Guia docent Facultat de Química |
català |
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009) |
Assignatures |
ALIMENTS FUNCIONALS I INGREDIENTS BIOACTIUS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2016_17 |
Assignatura | ALIMENTS FUNCIONALS I INGREDIENTS BIOACTIUS | Codi | 13214207 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 0 | Introducció . Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica. |
Tema 1 | Regulació dels aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcionl - Novell food. FUFOSE . Passclaim . EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals. |
Tema 2 | Disseny d'aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables. |
Tema 3 | Fitosterols . Definició . Evidència científica. Aprobación com novell food. Aprovació per l'EFSA com a agent hipocolesteromiant . |
Tema 4 | Probiòtics i prebiòtics . Fibra alimentària. Exemples de mercat. |
Tema 5 | Àcids grassos. Àcids grassos saturats . Greixos trans. Altres àcids grassos amb propietats beneficioses. Àcids grassos mono i poliinsaturats . CLA . Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat. |
Tema 6 | Antioxidants. Ús d'antioxidants en un aliment funcional. Mecanisme d'actuació. Mesura de l'eficàcia : quantificació i caracterització dels compostos antioxidant. Mesura de la capacitat antioxidant. Exemples de mercat. |
Tema 7 | Pèptids bioactius . Funcionalitat. Obtenció de pèptids bioactius. Identificació de pèptids . Exemples de mercat. |
Tema 8 | Altres ingredients funcionals. Ús d'altres ingredients funcionals més minoritaris. Característiques . Perspectives de futur. |