: UOC, Ars Alimentaria, 2012. § CONTRERAS, J. (comp.): Alimentación y cultura. Necesidades, gustos y costumbres, Barecelona, Universidad de Barcelona, 1995. § CONTRERAS, J. ; GRACIA, M.: Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas, Barcelona, Ariel, 2005 § COUNIHAN, C y VAN ESTERIK, P.: Food and cultures. A reader, Londres, Routledge, 1997. § DIAZ, C (coord.) ¿Cómo comemos?. Cambios en los comportamientos alimentarios de los españoles, Editorial Fundamentos, Madrid, 2005. § FIELDHOUSE, P. Food and nutrition. Customs and culture. LonDres: Chapman Hall, 1996 § FISCHLER, C.; MASSON, E. Manger. Français, Européens et Américains face à l’Alimentation. París, Odeile Jacob, 2008 § FISCHLER, C.: L'(H)omnivoro.El gusto, la cocina y el cuerpo , Barcelona, Anagrama, 1995. § FREITAS, C. Soares et. al. (eds). Escritas e narrativas sobre alimentaçao e cultura, Salvador, EDFBA, 2008. § GERMOV, J. y WILLIAMS, L (ed): A sociology of food and nutrition, Oxford, Oxford University Press, 2009. § GOODY, J.: Cocina, cocinas y clases, Ed. Gedisa, Barcelona, 1995. § GRACIA, M. y MILLÁN, A (coords): Alimentación, salud y cultura: enfoques antropológicos, Trabajo Social y Salud, nº 51, 2005. § GRACIA, M. (coord.): Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España, Barcelona, Ariel, 2008. § GRACIA-ARNAIZ, M. (ed.) Alimentación, salud y cultura: encuentros interdisciplinares. Tarragona, Publicacions URV (descàrrega gratuita), 2012. § GRIFFITHS, S. y WALLACE, J. (eds): Consuming passions: food in the age of ansiety, Manchester: Mandolin, 1998. § HARRIS-WHITE, B. y HOFFENBERG, R. (eds): Food: multidisciplinary perspectives, Oxford, Blackwell, 1994. § HARRIS, M: Bueno para comer, Madrid, Alianza Editorial , 1989. § MACBETH, H. y MAcCLANCY, J (eds.): Researching food habits. Methods and Problems, Berghahn Books, Oxford, 2004 § MAURER, D. y SOBAL, J. (eds.) Eating agendas. Food and nutrition as a social problems, Aldine, Nueva York, 1996. § MENASCHE, R.; ALVAREZ, M.; COLLACÓ, J. (org.). Dimensoes socioculturais da alimentaçao. Diálogos latino-americanos. UFRGS Editora, Porto Alegre, 2012. § MENNELL, S.; MURCOTT, A. y VAN OTTERLOO, A.H.: The sociology of food. Eating, diet and culture, Londres, SAGE Publications, 1992. PEREZ-GIL, S. y GRACIA-ARNAIZ, M. (eds) Mujeres (in)visibles: género, alimentación y salud en comunidades rurales de Oaxaca, Publicacions URV. Col.lecció Antropologia Mèdica, 10, 2013. § POULAIN, J.P. Dictionnaire des cultures alimentaires. París. P.U.F. Quadrige dicos poche. 2012. § POULAIN, J.P: Sociologies de l'alimentation, Presses Universitaires de France, Paris, 2002. § WARDE, A: Consumption, food and taste: culinary antimonies and commodity, Londres, Sage, 1997. |
|
Complementària | |
INFORMACIÓ D’INTERÉS
1. FILMOGRAFIA i DOCUMENTALS:
http://www.lib.berkeley.edu/MRC/fooddocs.html (enllaç interessant sobre cinema i alimentació)
ü Las Hurdes, tierra sin pan (1932, Luis Buñuel, 27 minuts) ü La Gran Bouffe (1973, Marco Ferreri, 125 minuts) ü El festín de Babette (1987, Dinamarca, Karen Blixen, 109 minuts) ü El cocinero, el ladrón, su mujer y su amante (1990, 158 minuts, Peter Greenaway) ü Como agua para chocolate (1992, Alfonso Arau, 116 minuts) ü Comer, beber, amar (1994, Ang Lee, 123 minuts) ü El banquete de boda (1996, Ang Lee, 104 minuts) ü El Balneario de Battle Creek (1996, Alan Parker, 119 minuts) ü American Cuisine (1998, 92 minuts, Jean-Yves Pitoun) ü Chocolat (2000, Lasse Hallström, 121 minuts) ü Deliciosa Marta (2000, 109 minuts, Sandra Nettelbeck) ü Vatel (2000, Roland Joffé, 106 minuts) ü Tortilla Soup (2001, Maria Ripoll, 100 minuts) ü Un toque de canela (2003, Tassos Boulmetis, 108 minuts) ü Entre copas (2004, Alexander Payne, 123 minutos) ü Tapas (2005, José Corbacho, 94 minutos) ü Sin Reservas (2007, Scott Hicks, 105 minuts) ü Estômago (2008, Marcos Jorge, 100 minuts) ü Food Inc. (2008, Robert Kenner, 94 minuts) ü El Chef, la receta de la felicidad (2012, Daniel Cohen, 84 min.) ü Juegos de hambre (2012, Gary Gross, 142 min.) ü Lisa la vegetariana (1995, episodio de Los Simpsons, 25 minuts). Una visió divertida del debat vegetarià ü Cannibal Tours (1988, Dennis O’Rourke, 72 minuts) ü El hambre en África 1990 (BBC). La feminització de la pobresa ü Informatius TV·3 (Especial Vaques boges, Transtorns alimentaris) ü Informatius TVE: Somos Lo que comemos, 2002 (50 minuts). ü KARAKIA (sèrie TVC-33). Grups immigrants i cuines ètniques a Catalunya ü “A Taula”, Un món estrany (TV3) ü Millenium (2004): Somos lo que comemos… ü Super Size Me (2004, Morgan Spurlock, 98 minuts) ü La pesadilla de Darwin (2004, Hubert Sauper, 107 minuts) ü We feed the World (2005, Ervin Wagenhofer, 95 minuts) ü Nuestro pan de cada día (2005, Nikolaus Geyrhalter, 92 minuts) ü ¿Sabemos lo que comemos?, Programa TV-1, 2007 ü Cómo cocinar de tu vida (2008 Doris Dörrie, 1.34 minuts.) (cuiner i sacerdot zen) ü Taste the Waste ( 2010, Valentin Thurn, 55 minuts) ü Què mangem? Sense ficció (2012, TV3) ü Fecha de caducidad. Equipo de investigación (2013, La Sexta)
2. SEL.LECCIÓ DE REVISTES DE REFERÈNCIA
Alimentació i Cultura:
Salut i CCSS
|