2016_17
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
 Assignatures
  ALIMENTS FUNCIONALS I INGREDIENTS BIOACTIUS
   Continguts
Tema Subtema
Tema 0 Introducció . Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica.
Tema 1 Regulació dels aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcionl - Novell food. FUFOSE . Passclaim . EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals.
Tema 2 Disseny d'aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables.

Tema 3 Fitosterols . Definició . Evidència científica. Aprobación com novell food. Aprovació per l'EFSA com a agent hipocolesteromiant .

Tema 4 Probiòtics i prebiòtics . Fibra alimentària. Exemples de mercat.

Tema 5 Àcids grassos. Àcids grassos saturats . Greixos trans. Altres àcids grassos amb propietats beneficioses. Àcids grassos mono i poliinsaturats . CLA . Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat.


Tema 6 Antioxidants. Ús d'antioxidants en un aliment funcional. Mecanisme d'actuació. Mesura de l'eficàcia : quantificació i caracterització dels compostos antioxidant. Mesura de la capacitat antioxidant. Exemples de mercat.


Tema 7 Pèptids bioactius . Funcionalitat. Obtenció de pèptids bioactius. Identificació de pèptids . Exemples de mercat.


Tema 8 Altres ingredients funcionals. Ús d'altres ingredients funcionals més minoritaris. Característiques . Perspectives de futur.